Banes Motor České Budějovice
14.09.2023, Roman Kokoš

Dlouhé čekání je u konce. Sezónu otevře zápas na Spartě

Více než půl roku, přesně 194 dní uplynulo od posledního soutěžního utkání. To další odehrají hokejisté Banes Motor České Budějovice na horkém ledě Sparty. První zápas nové extraligové sezóny přináší atraktivní souboj proti jednomu z hlavních aspirantů na titul. Začátek utkání je v pátek v 18:30 hodin. Pokud nebudete přítomni v O2 areně, můžete zápas sledovat v textovém přenosu nebo na O2 TV sport nebo ho celý poslouchat na Radiožurnálu Sport.

Banes Motor

Od návratu do extraligy zahajoval Motor novou sezónu převážně na ledě soupeře. Zatím dvakrát a v obou případech na ledě šampiona z Třince, kde utkání skončily z pohledu Motoru 0:4 a 2:0. Doma nastoupil v prvním kole jedinkrát, hned v prvním ročníku proti Mountfieldu (1:5). Bilance z úvodních zápasů novodobé extraligové historie je tak 1 výhra a 2 prohry.

Předsezónní přípravu Motor zakončil sérií čtyř domácích zápasů. Naposledy na svém ledě přivítal prvoligovou Duklu Jihlava. Utkání zvládl poměrem 5:2 a vítězně naladil se na páteční start extraligy. V rozhovoru pro klubový web pak dosavadní počínání zhodnotil obránce Jan Štencel. „Co se týče týmů, se kterými jsme se utkali, tak to byli velmi těžcí soupeři a utkání měla kvalitu. Ukázali nám jejich systém hry a další věci. Některé zápasy nám vyšly lépe, některé hůře. Věřím, že na začátek ligy jsme připraveni.“

Všech devět přátelských utkání odehrála pětice Hovorka, Gulaši, Štencel, Simon a Přikryl. Jistým negativem přípravy je zdravotní stav kádru. Tým Motoru v něm počítá zranění. Do posledních zápasů z tohoto důvodu nenastoupili Roman Vráblík, David Štich a také Lukáš Pech.

Nejproduktivnějšími hráči přípravných klání se stali tahouni prvních dvou útoků Brant Harris (4+6), Milan Gulaš (3+5) a Dominik Simon (2+8). Je to právě Dominik Simon a spolu s ním Michael Krutil, kteří mají v nejbližším střetnutí proti Spartě na co navazovat. Fanoušci mají v živé paměti, když se v bronzové sezóně při svém prvním návratu do O2 areny prosadili v památném zápase bývalí Sparťané Lukáš Pech, Zdeněk Doležal a gólem přes celé hřiště Jan Piskáček.

Sestava Motoru v posledním utkání proti Jihlavě:

Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Krutil, Doudera (A), Kachyňa, Štencel, Hovorka, Pýcha – Kubík, Harris, Gulaš (C) – Přikryl, Simon, Ordoš – Toman, Hanzl, Valský – Chlubna, Vopelka, Beránek – Koláček.

O soupeři – Sparta Praha

Sparta má za sebou velmi úspěšnou přípravu, když s výjimkou generálky s Libercem ve všech ostatních zápasech zvítězila. Za posledním utkáním se ohlédla jedna ze zvučných posil, obránce Vojtěch Mozík. „Musíme zůstat i nadále pozitivní a možná se trochu vrátit zpátky na zem. Vyhráli jsme šestkrát za sebou. Tento zápas byl pro nás takový budíček. Celou přípravu ale můžeme hodnotit pozitivně. Porážku musíme rychle hodit za hlavu.“ Zvučnou obranu vedle Mozíka posílil obranu také Aaron Irving, jehož si hokejoví příznivci budou pamatovat z angažmá v Litvínově.

V produktivitě se v létě nejlépe dařilo spoluhráčům z druhého útoku Pavlu Kousalovi (4+3) a jedné z nejvýraznějších posil Joshi Kestnerovi (5+1). Na branky jim často přihrával obránce Jakub Krejčík, jenž přípravu zakončil s bilancí 1+5.

I když se zatím bodově tolik neprosadil, nelze v týmu opomíjet Filipa Chlapíka, nejlepšího hráče předminulé sezóny. Ten hrál nejčastěji v útoku se stálicemi Řepíkem a Sobotkou. A ve výčtu posil můžeme pokračovat. Již zmiňovaného Pavla Kousala doplnil v sehranou dvojici z Boleslavi Ondřej Najman. Další akvizicí je zkušený Jani Lajunen, který po odchodu několika centrů převzal jejich místo v sestavě. V brankovišti se změny neudály. Pokračuje v něm osvědčená dvojice Jakub Kovář a Josef Kořenář.

Sestava Sparty v posledním utkání proti Liberci:

Kovář – Kempný, Mozík, Moravčík, Krejčík, Irving, Němeček, Mikliš – Chlapík, Sobotka Řepík – Kousal, Horák, Kestner – Buchtele, Lajunen, Vitouch – Forman, Najman, Konečný

Z dějiště přípravných zápasů, holešovické Sportovní haly Fortuna, se Sparta přesouvá do libeňské (pro někoho raději vysočanské) O2 areny. Tam jí v prvním soutěžním zápase prověří Motor. Zápas i díky početnému budějovickému publiku slibuje vynikající atmosféru. Pokud nebudete přítomni v O2 areně, můžete zápas sledovat prostřednictvím textového přenosu na Onlajny.com nebo na obrazovkách O2 TV sport nebo ho nově celý poslouchat v rádiu na Radiožurnálu Sport.

První domácí zápas pak odehrají Jihočeši v neděli od 17 hodin proti Olomouci. Vstupenky na něj můžete zakoupit zde.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....