Banes Motor České Budějovice
29.10.2004, Tomáš Zetek

Juniorka po polovině základní části na špici

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Junioři HC České Budějovice mají za sebou polovinu základní části, která se zatím vyvíjí nadočekávání dobře. Svěřenci trenérů Černého, Červeného a Šrámka se díky vítězství 6:2 v prvním “moravském“ utkání s Havířovem opět vyhoupli do čela extraligové tabulky. Za uplynulou částí sezony jsme se ohlédli s trenérem Milanem Černým.
Kdyby někdo řekl před sezonou, že po polovině soutěže budou junioři HC České Budějovice na druhé příčce extraligové tabulky o pouhý jeden bodík za Spartou, asi by na dotyčného většina lidí koukala přinejmenším s posměchem. To, v co většina lidí ani nedoufala, je však v současné době skutečností. Jihočeští mladící válí pod bedlivým dohledem trenérů Milana Černého, Václava Červeného a Jiřího Šrámka. Právě Milan Černý, který přišel na jih před začátkem letošního ročníku, je jedním ze strůjců dobrého herního projevu juniorky. "Byl bych samozřejmě radši, kdybych tu byl od začátku letní přípravy, ale oba trenéři, kteří vedli tým v létě, jsou výborní, a já jsem tudíž neměl důvod nikterak do pohody a přípravy mužstva vážněji zasahovat," vzpomíná velitel střídačky.

Nový trenér sebou přinesl i nový systém, na který své čerstvě obdržené ovečky ihned začal přeučovat. "Nebylo to zase tak nové. Ale mužstvo postupem času zjistilo, co má hrát. Myslím si, že se nám teď docela daří a přináší to i jakési výsledky," tvrdí Černý. Do samotné sezony nevstoupili Jihočeši nejlépe. Po sedmi kolech měli sedm bodů a vypadalo to, že i letošní ročník zapadne do těch průměrných. Poté však přišel zlom. Zápasem v Litvínově odstartovali Budějovičtí sérii, která má v současné době trvání již dvánácti utkání v řadě bez porážky. "V mužstvu se oproti začátku sezony něco změnilo. Po domácí porážce s Libercem jsme zjednodušili herní styl a hráči jakoby ze dne na den hráli něco jiného. Další zápas v Litvínově jsme již sehráli výborně," vzpomíná lodivod.

Na severu Čech odstartovali junioři HC České Budějovice úctyhodnou sérii bez porážky, která v současné době činí dvanáct zápasů. "Je to hezké, že se takto daří. Kluci jsou díky tomu v pohodě a je to znát. Zjistili, že se dá hrát s každým. Důkazem toho byly třeba dvě výhry nad prvním celkem tabulky," pochvaluje si Černý.
Na otázku, čím to, že se juniorům z jihočeské metropole letos tak daří, má trenér Černý jasnou odpověď. "Je to samozřejmě tím, že jsem přišel já!" hlásá s hodně širokým úsměvem. Poté se však vrací na pevnou zem a opět s vážnou tváří se vyhýbá srovnání letošního a loňského týmu a jeho výkonů. "Já jsem zde loni nebyl a ani jsem toto mužstvo nijak zvlášť nesledoval. Nechci vůbec nic srovnávat ani hodnotit práci mých předchůdcu. Vím, že se zde s mládeží pracuje velmi poctivě, a to je hlavní důvod ke spokojenosti," chválí mládežnický tým, jehož členy jsou i jeho asistenti Václav Červený a Jiří Šrámek.

Příchod nového trenéra mužstvu rozhodně prospěl a bylo pouze otázkou času, kdy si jeho svěřenci zvyknou na nastolený systém, který, jak vidno, přináší své zasloužené ovoce. Trenérský triumvirát však musí řešit i tradiční problémy této věkové kategorie. Jedním z nich je touha některých hráčů hrát již v tomto věku soutěže dospělých. "Ano, připouštím, že tyto problémy občas řešíme. Podle mého názoru však není pro hráče, který působí se svým mužstvem na špici juniorské extraligy, adekvátní nabídka z druhé ligy," je si jist lodivod. "Když nic jiného, měli by si kluci zkusit plnit roli tahounů na této úrovni. I to je pro ně zkušenost. Nechci říci, že kvalitativně jsou druholigové týmy lepší nebo horší než my, ale je to přecijen soutěž, kde se hraje úplně jiný hokej než všude ve světě."

Podle jeho slov nekvitoval trenér Černý odchody dvou tzv. dorazových hráčů na hostování do druhé ligy s povděkem. Petr Šulčík odešel do Milevska a Vojtěch Mrkvička vypomáhá v Jindřichově Hradci. Oba borci mají dohodnut v případě potřeby střídavý start. "Petr Šulčík je vynikající hráč, který má velký talent. Musí však pozměnit svůj přístup, aby mohl dokázat to, na co opravdu má. Vojta Mrkvička je trochu jiný případ. Do Hradce moc chtěl a z druhé strany byl také zájem. Já jen doufám, že tam nezůstane na pořád. Je to hráč, který má rozhodně na víc," tvrdí trenér a neopomene zmínit posledního borce, který hraje tzv. na výjimku. Je jím Jaroslav Korbela. Poslední z hráčů ročníku narození 84, který v mužstvu zůstal na stálo. “Je to dobrý hráč. Dokáže na ledě bojovat a jeho slovo má váhu i v kabině. Plní roli kapitána,“ hlásá na adresu muže s céčkem lodivod. Korbelovy výkony jsou uspokojivé. Ne tak už ale jeho chování. Podle slov trenéra Černého má syn slavného otce co zlepšovat. “Občas si neodpustí komentář na ledě. V Mladé Boleslavi dostal již třetí osobní trest v této sezoně, a chyběl nám tudíž proti Havířovu“ zdvihá varovně prst velitel juniorské střídačky.

Před sezonou si dali junioři HC České Budějovice za cíl bezproblémový postup do play-off. Zdá se, že by to neměl být s ohledem na současnou situaci problém. Je možná čas posunout metu o něco výše. Na otázku tohoto stylu ale kouč pohotově odpovídá: „My budeme stále říkat, že chceme play-off. Jsem si jist, že tohle mužstvo má na hodně a že případný neúspěch v průběhu sezony by neměl vliv na další výkonnost. Je to jen sport a možné je v něm vše,“ opráší charismatický kouč otřepanou frázi.

Juniory HC České Budějovice nyní čeká druhá polovina základní části,která se nese ve znamení soubojů s moravskými celky. “Je to svým způsobem specifické,“ říká trenér Milan Černý. První ze zápasů byl k vidění v Budvar Aréně již ve čtvrtek. Jihočeši zvítězili nad pantery z Havířova 6:2 a vyhoupli se opět do čela juniorské extraligy o bod před trio Sparta, Pardubice, Liberec.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....