Banes Motor České Budějovice
07.12.2004, Tomáš Zetek

Petr Macháček doufá ve start na mistrovství světa

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Talentovaný junior Petr Macháček v současné době prožívá skvělé období. V juniorce HC České Budějovice hraje prim a v A-mužstvu si dokonce vychutnává hru v početních výhodách či oslabení. Současně největší brouk, a to velice příjemně hryzající, v jeho hlavě je pozvánka na závěrečný kemp před mistrovstvím světa do 20-ti let, které se uskuteční v druhé polovině prosince v USA. "Své šance vidím tak padesát na padesát," tvrdí skromně mladík.
Odchovanec budějovického hokeje Petr Macháček ochutnal sladkou příchuť atmosféry v A-mužstvu již v loňské letní přípravě. Tehdy se však do prvního celku neprobojoval a v "sestupové" sezoně, kdy se kádr HC České Budějovice mnohokrát měnil, odehrál jediný zápas, v němž si připsal do statistik pouze dvě trestné minuty. Po pádu do první národní hokejové ligy se jako prásknutím biče pakoval z kabiny Budvar Arény jeden hráč za druhým. Hrstka statečných složena z hráčů, kteří po Černou věží zůstala, doplněna o řadu juniorů, mezi nimiž byl i obránce Petr Macháček. Po mnohatýdenním období bez hlavního trenéra se konečně objevil lodivod, který nasedl na vratkou bárku. Byl jím Josef Jandač. V tu chvíli začalo obměňování kádru a shánění posil pro utvoření kádru schopného návratu do nejvyšší soutěže. Spolehlivý bek se srdnatě klestil jedním zeštíhlovacím sítem za druhým. Do nejužšího kádru, který zahajoval prvoligovou sezonu se však neproklestil. "V áčku jsem byl na letní přípravu již loni a atmosféru jsem si vyzkoušel. Letos to vypadalo nadějně, ale pak přišli starší hráči a bylo po iluzích," nachází hlavní příčiny svého nezdaru mladík. "Proč to nevyšlo nevím. Na to je třeba se zeptat trenérů, ale myslím si, že hlavně kvůli tomu, že mužstvo se stavělo na zkušenějších borcích, což je pochopitelné," tvrdí Macháček, jehož šance udržet se v A-týmu i pro začínající sezonu nebyly nejmenší. "Prostě to ale nevyšlo. Šanci jsem dostal, ale neudržel jsem se tam." I přesto, že se talentovaný hráč neudržel v kádru pro startující sezonu, si letní období nemůže vynachválit. "Opět mi to hodně dalo. Myslím si, že je to pro můj hokejový růst obrovským přínosem. Příprava v áčku byla zase trochu něco jiného - nového." Vidět při tréninku a v kabině hráče, jakými jsou Bělohlav, Sailer či Bartoš, se nepoštěstí každému mladíkovi z budějovické líhně. "Ano, měl jsem tu možnost a jsem za ní rád," říká s úsměvem Macháček.

Po návratu k juniorce ho čekal další nelehký úkol. Adaptace na nového trenéra a návrat do mládežnického prostředí. "Zprvu se mi to zdálo pomalejší a trochu jiné, ale postupem času jsem si samozřejmě zvykl. Každý se časem v novém prostředí s mužstvem a hrou srovná. Pro mě to navíc nebyla zase taková změna, když jsem hrál v juniorech předchozí sezony." K mužstvu přišel nový trenér Milan Černý, jenž dříve působil u mládežnických týmů ve Spartě Praha. Některým hráčům mohla dělat problémy adaptace na nového kouče a jeho pracovní postupy. V tomto však Petr Macháček neviděl ani ten nejmenší problém. "Já myslím, že to bylo v pohodě. Moc velká změna to podle mého názoru nebyla. Z mé strany to proběhlo hladce," striktně odmítá komplikace. Trenér Černý se pokusil o zavedení nového herního stylu, který po neurovnaném začátku zjednodušil, a juniorce se začalo dařit. "Nějaké změny stylu jsem ani příliš nevšiml. Jak jsem již řekl, podle mne to proběhlo bez problémů. Já se stále soustředím hlavně na sebe a svou hru. Snažím se plnit trenérovi úkoly, ať je to v juniorce, áčku, nebo kdekoli jinde," tvrdí svědomitý obránce.

Juniorka HC České Budějovice vstoupila do nové sezony vratkým krokem, ale po sedmi kolech, v nichž si připsala sedm bodů, přepnula na vyšší výkonnostní stupeň a bylo to rozhodně znát. Svěřenci trenérského triumvirátu Černý - Šrámek - Červený načali utkáním v Litvínově, které vyhráli 6:1, spanilou sérii osmnácti zápasů bez porážky a vyhoupli se tak do nejvyšších míst extraligové tabulky. "V mužstvu byla pohoda a když se vyhrává snáší, se vše o hodně snáž. Hlavní důvodem je však podle mého názoru to, že máme vcelku starý tým, který je již delší dobu pohromadě, což je vždy velmi pozitivní," hledá podstatné důvody prozatím vydařené sezony juniorů. "Příkladem jsou třeba Martin Hanzal s Davidem Kuchejdou, kteří hráli za juniorku již loni. Přestože byli věkem ještě dorostenci, mohli okusit atmosféru nejvyšší mládežnické soutěže. Již loni se na tuto soutěž adaptovali a letos jsou jedni z tahounů mužstva. Podle mne je tohle největší důvod, máme zkušené a dobré mužstvo." Nový lodivod určil před sezonou cíl dostat se do play-off. Po polovině sezony, kdy HC České Budějovice vedl extraligu, opatrně avizoval Milan Černý, že by asi mohl se svým mužstvem dosáhnout i na vyšší mety. "My ale stále budeme říkat, že chceme v klidu do play-off. Když budeme hrát dobře, úspěch přijde," tvrdil na přelomu sezony nově příchozý kouč. Jedna z jeho oveček Petr Macháček ale vidí vysoké ambice. "Myslím si, že letos můžeme hrát o titul. Bude to záležet pouze na nás. Toto mužstvo je ale velmi silné a rozhodně může pomýšlet na ty nejvyšší mety," nebojí se zdvihnout laťku hodně vysoko.

Po osmnáctizápasové sérii bez porážky ale přišlo kruté vystřízlivění z bezstarostného snu. Prohry v Opavě (1:3), doma s Vítkovicemi (2:4) a v sobotu v Ostravě (opět 2:4) stáhly budějovické mladíky zpět na pevnou zem. "Muselo to přijít, žádné mužstvo přeci nemůže vyhrávat věčně. Je to jen sport, to se prostě stává," nevidí nelichotivé výsledky z posledních kol Macháček. Na dotaz, zda hráčům nestoupla sláva do hlavy ihned odpovídá: "To si myslím, že ne. Z těch tří prohraných zápasů jsem hrál sice jen jeden, ale toto se podle mne nestalo. Prostě nám asi trochu klesla forma. To se ale stává. Žádná série není nekonečná." Z tria nevydařených zápasů odehrál nadějný bek pouze jeden. Důvod je více než výmluvný. Trenér Jandač opět ukázal prstem do juniorské kabiny. Díra v obraně, která vznikla kvůli absenci Jančaříka a Luži, měla být zakryta mimojiné právě Macháčkem. "Jsem rád, že mám opět tuto šanci. Je to opět další zkušenost. Oproti létu jsou tu kluci z NHL a to je prostě špička našeho hokeje. Je to přínos sledovat jejich počínání v tréninku nebo vypjatých situacích," je spokojen devatenáctiletý obránce, který ještě upozorňuje na zranění Jána Muchy. Zároveň však zůstává nohama na zemi, což je v tomto věku obrovsky důležité. "Kdyby se nezranili starší a zkušenější hráči, asi bych šanci nedostal. Teď ji ale mám a musím se snažit," tvrdí s úsměvem. V domácím utkání proti Opavě se Petr Macháček objevil v první obranné dvojici po boku Radka Martínka. Od trenéra Jandače dostal talentovaný mladík velmi mnoho příležitostí. Zahrál si dokonce i většinu oslabení a přesilovek. "Sám jsem byl překvapen, jak často chodím na led. Bylo to ale skvělé, jsem moc rád," tvrdí obránce. V utkání se Slezany se poprvé v dresu HC České Budějovice objevil Kanaďan Andrew Ference. Jeho hra se musela divákům líbit. "Je to skvělý bruslař. Myslel jsem si, že to bude nějaký bijec, ale zjistil jsem, že je docela malý. Vynahradí to však perfektní hrou hokejkou a vynikajícím bruslením," hlásá na adresu zámořské posily a s úsměvem dodává. "Je trochu jako já. Taky takový menší. Jenže rozdíl je v tom jak hraje on a jak já. On je navíc z NHL."

V současné době však nemá talent z jihočeské hokejové líhně v hlavě ani juniorku, ani A-tým HC České Budějovice. V nynějších dnech je totiž na soustředění reprezentace do dvaceti let v Kravařích. Slezský kemp je posledním srazem před mistrovstvím světa, jenž se uskuteční v druhé polovině prosince ve Spojených státech amerických. Začátek soustředění byl naplánován na pondělí a mužstvo trenéra Hadamczika čeká ještě jedno zeštíhlování, které je v plánu na 10. prosince. Do té doby musí budějovický obránce bojovat o svou letenku do Ameriky. "Šance vidím tak padesát na padesát. Uvidíme. Musím se snažit," dobře ví Petr Macháček. Mistrovství světa hráčů do dvaceti let má na programu úvodní utkání 25. prosince. Finále bude k vidění v Grand Forksu 4. ledna. Česká republika byla nalosována do skupiny A spolu s Běloruskem, Švýcarskem, Ruskem a domácím výběrem Spojených států amerických.

ŠIRŠÍ NOMINACE NA MISTROVSTVÍ SVĚTA DO 20-TI LET:

Brankáři: Marek Schwarz (Vancouver, WHL), Jakub Čech (Sault Ste. Marie, OHL), Vladislav Koutský (Pardubice), Tomáš Šťurala (Zlín).

Obránci: Jakub Kindl (Kitchener, OHL), Martin Lojek (Brampton, OHL), Lukáš Bolf (Barrie, OHL), Roman Polák (Kootenay,WHL), Michal Gulaši (Lethbridge, WHL), Martin Tuma (Sault Ste. Marie, OHL), Ondrej Šmach (Znojmo), Ladislav Šmíd (Liberec), Petr Hořava (Kladno), Petr Macháček (C. Budejovice), Josef Hrabal (Vsetín), Jakub Šulc (Slavia Praha), Lukáš Pulpán (Plzen).

Útocníci: Petr Vrána, Jan Steber (oba Halifax, QMJHL), Jakub Petružálek, Lukáš Kašpar (oba Ottawa, OHL), David Krejčí (Gatineau, QMJHL), Zbyněk Hrdel (Rimouski, QMJHL), Zdeněk Bahenský (Saskatoon, WHL), Karel Hromas (Everett, WHL), Jakub Šindel, Rostislav Olesz (oba Sparta Praha), Pavel Kubiš (Zlín), Michal Borovanský, Vladimír Sobotka, Roman Červenka (všichni Slavia Praha), Milan Hluchý, Michael Frolík (oba Kladno), Vojtěch Polák (K. Vary), Michal Polák (Plzen), Bedřich Köhler (Vítkovice).

Trenéři: Alois Hadamczik a Mojmír Trličík.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....