Banes Motor České Budějovice
03.02.2005, Tomáš Zetek

Juniorka se chystá na vrchol sezony, chce titul

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Juniorku HC České Budějovice čeká posledních devět zápasů v základní části, které tvoří tzv. nadstavbu. Do té vstoupí Jihočeši s jasným cílem, kterým je vybojování co možná nejlepší výchozí pozice pro play-off. “Chtěli bychom být po základní části do druhého místa,“ tvrdí odhodlaně asistent kouče Václav Červený. Některé hráče však bude v závěrečné fázi sezony postrádat. Jiní se v následujících dnech chystají na reprezentační srazy.
Junioři z Budvar Arény pod vedením nového trenéra Milana Černého, jenž přišel v letním období z pražské Sparty, jen kvetou a jejich nebojácný předsezónní cíl je dávno minulostí. Juniorka HC České Budějovice zbrojí na mety nejvyšší! “To je pochopitelné. My chceme bojovat o ty nejvyšší příčky. Cíl před sezonou byl trochu nižší, ale teď si myslím, že naše meta je na místě. Ověřili jsme si, že mužstvo na to má, takže teď je jen otázka, jak ten závěr zvládneme,“ věří svým ovečkám Václav Červený, který je jinak také pozorovatelem a trenérem krajských mládežnických výběrů. V rozhovoru pro server hokejcb.cz zastoupil hlavního kouče Milana Černého, jenž se v minulých dnech podrobil artroskopii kolena.

Jeho svěřenci mají za sebou již drtivou většinu utkání, které měli v základní části sehrát, a schází jim posledních devět střetnutí s českými celky. Těmto zápasům předcházela dlouhá šňůra soubojů s moravskými týmy, v níž si Jihočeši vedli velmi dobře. Přišli sice v jejím průběhu o neuvěřitelnou sérii osmnácti zápasů v řadě bez prohry, kterou načali v 8. kole v Litvínově, ale rozhodně si připsali mnoho dalších plusových bodů. “Každá série jednou končí, takže jsme z toho nedělali žádnou tragédii. Poté ale přišlo pár proher a to už se nám pochopitelně nelíbilo,“ naráží Červený na čtyři nevydařené zápasy po sobě. “Změnili jsme trochu přístup a opět zpřísnili disciplínu a vše se vrátilo k dobrému,“ pokyvuje velezkušený kouč.

Po “moravské“ části sezony se junioři českobudějovického HC stále drží v popředí tabulky, kde bojují zejména s Libercem, Pardubicemi a pražskou Spartou o co možná nejlepší umístění. “My samozřejmě nemůžeme říct, že bychom byli nějak nespokojeni. Musíme se teď pečlivě připravit na vrchol sezony,“ má jasno Václav Červený. Nejlepší, co by mohlo jeho svěřence potkat, by bylo konečné umístění v základní části do druhého místa. To totiž zaručuje automatický postup rovnou do semifinále. Týmy od třetího do šestého místa se před tím utkají ve čtvrtfinálových bitvách. “Pochopitelně bychom chtěli skončit nejhůře druzí. Bude to ale velice těžké,“ nestaví si žádné vzdušné zámky kouč. Zápasového výpadky, kterému by se v případě vybojování ideální postupové pozice museli jeho svěřenci podrobit, se Červený nebojí. “Naopak tam bude prostor mužstvo připravit. Navíc, kdyby se někdo zranil nebo onemocněl, tak bude chvíli čas také na regeneraci. V tomto období již půjde skutečně do tuhého,“ dobře ví jeden z lodivodů. V posledních devíti utkáních před startem play-off tedy bude podle Václava Červeného jednoznačným cílem vybojovat první nebo druhé místo v tabulce.

Do závěrečných bitev juniorské extraligy však navzdory veškerému odhodlání nevstoupí juniorka zpod Černé věže v nejsilnějším možném složení. Velké šachy se totiž těsně před pondělním vypršením přestupního termínu udály mezi kabinou juniorů a druholigovým mužstvem Jindřichova Hradce, jenž bude ve své soutěži bojovat taktéž o metu nejvyšší. Již v průběhu sezony vypomáhali u Vajgaru Vojtěch Mrkvička a brankář Jiří Anderle, který musel často odskakovat do Budvar Arény k zastoupení Saláka či dokonce Romana Turka na lavičce A-týmu. Talentovaný gólman nakonec zakotvil v jindřichohradeckém mužstvu kouče Jaroslava Pařízka, kde dohraje letošní sezonu. “Andy má již cíle hrát dospělý hokej a snaží se tedy pochopitelně zapojit do závěrečných bojů v Hradci. U Vojty Mrkvičky je situace stejná,“ upřesňuje Václav Červený. Dalšími borci, jenž se obléknou do žlutomodrého dresu Vajgaru, budou, zápasy za A-mužstvo ošlehaní, Petr Macháček a Tomáš Mertl. Specifická situace nastala u obránce Lukáše Vomely, který má do Pařízkova celku vyřízen střídavý start, takže může vypomoci oběma týmům. Posledním “přespolním“ hráčem je Petr Šulčík, jehož situace se bude odvíjet od pozice druholigového Milevska.

Kvůli odchodu Anderleho se dostali trenéři budějovické juniorky do nezáviděníhodné situace. Stabilní jednička celku Alexandr Salák totiž rehabilituje se zraněným malíkem ruky. Z nepříjemné situace pomůže ven návrat Jaroslava Jágra, jenž přichází zpět z Komety Brno, kde vypomáhal. Kvůli Salákově zranění se postaví do branky již ve čtvrtečním utkání proti Litvínovu, jímž Jihočeši zahájí nadstavbovou část. Zápas má úvodní buly na programu v 17.30 v Budvar Aréně. Domácí utkání se Severočechy bude následovat sobotní souboj na Spartě, po němž je v plánu reprezentační přestávka. Z klubu HC České Budějovice se na akce s národním týmem balí hned několik hráčů. Do “20“ byl nominován Tomáš Mertl a teprve sedmnáctiletý Martin Hanzal, jehož strmá křivka kariéry nezadržitelně stoupá. Otázkou je, jak dlouho budeme moci šikovného mladíka v Budvar Aréně ještě vídat. Kromě dvou útočníků byl nominován na Turnaj pěti do Švédska také robustní bek Michal Mrázek, jehož však skolila viróza a leží dokonce v nemocnici. K reprezentaci osmnáctiletých se připojí po vyléčení svého zranění Salák a s ním i duo Jakub Černý - David Kuchejda. Mezi náhradníky se zařadí Ondřej Ježek. Z dorosteneckého mužstva nastoupí v Rusku za reprezentaci do 16 let se lvíčkem na prsou Polodna s Parýzkem.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....