Banes Motor České Budějovice
19.04.2005, Tomáš Zetek, foto Tomáš Kučera

Českobudějovické duo září na MS do 18 let v Plzni

P l z e ň - Mistrovství světa juniorů je v plném proudu nejen v Českých Budějovicích, ale i v Plzni, kde dávají na obdiv své umění i čeští hokejisté pod vedením trenéra Břetislava Kopřivy. Mezi nejlepší hráče lvíčat patří jihočeské duo David Kuchejda - Martin Hanzal, které spolu se supertalentem Michaelem Frolíkem tvoří nejproduktivnější útok celého mužstva. V utkání proti Finsku zařídila druhá řada dokonce polovinu branek týmu.
Do světového šampionátu aspirantů na dospělost vstoupila Kopřivova eskadra utkáním se Švýcarskem. Bezbranková úvodní třetina se slabým soupeřem se nezdála být úspěšným vstupem do turnaje. Hned na začátku prostředního dějství však zavelel na steč vsetínský David Květoň. Ve 26. minutě to bylo již 3:0. Trefil se totiž poprvé na turnaji Martin Hanzal. Ke střeleckému úspěchu přidal ještě asistenci u pečetícícho gólu Frolíka. V druhém duelu zkřížil domácí výběr hole se Slovenskem. Scénář utkání byl takřka totožný, když po gólově bezkrevné první třetině stříleli Fiala a Sobotka. Třetí branka ve 49. minutě byla v režii českobudějovického dua. Martin Hanzal tentokráte nahrával Davidu Kuchejdovi. “Nebyli to soupeři, kteří nás mohli maximálně prověřit. Těžké zápasy teprve přijdou,“ nepostavil si žádné vzdušné zámky ani jeden z Jihočechů.

Jak nadnesli, tak se i stalo. Přišlo totiž pondělní měření sil s Finskem. V něm poprvé na turnaji čeští mladíci prohrávali. Po první třetině bylo na plzeňském stadionu hodně ponuro, když na ukazateli skóre svítilo skóre 0:1. “Finové nás na úvod trochu zaskočili,“ potvrdil českobudějovický útočník Martin Hanzal. Do druhého dějství již ale nastoupilo to pravé české mužstvo. Pětibrankovou smrští naprosto zdemolovalo propracovanou obranu středního pásmu, z které Finové chtěli těžit déle než dvacet minut. “Trochu jsme se otrkali, ale hlavně jsme se dostali nohama zpět na zem. Mysleli jsme si asi, že to půjde samo, v čemž jsme se hodně zmílili. Zjistili jsme, že Finové rozhodně nebudou soupeřem jako Švýcarsko nebo Slovensko,“ sypal popel na hlavu svou i svých spoluhráčů vytáhlý útočník, který popřel přílišnou bouřku v kabině o první přestávce. “Měli jsme začít více zodpovědně zezadu tak, jako v předešlých utkáních. Trenér nám hlavně kladl na srdce, abychom hráli zodpovědně a nedělali chyby,“ dodává mladší z bratrské dvojice Hanzalových, Martin.
Přání svého kouče splnily jeho ovečky do puntíku. Ačkoli to trvalo ještě sedm minut na začátku druhé třetiny. Poté se trefil Hanzalův velký kamarád a kolega z útoku David Kuchejda. Tímto zásahem do černého odstartovali mocný obrat, který se zastavil až na čtyřgólovém vedení po čtyřiceti minutách. “Jak říkám, dostali jsme se do zápasu zodpovědnou hrou. Myslím si, že soupeře jsme přehráli zaslouženě,“ tvrdí rychlonohý forvard, jenž si připsal další asistenci na turnaji při druhém Kuchejdově gólu. Češi přidali v závěru ještě jednu branku, ale kýženého vítězství o šest branek se nedočkali. Proč vzhlíželi mladíci právě k výhře 7:1? V případě tohoto výsledku by totiž stačilo k prvnímu místu zaručujícícmu přímý postup do semifinále “jen“ remizovat v úterním duelu se Spojenými státy americkými. “Je to škoda, rozhodně jsme chtěli ten gól dát, ale co se dá dělat. Musíme s Amerikou zabojovat tak jako tak,“ tvrdí odhodlaně českobudějovický útočník Martin Hanzal.

Hrdinou zápasu s Finskem se stal David Kuchejda. Po bezkrevné první třetině zavelel k obratu vyrovnávací brankou ve 28. minutě, když tečoval Kudělkovo nahození a kotouč zamířil přímo do levého horního rohu svatyně gólmana Raska. „Tomáš Kudělka střílel od modré čáry a já v tísni tečoval puk do víka. Byla to také trochu náhoda,“ usmívá se šibalsky autor důležité trefy. Jeho úspěchu ale předcházela zmíněná nevydařená úvodní část hry, kterou Češi prohráli 0:1. „Byli jsme připraveni na to, že Finové budou hlavně bránit, a to se také potvrdilo. V brance nás hlavně podržel Ondra Pavelec, bez něhož bychom možná prohrávali už 0:3. Ve druhé třetině jsme ale našli na soupeře zbraň v podobě rozbití obrany ve středním pásmu,“ podtrhl hlavní důvody obratu křídelník druhé útočné řady.
Druhý zářez na pažbu přidal českobudějovický forvard přesně o deset minut později. I tento přišel opět v pravou chvíli. V době, kdy se nadechovali “Suomi“ k obratu, utnul jejich přílišný optimismus a odhodlání gólem na 4:1. „Frolda mi nahrál skvěle mezi beky, odkud jsem to tak nějak zvláštně nahodil na gólmana, který si to po zákroku nešťastně hodil do branky. Opět mi tedy trochu pomohlo štěstí,“ zůstává nohama na zemi hrdina zápasu, jenž chtě nechtě musel v závěru pomýšlet na dovršení hattricku. Tento husarský kousek se zatím povedl pouze Rusovi Igoru Makarovovi a Kanaďanovi Danielu Bertramovi. „Samozřejmě, že bych byl za něj rád, ale důležité je, že jsme vyhráli. Jsme spokojeni. Nyní nás čekají Američané a my se na ně musíme připravit,“ dobře ví sedmnáctiletý útočník.
Právě utkání se zámořským soupeřem rozhodne o přímém postupujícím do semifinále. Jelikož Češi nedokázali v závěru dovršit spanilou jízdu sedmým gólem, nestačí jim k prvnímu místu v tabulce remiza. Musí tedy vyhrát. “Ráno je krátké rozbruslení a pak na ně vlétneme. Už se těšíme!“ neskrývá odhodlání muskulaturní útočník. Stejně jako v předchozích zápasech nastoupí ve druhé útočné formaci po boku oddílového kolegy Martina Hanzala a kladenského supertalentu Michaela Frolíka. “Hraje se nám spolu výborně. S Martinem se známe a hrajeme spolu již nějaký ten pátek. Frolda je také skvělý hráč. Jsme rádi, že se nám daří,“ v duchu určitě poukazuje na to, že tento útok zařídil polovinu pondělních branek ve finské síti.

Trio českobudějovických juniorů probírá válečnou taktiku na soupeře velmi často pospolu.

Martin Hanzal vyhrává téměř všechna vhazování.

Foto: Tomáš Kučera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....