Banes Motor České Budějovice
17.04.2005, Tomáš Zetek, foto Tomáš Kučera

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den čtvrtý

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V neděli byl na programu juniorského mistrovství již čtvrtý hrací den, v němž bylo k vidění jediné utkání. Padlo v něm však málem více branek, než ve všech předchozích pěti dohromady. Ruské komando si otevřelo v německém obranném pásmu střelnici a diváci se měli rozhodně čím bavit. Třetí vítězství Sborné určilo prvního jistého účastníka vyřazovacích bojů světového šampionátu.
Rusové vstoupili do utkání s vědomím, že další podcenění soupeře, jak se tomu stalo v souboji s Dánskem, by se již nemuselo vyplatit. Sobotní duel totiž Sborná vyhrála pouze o jediný gól. “Přiznám se, že jsme nečekali, že Dánové budou tak dobří. Zaskočili nás a o to lépe jsme se připravili na dalšího soupeře, Německo,“ prohlásil na tiskové konferenci po zápase lodivod Rusů Michail Slipčenko. A jak řekl, tak se i stalo. Od úvodního vhazování bylo na ledě jediné mužstvo. Sibiřská torpéda se proháněla v německém obranném pásmu kosmickou rychlostí a z pohledných kombinací často přecházel zrak. To zejména hokejistům Německa, kteří vstup do zápasu vůbec nezvládli. “Rozhodl začátek utkání,“ shodují se oba trenéři. Premiérová trefa přišla ve 3. minutě, když Zjuzin provětral udiveného Kovacice. Následovala dlouhá řada německých vyloučení, při nichž vsítili Rusové v rozmezí tří minut čtyři góly. Postupně se trefili Bumagin, Zubov, Sopin a Pachomov. Po osmi odehraných minutách tedy svítilo na ukazateli skóre pětibrankové vedení Sborné a bylo prakticky po zápase. Do první sirény přidali své trefy ještě Makarov a opět Sopin. To už ale nestřežil německou klec Kovacic, nýbrž Stefaniszin, který musel zaskočit za svého zraněného kolegu. “Všechny naše přípravy a odhodlání vzaly za své v rozmezí pěti minut v první třetině,“ stručně leč výstižně zhodnotil úvodní dějství a tím vlastně i celé utkání německý kouč Rick Boehm.

Do prostředí části vstoupila obě mužstva ve volnějším tempu a minuty, které plynuly celkem rychle, kouskovala pouze zbytečná vyloučení. Do hry se stále častěji dostávali Němci. Ti několikrát zle zatopili před Proskuryakovem. Víc než vzrušení přihlížejících z toho však nebylo. Nádherným zákrokem se blýskl ruský bek Andrej Zubarev, jenž si ve středním pásmu počíhal na jednoho z protihráčů, a předvedl na něm velmi názorně učebnicový bodyček. Tento čistý zákrok samozřejmě kvitovalo publikum s bouřlivým povděkem. V době sílicího tlaku německého celku přišly další dvě rány Slipčenkovy gardy. Buravčikov se Zubovem vtěsnali své trefy do pouhé půl minuty čistého času a bylo to již hrozivých 0:9 z pohledu Německa. Následovala rošáda i v ruské kleci, kde vystřídal Proskuryakova Semen Varlamov. Do konce druhé třetiny se podařilo završit Sborné pověstnou “desítku“. Svůj nájezd přes celé hřiště zakončil brilantním blafákem Bumagin.

Závěrečná část se dohrávala jen z povinnosti. I přesto bylo k vidění ještě šest branek a hlavně mnoho vyloučení. Po vzoru svého kata si Němci zahráli na vévodící tým. Tři branky zahrnuli do devětadevadesáti sekund. Úspěchy Holzera, Schietzolda a Schulze byly však velmi slabou náplastí na rozbolavělé německé duši. Poslední hřebíčkem do jejich rakve byla 58. minuta, kdy měli hráči ze země bílých parků a bavorského piva možnost hrát hodně dlouho dvojnásobnou převahu. Namísto zkorigování výsledky ale inkasovali dvě branky. Obě vstřelil nejlepší hráč utkání Igor Makarov. První do odkryté klece po hrubce gólmana Stefaniszina a druhou po samostatném nájezdu. Těmito trefami si připsal premiérový hattrick na mistrovství. Konečnou podobu výsledku pak dal Holzer, jenž uzavřel zápas, který spíše připomínal přestřelku na divokém západě, do podoby 12:4 ve prospěch ruského mužstva.

MOMENT DNE


Na vrcholové scéně jen málokdy vídaná věc. Hlavní sudí vzal utkání hodně rázně a celkový počet 64 trestných minut je tomu nezvratným důkazem. V jedné z mnoha přesilových her pěti proti třem se usadili němečtí mladíci před soupeřovo brankou. Vyhozený kotouč se dostal až k vystřídavšímu brankáři Sebastianu Stefaniszinovi, který z rohu vlastního obranného pásma našel milimetrovou přihrávkou Makarova, jenž neměl se zakončením do prázdné klece nejmenší potíž. Jako třešničku na dort si připravil týž útočník o 24 vteřin později další gólový úspěch, když opět ve dvojnásobném početním oslabení ujel a zkompletoval tím svůj hattrick.

HVĚZDA DNE


Igor Makarov (Rusko) - Skvěle technicky a rychlostně vybavený útočník byl ozdobou gólově bohatého utkání mezi Ruskem a Německem. V 16. minutě nejprve zvýšil svou první trefou v zápase již na šestigólové vedení Sborné. Tři minuty před koncem vzal dávno rozhodnutý zápas do svých rukou a po doslova kriminální minele německého gólmana a skvěle načasovaném úprku ve dvojnásobném oslabení, ozdobil své třetí utkání na turnaji hattrickem. Byl to premiérový tříbrankový výkon vůbec celého letošního mistrovství.

SMOLAŘ DNE


Danijel Kovacic (Německo) - Dřív než se německý brankář stihl na ledě zpotit únavou, zablokovala se mu možná krční páteř. Za necelých osm minut se totiž musel za svá záda otáčet hned pětkrát. Hlavním důvodem byla naprosto kardinální nedisciplinovanost jeho spoluhráčů v poli. Na německé lavici trestů prakticky permanentně někdo odpočíval. Dvě dvojnásobná oslabení předznamenala osud strážce německé svatyně. Vrcholem jeho smůly byl střed z jedním ze spoluhráčů, po němž musel vystřídat.

Výsledky

Německo vs. Rusko 4:12 (0:7, 0:3, 4:2)

Branky a nahrávky: 48. Holzer, 49. Schietzold (Ostwald), 49. Schutz (Gogulla), 60. Holzer (Braun) - 3. Zjuzin (Truchnov), 5. Bumagin (Kučerjavenko, Zubarev), 5. Zubov (Veličkin, Buravčikov), 7. Sopin (Zubov, Buravčikov), 8. Pachomov, 16. Makarov (Antošik), 17. Sopin (Zubov, Veličkin), 34. Buravčikov (Zubov), 34. Zubov (Sopin), 38. Bumagin (Kučerjavenko, Krysanov), 58. Makarov, 59. Makarov. Rozhodčí: Jari Levonen (Finsko) - Steve Glines (USA), Mikael Ljungqvist (Švédsko). Vyloučení: 11:12. Využití: 2:4, v oslabení: 0:2. Diváci: 1554. Střely na branku: 39:36.
Nejlepší hráči: Zubov, Makarov, Sopin (vš. RUS).

Německo: Kovacic (11. Stefaniszin) - Ondruschka, Kramer, Maier, Langwieder, Holzer, Ankert, Jocham, Prommersberger - Pielmeier, Gogulla, Schutz - Schietzold, Ostwald, Braun - Maier, Schonberger, Wichert - Janzen, Martens, Brandl. Trenér: James Setters.

Rusko: Proskurjakov (35. Varlamov) - Anikjenko, Buravčikov, Zubarev, Pachomov, Osipov, Polesčuk, Nikitin - Sopin, Zubov, Veličkin - Krysanov, Bumagin, Kučerjavenko - Romanovskij, Antošik, Makarov - Zjuzin, Truchno, Žarkov. Trenér: Michail Slipčenko.

TABULKA

1. Rusko     3   3  0  0  16:6   6
2. Kanada    2   1  0  1   3:3   2
   Švédsko   2   1  0  1   3:3   2
4. Německo   3   1  0  2   8:15  2
5. Dánsko    2   0  0  2   2:5   0

A je to již 7:0! Jeden z nejlepších hráčů utkání Alexej Sopin překonává i v tísni německého gólmana.

V německé brance byl pravděpodobně ukryt neviditelný kouzelník. Končili tam totiž kromě puků i samotní hráči Sborné.

Foto: Tomáš Kučera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....