Banes Motor České Budějovice
14.04.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den první

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V českobudějovické Budvar aréně odstartovala prvními dvěma zápasy skupina A mistrovství světa v ledním hokeji do 18 let. Úvodní den velké překvapení nepřinesl. Favorité z Kanady i z Ruska své soupeře zdolali, každý však k dvoubodovému zisku došel jiným způsobem.
Úvodní zápas skupiny A mistrovství světa do 18 let obstarali hráči Kanady a Německa. Favorit celého šampionátu nezačal zrovna oslnivě. Kanada vstoupila do utkání hodně ustrašeně a Němci se na úvodních pět minut nastěhovali před Pelletierovo brankoviště a z prvotního tlaku také vytěžili vedoucí branku. V čase 2.31 se dostal do kolize s hlavním sudím Turčanem kanadský útočník Latendresse, puku se zmocnil Schutz, objel klec a přihrál před brankoviště špatně pokrytému Gogullovi. Ten střelou po ledě dal na 1:0. "Byli jsme trošku nervozní a na hře to bylo vidět. Bude chvilku trvat než hráče připravíme na novou situaci," omlouval matný výkon svých svěřenců kanadský kouč Shawn Camp. "Vítězství nám ale může hodně pomoct," dodal. Němcům vstřelený gól paradoxně uškodil. Settersův soubor se zatáhl do obrany a dostal se pod kanadský nápor. Z něj dokonce hráči s javorovými listy na prsou vytěžili branku, která však pro postavení útočícího hráče v brankovišti neplatila.
Vyrovnání obstaral v čase 13.15 Lawrence, jehož skvělou přihrávkou za obranu oslovil Thomas Pyatt. Nutno říci, že chyby se dopustil především německý brankář Kovacic, jenž si nevšiml končícího trestu pozdějšího střelce. Lawrence pak využil svého náskoku před beky a parádním blafákem dal na 1:1. Oboustranně opatrná první třetina skončila faulem kanadského útočníka Betrama, které však Němci v úvodu prostřední části hry nejen nedokázali, ale dokonce sami inkasovali. Obrovskou chybu úvodního střelce Gogully na vlastní modré čáře vystihl Ryan O´Marra a dal ze samostatného úniku druhý gól Kanady. Německo se dostalo do nepoznané situace a těžko hledalo cestu ke kanadské brance. Výjimku tvořila 26. minuta, kdy Pelleteirovi pomohla tyč při střele najíždějícího Gogully. Němci si vypracovali ještě jednu vyloženou šanci, když v přesilovce během dvou vteřin pálili na Pelletiera Schietzold a Ostwald. Kanadský gólman však situaci bravurně vyřešil. Tím také skončil výčet německých šancí. Kanada zodpovědným výkonem dokráčela k výhře.
Německý trenér Setters si vzal v čase 59.05 oddechový čas, odvolal gólmana Kovacice a sáhl k power-play. Jenže hned po dvaceti sekundách srazil kanadský zadák Mikkelson před brankou Schutze a jelikož rozhodčí Turčan nezapískal, museli Němci čekat deset vteřin, než se otřesený Schutz dostane z útočné třetiny, aby se naši západní sousedi nevystavili do postavení mimo hru. Do souvislejšího tlaku už se i díky tomuto momenu Němci nedostali. "Musím hráčům poděkovat. Bojovali a já věřím, že je to pro nás úspěšný odraz do turnaje. Pomýšlíme i na medailová umístění," zdůraznil kanadský kouč Německa Rick Boehm.

Úplně jiný vývoj mělo druhé střetnutí mezi Ruskem a Švédskem. Brzký faul Bäckströma potrestali Rusové vedoucí brankou z přesilové hry. Istomin poslal nádhernou přihrávku před brankoviště na obránce Buravčikova, který sklepl touš do odkryté klece. Zaskočení Švédové se z rychlého úderu těžko vzpamatovávali a v 5. minutě mohl náskok Sborné navýšit Istomin, ale ranou z kruhu trefil jen gólmana Modiga. Švédský brankář vyzrál na aktivního Istomina i v 11. minutě. Ruský štírek zbavil puku váhajícího Andresena, najížděl na Modiga, ale ten parádním skokem pod nohy šanci zneškodnil. Jedinou příležitost si pasivně hrající Švédové vypracovali v 9. minutě. Sunna poslal přes brankoviště křížnou přihrávku Bergforsovi, jenž však trefil jen betony ruského brankáře. V podobném duchu, jako končila třetina první, začala prostřední část hry. Aktivní Istomin mohl zvýšit na 2:0 hned po dvaceti vteřinách hry, ale z přihrávky Igora Makarova těsně minul. Jenže tím nadlouho ruský tlak skončil.
Otěže utkání začali přebírat Švédové a jejich nápor umocnilo dvojnásobné oslabení Sborné ve 28. minutě. Na 28 sekund se Švédsko dostalo do dvojnásobné početní výhody, ale nedokázalo nabídnutou příležitost využít. Vyrovnat se Seveřanům podařilo až ve 32. minutě, kdy se dvakrát v krátkém časovém sledu protlačil ke střele Zackrisson a nakonec parádně trefil kotouč pod horní tyč! Vyrovnaný stav však nepanoval dlouho. Švédové nedokázali natřikrát vyhodit puk z obranného pásma, puku se zmocnil aktivní zadák Buravčikov a třetí dorážkou dotlačil kotouč za bezmocného Modiga.
V poslední dvacetiminutovce se Rusové vyloženě soustředili na bránění těsného náskoku. Zároveň však vyráželi do ojedinělých brejků, ze kterých se snažili pojistit své vedení. Největší šance spálili Istomin, Kučerjavenko a Krysanov. Švédský brankář Modig však udržel severské akcie ve hře a hokejisté ve žlutomodrých dresech se dostali i k očekávánému závěrečnému náporu. V čase 53:27 si vzal švédský kouč Tisell oddechový čas. "Během třetí třetiny jsme nic výraznějšího nevymysleli. Potřebovali jsme dát hráčům nový impuls, aby se obraz hry v posledních sedmi minutách změnil," řekl švédský trenér Mikael Tissel. Na konci 58. minuty mohl vyrovnat Ribbenstrand, kterého před brankou našel Ritola. Brankář Proskurjakov ve spolupráci s důrazným zadákem Buravčikovem však rodící se požár uhasil. V čase 58:07 vsadili Švédové na hru bez brankáře, ale s výjimkou akce Bergforse, který se na okamžik zjevil sám před ruským brankářem, už si výraznější šanci nevypracovali. "Dostali jsme dva laciné góly, které nás dostali pod tlak. Rusko hrálo skutečně velmi dobře," konstatoval Tissel. "Vyhráli jsme sice šťastně, ale podle mě zaslouženě. Jdeme zápas od zápasu a věříme, že na konci bude zlatá medaile," kontroval ruský kouč Michajl Slipčenko.

MOMENT DNE


Také byste pro úspěch neváhali ztratit tvář? Rusové by vám v tomto ohledu mohli jít příkladem. V čase 40:21 bolestivě zasáhl svou střelou ruský zadák Zubarev bránícího Lindqvista, kterého tím na čtrnáct sekund vyřadil ze hry. Jenže díky benevolenci sudího Thula mohli Rusové ve svém snažení pokračovat a mnoho nechybělo, aby procedili puk za brankáře Modiga potřetí. Nesympatické počínání udělalo černou kaňku na jinak solidním výkonu Sborné.

HVĚZDA DNE


Vjačeslav Buravčikov (Rusko) - Řízný zadák dvěma góly prakticky vyhrál Rusům večerní zápas. Dovolil si to, na co mnozí jeho spoluhráči ani nepomysleli. Například jeho odvážný výjezd v 57. minutě, kdy za stavu 2:1 pro Rusko vyrazil proti bránící švédské dvojici, volal po gólu. Kromě útočných choutek však Buravčikov myslel i na bránění a v čase 57:57 parádně zablokoval před brankou Ribbenstranda, který se už viděl, kterak vyrovnává na 2:2.

SMOLAŘ DNE


Philip Gogulla (Německo) - Díky své přímočarosti se protlačil k úvodní brance celého šampionátu, kdy do branky trefil přesnou přihrávku Schulze. Jenže pak se mu přestalo dařit. V úvodu 22. minuty vyvážel při vlastní přesilové hře z obranné třetiny puk, ale jeho špatnou přihrávku vystihl Ryan O´Marra, který vsítil vítězný gól Kanady. Gogulla mohl ještě ve 27. minutě srovnat stav, ale ze samostatného nájezdu trefil jen tyč.

Výsledky

Kanada vs. Německo 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Gogulla (Schulz) - 0:1, 14. Lawrence (Pyatt) - 1:1, 22. O´Marra - 2:1. Rozhodčí: Turčan - Michal Čech, Kalivoda (všichni Česká rep.). Vyloučení: 10:9. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 591. Střely na branku: 26:27.
Nejlepší hráči: Lawrence - Kovacic.

Kanada: Pelletier - Bourdon, Mikkelson, Letang, Parent, Paquet, Gragnani, Kurceba, Neal - Latendresse, Lawrence, Brassard - Hobson, Setoguchi, O´Marra - Bass, Clutterbuck, Clune - Yellowhorn, Pyatt, Bertram. Trenér: Shawn Camp.

Německo:Kovacic - Ondruschka, Langwieder, Holzer, Kramer, Jocham, Ankert, Prommersberger, Maier - Pielmeier, Gogulla, Schutz - Schietzold, Ostwald, Braun - Maier, Schonberger, Wichert - Janzen, Martens, Brandl. Trenér: James Setters.

Švédsko vs. Rusko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Buravčikov (Istomin) - 0:1, 32. Zackrisson - 1:1, 33. Buravčikov - 1:2. Rozhodčí: Thul - Glines (oba U.S.A.), Keräläinen. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. Diváci: 2 037. Střely na branku: 26:27.
Nejlepší hráči: Zacriksson - Buravčikov.

Švédsko: Modig - From-Björk, Hjalmarsson, Hellström, Morin, Andersen, Ribbenstrand, Öhman - Pettersson, Ritola, Zackrisson - Bergfors, Bäckström, Sunna - Molinder, Nilsson, Dahlberg - Johansson, Lindqvist, Hörnqvist - Andersson. Trenér: Mikael Tisell.

Rusko:Proskurjakov - Anikjenko, Buravčikov, Zubarev, Poleščuk, Nikitin, Pachomov, Osipov - Istomin, Zubov, Makarov - Krysanov, Bumagin, Kučerjavenko - Sopin, Veličkin, Zjuzin - Romanovskij, Truchno, Antosik. Trenér: Michail Slipčenko.

TABULKA

1. Kanada    1   1  0  0   2:1   2
   Rusko     1   1  0  0   2:1   2
3. Dánsko    0   0  0  0   0:0   0
4. Švédsko   1   0  0  1   1:2   0
   Německo   1   0  0  1   1:2   0

Tvrdé souboje musí někdy absolvovat i brankáři

Rusové měli mezi diváky hlouček svýh příznivců, i když většina haly přála Švédsku

Moment dne - Lindqvist v nehokejové poloze, ale hra pokračuje

Brankář Ruska byl velikou oporou svého celku

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....