Banes Motor České Budějovice
30.06.2023, Michal Špírek, foto: Jan Škrle

Konec přípravy na suchu. Kluci to odmakali, říká trenér Ladislav Čihák

Dva a půl měsíce dřiny. Hokejisté Banes Motor absolvovanými testy v posledních červnových dnech udělali tečku za náročnou první částí letní přípravy. Pokračovat už se bude na ledě. Teď si hráči užijí necelé tři týdny volna, ale i na toto období obdrželi individuální plány. O dosavadním průběhu přípravy jsme si povídali s trenérem Ladislavem Čihákem.

Úvodní, suchá část letní přípravy je u konce. Jak ji hodnotíte?

Příprava probíhala standardně, podle plánu, který jsme si předsevzali. Nebudu teď hodnotit, zda jsem nebo nejsem spokojený, podrobnější vyhodnocení si uděláme s trenéry interně, probereme to samozřejmě i s hráči. Ale tréninkové jednotky kluci stoprocentně odmakali na maximum, nechali tam všechno. Na závěr suché přípravy proběhly nejprve kondiční a silové testy v hale, které si udělal kondiční trenér Pepa Žáček. Spousta hráčů se v nich o dost zlepšila. Pak probíhaly testy Wingate a VO2MAX. Z nich výsledky teprve obdržíme, až je na fakultě připraví. Kluci samozřejmě dostali na nadcházející období dovolené individuální plány. A pak už začneme na ledě. Jsem rád, že se nikdo nezranil, že z přípravy nikdo vysloveně nevystoupil.

Zmínil jste kondičního trenéra. Jaká je vaše spolupráce s Josefem Žáčkem?

Skvělá. Pepa je velkej profík, jsem rád, že do toho s námi šel a že je součástí našeho týmu. Zavládla mezi námi výborná symbióza. Je stejně náročný jako my, za dva měsíce jsme se dobře poznali. Jsem za to rád, že tam pro kluky je a hlavně i bude, protože off-ice trénink budeme dělat každý den i v průběhu sezóny.

U hráčů příprava na suchu nepatří mezi oblíbené části sezóny. Jak to ale máte vy jako trenér?

Ono je toto období přípravy takové stereotypní, všichni u hokeje máme rádi ten led a tréninky na něm. Ale s Jirkou Hanzlíkem si na letní přípravě hodně zakládáme, mě tak letní příprava baví. Kolikrát totiž vidíme u hráčů velký progres, to je to, co mě zajímá, když vidím, že si kluci hrábnou na úplné dno a pak jim vylezou dobré výsledky. To je i pro kluky hnacím motorem, že se pak cítí dobře a jdou do další části přípravy s úplně jiným elánem, když vidí, že ta dřina stála za to.

Jaký je další program přípravy?

Devatenáctého července absolvujeme další, už jen kontrolní testy na VO2MAX na fakultě. O den později už jdeme na led, jsme rozděleni na dvě skupiny. A od dalšího týdne poté už budeme trénovat i dvoufázově.

Suchou přípravu s týmem podstoupili i vybraní junioři. Ti se zapojí i na ledě?

Určitě, jsou součástí týmu, chceme je na ledě vidět, dáme jim přípravné zápasy a chci, aby se o to poprali. Ať o místo zabojujou. Dejme tomu v třetím srpnovém týdnu pak rozhodneme o tom, kdo by setrval u týmu nadále.

Testy na závěr suché přípravy absolvovali všichni hráči včetně těch, kteří měli individuální přípravu. Na ledě už tak bude tým zcela pohromadě? A co útočník Harris?

Je to tak, Brant Harris už absolvuje 19. července testy a zapojí se hned od úvodu přípravy na ledě.

Co říkáte složení kádru Motoru pro další sezónu?

Zatím jsme spokojení, kluci tu byli podepsaní, hodně nám napoví přípravné zápasy a pak samozřejmě uvidíme, jak se bude vyvíjet sezóna. Já vždy tvrdím, že pravda je pouze a jenom na ledě, takže na to si ještě musíme počkat.

Dá se čekat ještě nějaké doplnění mužstva?

Ještě jedno místo řešíme, necháváme si to otevřené. Neříkám, že ho musíme zaplnit do začátku přípravného období, ale pro jednoho hráče máme ještě volný prostor. Čekáme na adekvátní jméno, něco málo máme rozjednáno, tak uvidíme, jak jednání budou probíhat dále. Takže ano, eventuálně přichází do úvahy ještě jedno nové jméno do útoku.

Máte za sebou první měsíce v Motoru a v Budějovicích. Tak jaké máte celkově dojmy?

Musím říct, že jsem velice spokojený. Je to krásné město a místo, podmínky jsou skvělé, zázemí pro kluky je moc hezké a na úrovni. Došlo i k doplnění vybavení posilovny, o které jsme požádali vedení, což je super. Věřím, že budeme pro fanoušky předvádět hokej, který se jim bude líbit a který bude vítězný. Dělat pro to budeme maximum.

Jak hodláte trávit nadcházející volno - chcete od hokeje vypnout?

S manželkou a dětmi pojedeme na dovolenou. S Jirkou Novotným nebo i Jirkou Hanzlíkem si ale i tak občas zavoláme, když je na dovolené třeba něco vyřešit. Není to tedy tak, že by z toho člověk úplně vystoupil, ale na chvíli si odpočine.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....