Banes Motor České Budějovice
17.10.2004, Tomáš Zetek

Juniorka válí - Martin Hanzal je rád, že zůstal

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Prozatímní průběh letošní extraligové sezony juniorů se pro HC České Budějovice vyvíjí nadočekávání dobře. Jedním z tahounů mužstva je i Martin Hanzal. Vytáhlý technik sbírá body jak na běžícím páse a je jednou z opor týmů. Nechybělo však mnoho a diváci mohli být o jeho umění ochuzeni. Mocný hlas Ameriky však zůstal prozatím nevyslyšen. "Budu zde více na očích a můžu hrát v reprezentaci," podtrhl hlavní důvody hbitý útočník.
Junioři se pod vedením nového trenéra Milana Černého, jenž před sezonou přišel z pražské Sparty, zápas od zápasu lepší. V současné době, kdy je odehráno patnáct kol, jsou na prvním místě extraligové tabulky zásluhou lepšího skóre před Pardubicemi a Spartou. Před sebou navíc jihočeská eskadra tlačí velice příjemné břemeno v podobě osmizápasové šňůry bez porážky. Podle skvělé atmosféry na ledě i v kabině se rozhodně neplánuje její ukončení.

Ač nepatří mezi nejstarší a nejprotřelejší borce, spolu se svým bratrem Jiřím, je oporou juniorky HC České Budějovice. Ano, mladíci zpod Černé věže táhnou za jeden provaz, a proto jsou tam, kde v spoučasné době jsou, ale řeč čísel a statistik je neúprosná. Martin Hanzal má na svém kontě po třinácti odehraných zápasech 16 bodů a patří mu pátá příčka v kanadském bodování celé extraligy. Z jeho spoluhráčů je lepší jen zmiňovaný sourozenec, který má na svém kontě o bod více, ale také má oproti svému bratrovi o dvě utkání navrch.

Současná pozice juniorky je výborná. Asi se to před sezonou nečekalo. Čím to, že vám to takhle "šlape"?
V mužstvu je pohoda. Táhneme za jeden provaz a daří se nám. Všichni doufáme, že to vydží co nejdéle.

V létě přišel nový trenér, pan Černý ze Sparty. Jak jste se vypořádali se změnou na postu kouče?
Ze začátku to bylo hodně těžké. Trénink jako takový má sice většina trenérů stejný, ale pan Černý po nás chtěl úplně něco jiného než předtím pan Liška. Chvilku nám trvalo než jsme poznali, co po nás přesně chce a dokázali se tomu přizpůsobit.

Oč přesně šlo?
Byli jsme od minulého trenéra zvyklí na určitý styl a pojetí hry. Pan Černý po nás chtěl něco jiného. Jak říkám, bylo to na začátku hodně těžké, ale nyní je vidět, že to rozhodně prospívá. Daří se nám a to je důležité.

Jste jedním z tahounů týmu, ale nechybělo mnoho a mohli jsme vás vídat pouze z fotek. V létě jste měl krušné období. Ozval se hlas z Ameriky. Jak to přesně bylo?
Byl jsem vybrán jako jedenačtyřicátý na juniorském draftu. Vyhlédl si mě tým Regina, který sídlí asi dvacet kilometrů od Calgary. Vybrali si mě a měli velký zájem, abych tam hrál. Byli jsme domluveni na roční smlouvě a odlétat jsem měl v srpnu.

Takováto šance se nenaskytne každému. Jaké byly vaše první pocity?
Ze začátku jsem byl stoprocentně rozhodnut, že tam odejdu. Znám totiž pár kluků, kteří tuto soutěž hráli a dostali se odtud na draft do NHL. Myslel jsem, že bych tam odešel nasbírat nějaké body a ty by mi pak pomohli na draftu. Tady se navíc sestoupilo a dlouho se nevědělo, jak to tady bude vypadat.

Do zámoří jste ale nakonec neodešel. Proč se tak stalo?
Poté, co jsem se rozhodl, mě začalo klubové vedení přemlouvat. Jedním z největších důvodů byl návrat pana Lišky, který byl do té doby v Třebíči. Nabízel mi různé podmínky. Nechal jsem si vše projít hlavou a usoudil jsem, že pro můj hokejový růst bude lepší, když zatím zůstanu tady. Je to hlavně kvůli reprezentaci. Můžu za ní hrát a budu tedy více na očích.

Byl jste rozhodnut odejít. Jak byste vyřešil otázku týkající se školy?
I to už bylo domluvené. Studuji strojní průmyslovku a první pololetí bych vyřešil dálkovým studiem. V lednu bych se vrátil, udělal rozdílové zloušky a dokončil třetí ročník.

Hlasitému volání z nového světa jste nakonec po pečlivém uvážení odolal. Když se s odstupem času ohlédnete, nemrzí vás to?
Ne, myslím si, že jsem udělal dobře. Daří se mě i celému mužstvu a jsem zde spokojen. Navíc, jak říkám, jsem tu na očích a mohu dál nastupovat za reprezentaci, čehož si cením.

I přesto, že jste odmítl nabídku za zámoří, nesměřovali vaše myšlenky před sezonou k juniorce. Stejně jako váš bratr loni jste i vy okusil atmosféru v A-týmu...
Ano, Letní přípravu jsem sice začal s juniory, ale poté jsem odešel do áčka, kde jsem sehrál i pár přípravných zápasů. Byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem za to rád.

Proč jste v A-mužstvu nezůstal?
Vrátil jsem se do juniorů, protože pan Jandač mi řekl, že je třeba zde pro začátek vybudovat určité mužstvo a jeho pozici. Později nás nechá zahrát. Ujistil mě, že šance přijde. Podle jeho slov bude záležet na tom, jak se mi bude dařit v juniorech.

Děkuji za rozhovor a ať se daří vám i celé juniorce.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....