Banes Motor České Budějovice
18.04.2005, Antonín Vansa

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den pátý

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Pátý den odkryl významnou část tajenky skupiny A. Zatímco Dánové a Němci budou bojovat jen ve skupině o udržení, Rusko, Švédsko a Kanada se kvalifikovaly do dalších bojů. O přímém postupujícím do semifinále se s největší pravděpodobností rozhodne v úterním souboji titánů mezi Ruskem a Kanadou, který v Budvar aréně začne v 15.00 hodin.
Takový zápas Dánové nepamatují. Doposud tápající Kanada setřela severský celek z ledu poměrem 15:1. Dánové se drželi pouze do 6. minuty, než se nerušeně útočným pásmem po chybě dvojice Mads Bodker - Schaarup projel Kurceba a zavěsil pod horní tyčku na 1:0. Dánům se rozsypala koncepce hry, na rychlejšího a fyzicky zdatnějšího soupeře prostě neměli. V kanadských barvách excelovali především Ryan O´Marra a Bertram. Tolik ceněné hranice deseti vstřelených branek dosáhly javorové listy už ve 48. minutě, kdy se po přihrávkách Bourdona a Brasarda prosadil Bertam. „Podobný výpadek se nám ještě nestal. Loni jsme prohráli nejvyšším rozdílem 2:5 s Amerikou. Nedokážu si to vysvětlit,“ kroutil nechápavě hlavou dánský kouč Leif Thomsen.
Jednostranná exhibice nakonec vyvrcholila rekordním rozdílem celého turnaje. Dánům příliš nepomohlo ani střídání brankářů. Severskou oporu Dahma nahradil ve 37. minutě Casper Norrild, který však svou premiéru proti namlsaným kanadským nájezdníkům nezvládl. Z šestatřiceti ran osmkrát inkasoval a závěr utkání v brance prostál se svěšenou hlavou. Zatímco Dánové si prohrou “zajistili“ účast ve skupině o udržení, Kanada se chystá na zápas s Ruskem, který rozhodne o přímém postupujícím do semifinále. „Věřím, že nás tak snadné vítězství neukolébá. Hráčům jsme neustále v průběhu zápasu s Dánskem zdůrazňovali, aby do všeho chodili naplno, aby nezískali špatné návyky,“ konstatovalsvým typicky chraplavým hlasem kanadský kouč Shawn Camp.

Švédové se mohou radovat. Těsná výhra nad Německem je posunula do bojů o medaile. „Ale o výsledek jsme se museli strachovat do poslední minuty,“ upozornil švédský kouč Mikael Tisell. Seveřané měli k dvoubodovému zisku ideálně našlápnuto. Během 141 vteřin v úvodu prostřední části hry dali tři slepené branky a na německý celek by v tu chvíli nikdo nevsadil ani pětník. „Mrzí nás to. Tři minuty nám úplně zkazily celý turnaj,“ hořce litoval německý asistent trenéra Rick Boehm, který se netajil ambicemi na postup do čtvrtfinále.
Německo do hry vrátila rychlá, a nutno říci, hodně náhodná odpověď Ostwalda. Po přihrávce Konstantina Brauna přejel útočnou modrou čáru a zaskočil jinak výborně chytajícího brankáře Modiga. Podobný moment se opakoval ještě ve 49. minutě. Na švédské obranné modré čáře zůstal ležet kotouč, k němuž se bleskurychle dostal Schietzold a snížil na rozdíl jediné branky. Švédové závěr sehráli hodně nervózně, jenže Němci nedokázali své psychické výhody využít. Nepomohla jim k tomu ani závěrečná patnáct sekund dlouhá hra bez brankáře. Zatímco Švédové slaví postup do dalších bojů, Němci se budou v jihočeské metropoli bít o udržení v elitní společnosti.

MOMENT DNE


Ten signál kdysi proslavil tehdejšího kouče HC České Budějovice Jana Tlačila. Zatímco jeden hráč opouštěl ledovou plochu uprostřed hry na jednom konci střídačky v třímetrovém pásmu, další hráč naskakoval do hry na úplně opačném konci střídačky a v případě rychlé přihrávky z obrany mohl ujíždět sám na branku. O něco podobného se pokusili Švédové v čase 18:06. Zatímco Ritola se blížil k hráčské lavici, na druhém konci se za obranou objevil Sunna, kterého do úniku posílal Morin. Jen duchapřítomnost německého beka Ankerta tuto možnost zmařila.

HVĚZDA DNE


Daniel Konc (Slovensko) - Slovenský sudí dostal možnost rozhodovat večerní důležité utkání mezi Německem a Švédskem a zvládl jej na jedničku. Hře prospěl jeho volnější metr, když však bylo potřeba, nebál se Daniel Konc faul potrestat. Utkání skutečně odpískal výtečně, ve spolupráci s českými čárovými Čechem a Kalivodou dokázal zkrotit zjitřené vášně hráčů obou celků.

SMOLAŘ DNE


Mads Christensen (Dánsko) - Účast v této kategorii by si spíše zasloužil celý dánský tým. Ale Christensen svým laxním výkonem výrazně pomohl Kanadě nastartovat svůj brankostroj. Nejprve se nechal dvakrát hloupě vyloučit a při soupeřově přesilovce za stavu 1:0 pro Kanadu naprosto netakticky odbyl bránění Mikkelsona, který přihrál Letangovi a ten vstřelil v 16. minutě zřejmě klíčový gól utkání. Reputaci si nespravil ani parádní přihrávku na jediný gól Dánska.

Výsledky

Kanada vs. Dánsko 15:1 (2:0, 5:0, 8:1)

Branky a nahrávky: 6. Kurceba – 1:0, 16. Letang (Mikkelson, Latendresse) – 2:0, 22. Letang (Clutterbuck) – 3:0, 32. Bertram (Brassard) – 4:0, 34. Pyatt (Hobson) – 5:0, 36. Bertram (Letang, Mikkelson) – 6:0, 37. Latendresse (Brassard) – 7:0, 42. Clune (Hobson) – 8:0, 43. Olsen (Christensen, Madsen) – 8:1, 47. O´Marra – 9:1, 48. O´Marra (Setoguchi) – 10:1, 49. Bertram (Brassard, Bourdon) – 11:1, 50. Yellowhorne – 12:1, 50. Setoguchi – 13:1, 53. Neal (Gragnani) – 14:1, 59. Yellowhorne (Neal) – 15:1. Rozhodčí: Awiusz (Německo) – Coenen (Holandsko), Kekäläinen (Finsko). Vyloučení: 8:5. Využití: 3:0. Diváci: 1371. Střely na branku: 80:22.
Nejlepší hráči: Letang - Madsen.

Kanada: Pelletier – Mikkelson, Parent, Bourdon, Letang, Kurceba, Gragnani, Paquet – Setoguchi, O´Marra, Pyatt – Latendresse, Brassard, Bertram – Hobson, Clutterbuck, Clune – Neal, Lawrence, Yellowhorne.
Trenér: Shawn Camp.

Kanada: Dahm (37. Norrild) – Mads Bodker, J. Nielsen, K. Jensen, Schaarup, Holten Moller, Arvidsen, Allesoe – Olsen, Madsen, Bach – Christensen, Samsoe – Jensen, Jakobsen – Vaagensoe, Mikkel Bodker, J. Jensen – Phillips, Herlet, Moberg.
Trenér: Leif Thomsen.

Švédsko vs. Německo 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Bergfors (Hjalmarsson, Andersson) – 1:0, 23. Zackrisson (Ritola, Ribbenstrand) – 2:0, 24. From-Björk (Bäckström, Pettersson) – 3:0, 25. Ostwald (Braun) – 3:1, 49. Schietzold – 3:2. Rozhodčí: Konc (Slovensko) – Kalivoda, Michal Čech (oba Česká republika). Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1557. Střely na branku: 27:24.
Nejlepší hráči: Bergfors - Pielmeier.

Švédsko: Modig – From-Björk, Hjalmarsson, Hellström, Morin, Andersen, Ribbenstrand, Öhman – Pettersson, Ritola, Zackrisson – Bergfors, Bäckström, Sunna – Molinder, Nilsson, Dahlberg – Lindqvist, Hornoqvist, Andersson.
Trenér: Mikael Tisell.

Německo: Kovacic – Ondruschka, Kramer, Jocham, Langwieder, Holzer, Ankert, Prommersberger, A. Maier – Pielmeier, Gogulla, Schutz – Schietzold, Ostwald, Braun – S. Maier, Schönberger, Wichert – Janzen, Martens, Brandl.
Trenér: James Setters.

TABULKA

1. Rusko     3   3  0  0  16:6   6
2. Kanada    3   2  0  1  18:4   4
3. Švédsko   3   2  0  1   6:5   4
4. Německo   4   1  0  3  10:18  2
5. Dánsko    3   0  0  3   3:20  0

Kurzivou označené celky už nemají šanci na postup.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....