Banes Motor České Budějovice
27.10.2004, Tomáš Zetek

Stárkovi dorostenci se chystají na moravskou část sezony

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Dorostenci HC České Budějovice mají za sebou úvodní část sezony. Po 18. kole okupují svěřenci trenérů Milana Stárka a Vladimíra Caldra sedmou příčku extraligové tabulky se ztrátou dvou bodů na Plzeň. Před jihočeskými mladíky je nyní druhá část sezony, ve které je čekají daleké cesty na východ k soubojům s moravskými kluby.
Sezona 2004/2005 je v plném proudu a dorostenecká extraliga má za sebou již 18 kol. Pomalu ale jistě se blíží ke své polovině a pomyslným přelomem soutěže je již tradičně start dlouhé série zápasů se soupeři z moravské části extraligy. Jestliže se budějovičtí mladíci radovali z příjemných zajížděk do Písku či Prahy, nyní jim již asi do smíchu nebude. Čtyřhodinové cesty na východ jsou prakticky na týdenním pořádku. "Ano bude to velmi náročné, ale je to tak každý rok a není to nic nezvládnutelného," nevěší hlavu dlouholetý kouč dorostu HC České Budějovice Milan Stárek.
Díky zápasům s nováčky z Třebíče a Brna, jejichž domovské stadiony jsou z těch moravských nejbližší, se počet venkovních "štrek" zmenší na osm. Další pozitiva sype z rukávu i lodivod: "Máme domluvené dva dvojzápasy. Pojedeme tedy na dva dni a ušetříme dalekou cestu." Zmíněnými celky, jež vyšly Jihočechům vstříc, jsou Sareza Ostrava s Vítkovicemi a Oceláři Třinec spolu s Opavou.

V současné době okupuje dorost HC České Budějovice sedmou příčku a na svém kontě má 14 bodů. O dva body více má mužstvo Plzně, které si drží poslední postupovou příčku do play-off. Vyřazovací boje jsou v letošním ročníku oproti loňsku pozměněny. První dvě mužstva z obou částí postupují rovnou do čtvrtfinále. Týmy, které se umístí od třetího do šestého místa, se utkají klasickým způsobem v rámci vlastního regionu, tj. česká i moravská část zvlášť. Procezením skrze takto utvořené síto vykrystalizují v obou z částí čtyři celky, které se již utkají klasickým křížem, jako tomu bylo v minulých letech.

Bitva o postup do vyřazovacích bojů je stále ještě dalekou hudbou budoucnosti. Mužstvo vedené ostříleným duem Stárek - Caldr vstoupilo do letošní sezony špatně a na jihu bylo na začátku neveselo. Z prvních pěti utkání získali Budějovičtí pouhopouhý jeden bodík za domácí remízu s favorizovanou Slavií Praha. Aby důvodů k neradosti nebylo málo, museli mladíci zpod Černé věže hned na úvod spolknout dvě velice hořké pilulky v podobě prohry 0:6 na Spartě a hlavně ostudné domácí porážky 4:12 od Kladna. "Vstup do soutěže nám opravdu nevyšel, ale mužstvo se postupem času zlepšuje," podtrhuje Stárek.

Po nelichotivé sérii úvodních kol dokázali Jihočeši třikrát v řadě zvítězit a začalo se blýskat na lepší časy. Opak byl však pravdou. Dorostenci HC České Budějovice si mohou připadat jako na houpačce. Dobré výsledky náhle střídají špatné a naopak. V závěru první části soutěže ale opět přepli na vyšší výkonnostní stupeň a z posledních čtyř zápasů vytěžili pět velice cenných bodů. "Naším velkým problémem byla a stále je koncovka," nachází příčiny nestabilní formy velitel střídačky a pokračuje, "nedaří se střelecky, což je ale chybou celého mužstva, nejen útočníků. V zápasech, které bychom měli mít ve vlastních rukách, dostaneme na začátku branky a pak se hraje samozřejmě hůře, když se musí dotahovat."

Gólová (im)potence je však při pohledu na počet střel v jednotlivých zápasech alarmující. "Nemyslím si, že bychom neuměli dávat góly, ale podle mého názoru nám chybí ve finální fázi více důrazu a tahu na branku. Když už to vypadá, že je branka na spadnutí, měla by snaha gradovat. Hráči si však někdy myslí, že je vše hotové, a jinak než gólem to skončit nemůže. To je velká chyba," nešetří své ovečky Stárek.
I přes velké množství nevyužitých šancí branky přicházejí. Smůlou však je, že nemalé množství puků skončí také v budějovické síti. Post brankáře a vůbec celá defenzíva včele s obránci není letos v ideálním stavu.

"Ze začátku jsme měli trochu problémy s brankaři. Postupem času hledáme systém, kdo by měl být brankářem číslo jedna. Zlepšení je patrné, ale stále ta výkonnost není taková, aby se dala označit za stabilní," dobře ví kouč, kde jeho mužstvo tlačí bota. Obrana se ocitla v těchto dnech v dezolátním stavu a je div, že je vůbec v silách obou trenérů sestavit konkurenceschopnou formaci zadních řad. "Ano, v obraně hodně improvizujeme. Máme dva zraněné hráče - Zourka a Předotu. Lukáš Bílek je navíc v juniorce, kde se mu velmi daří a koketuje i s nároďákem. Všichni tři jmenovaní měli být oporami. Nyní nám musí vypomáhat žáci a na postu beka hraje často také levé křídlo Martin Nedvěd," cení si obětavosti jednoho z nejlepších útočníků týmu zkušený kouč.

Co nejvíce zaráží dlouholetého trenéra Milana Stárka na letošním průběhu extraligové sezony, jsou výkony rozhodčích. I očití svědci utkání této věkové kategorie musí dát hokejovému odborníkovi zapravdu. "Nedovedu si to vysvětlit. Nestěžuji si však jenom já. Nespokojenost se sudími panuje i v mnoha dalších klubech. Nechápu, jak máme v mládeži vychovávat úctu k rozhodčím, když oni předvedou takovýto výkon. Je to stejné jako v obyčejném životě. Nemůžete nikomu nadiktovat: koukej se na něj takhle. Úctu si musí člověk zasloužit. A u rozhodčích si tímto nejsem jist," tvrdí velitel střídačky dorostu.

Ambice pro další průběh sezony jsou stejné jako v jejím začátku. Play-off je pomylsná meta, na kterou chce dosáhnout většina mužstev. Výhledovou situaci vidí trenér Stárek optimisticky. "Zlepšujeme se a je to znát. Nevěšel bych hlavu. Loni jsme byli před prolínací částí sezony jedenáct bodů za Karlovými Vary a ještě jsme dokázali s náskokem postoupit. Nyní jsme dva body za Plzní. Nevidím to vůbec skepticky, spíše naopak. Nyní se na moravských soupeřích chytneme a půjdem nahoru," usmívá se kouč a v závěru rozhovoru neopomene vyzdvihnout z kolektivu nejlepšího hráče, kterým je podle jeho slov Tomáš Rod. "Hraje dobře a doufejme, že se dostane díky svým výkonům i do národního mužstva," uzavírá trenér dorostu HC České Budějovice Milan Stárek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....