Banes Motor České Budějovice
13.09.2004, Tomáš Zetek

Junior Žlůva se o další titul bude prát ve Spartě

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Českobudějovický junior Ondřej Žlůva se stal v loňské sezoně s Kladnem mistrem juniorské extraligy. Po té, co se neprobojoval do A-týmu HC ČB, odešel do pražské Sparty. Důvod je jasný. Obnovená spolupráce se ctižádostivým trenérem Jaromírem Šindelem a hlavně vysokoškolské studium v hlavním městě. „Ve Spartě to mám blíž do školy a zároveň jsem více na očích,“ pochvaluje si angažmá ve sparťanské juniorce spolehlivý bek.
Ve čtvrtek se v Budvar Aréně představil ve sparťanském dresu při utkání juniorů českobudějovický obránce Ondřej Žlůva, který je držitelem zlaté medaile za vítězství v juniorské extralize – to získal loni v dresu Kladna. Rodák z Hluboké nad Vlatvou začínal stejně jako drtivá většina ambiciózních hokejistů z podzámčí v mládežnických kategoriích pod taktovkou trenérů HC České Budějovice.

Po úspěšném složení maturitních zkoušek a následném přijetí na vysokou školu do Prahy se urostlý bek začal poohlížet po novém zaměstnavateli. Z pochopitelných důvodů si hledal angažmá v blízkosti hlavního města, nebo nejlépe přímo ve stověžaté matičce. Když přišla nabídka od Rabatu Kladno asi se moc dlouho nerozmýšlel. Cesta z Prahy do Kladna není z nejnáročnějších a co víc, Středočeši byli čerstvými mistry juniorské extraligy a chystali se tedy k obhajobě titulu.
Pod vedením rtuťovitého Jaromíra Šindela se jim podařilo juniorský titul obhájit a po rozhodujícím finálovém vítězství 4:0 na ledě Prostějova si mohl hrdě pověsit na krk zlatou medaili i Jihočech Ondřej Žlůva.

Po velmi vydařené sezoně se s velkými ambicemi vrátil na letní přípravu pod Černou věž a doufal, že si zahraje v dresu A-týmu první ligu. Pod vedením pánů Jandače a Kupky také absolvoval velkou část předsezonní přípravy a vše vypadalo nadějně. Spolehlivý obránce se však neprotlačil skrz neúprosné síto, jenž každoročně zeštíhluje před nadcházejícím ročníkem nově se dotvářející tým.
„Trénoval jsem s áčkem a příprava se mi docela dařila. Bylo nás tam více mladých a věřili jsme si. Postupem času však přicházeli k mužstvu hotoví hráči odjinud a naše šance se zmenšovaly,“ vzpomíná Žlůva. „Trenéři nás pak poslali dolů s tím, že bychom se v průběhu sezony mohli k mužstvu připojit a dostat tedy šanci později.“

Nadějný obránce si však z této skutečnosti hlavu nedělal. „Bylo nás tam takových kluků víc,“ nesmutní. Po odchodu z A-mužstva se připojil k juniorce, ale v koutku duše pomýšlel na vyšší mety. „Zvažoval jsem, jestli zůstat tady a čekat na šanci v áčku, nebo jít blíže k Praze kvůli škole. Měl jsem ještě nějaké nabídky tady z kraje. Mimo jiné se mi ozval i druholigový Jindřichův Hradec,“ vzpomíná na nedávnou minulost Žlůva.
Mezitím se z Kladna stěhoval velkými úspěchy ověnčený trenér Jaromír Šindel do pražské Sparty a to podle talentovaného zadáka rozhodlo. „Česťa se mi ozval, že by potřeboval beka a že už je to prakticky hotové. Já jsem o tom vůbec nic nevěděl a seběhlo se to vše ráz na ráz. V sobotu jsem ještě trénoval v Budějovicích a v pondělí jsem byl již na Spartě,“ přemítá vysokoškolák.

Žlůva neměl příliš času na rozmyšlenou, ale sparťanskou nabídku rozhodně uvítal. „Do školy to mám ještě blíže než z Kladna a to je důležité. Ve Spartě jsem navíc ještě více na očích. Když během sezony skončí stávka v NHL a bude se konat odliv hráčů za moře, mohl bych se při troše štěstí uchytit někde v první lize na střídavý start, což by bylo skvělé,“ vzhlíží k ideálním zítřkům robustní bek.
Po jeho příchodu na Spartu se tedy opět obnovila spolupráce Žlůva – Šindel, která se podílela na kladenském mistrovském úspěchu. Oba věří v další spolehlivou spolupráci. Přesto však sparťanský lodivod vylučuje jednostranný zájem o budějovického mladíka. „Kontaktovali jsme se víceméně vzájemně. On se nechytil v budějovickém áčku, a tak chtěl kvůli škole do Prahy. Tohle bylo oboustranně optimální řešení. Je to pro nás cenný hráč, protože vedle něj může hrát některý z našich mladších obránců,“ pochvaluje si bývalý brankář Jaromír Šindel.

Stejně jako Ondřej Žlůva vzpomíná na budějovické angažmá v dobrém, tak i trenéři mládeže z jihočeské metropole nachází v paměti jen slova chvály a uznání. „Je to obránce, který měl tady v Budějovicích své opodstatnění. Je to konstruktivní bek, jenž je dobře vybaven jak herně, tak fyzicky. Jeho loňský odchod do Kladna pro nás byl ztrátou, jelikož jsme tu v minulé sezoně mnoho takových obránců neměli,“ přemítá nynější asistent trenéra juniorů HC ČB Václav Červený, jenž dobře ví, že ani letos nebude situace v obranných řadách zrovna růžová.
„U nás by rozhodně místo měl. Je to spolehlivý a svědomitý hráč, který by nám zde určitě pomohl. S beky tu máme problémy i letos. Do základní šestice musíme stavět i dva dorostence. On je však dnes ve věku a pozici, kdy se musí již sám rozhodnout, co chce a co ne. Jeho odchod mu rozhodně nezazlíváme. Je to kvůli škole a to plně respektujeme,“ tvrdí Červený.

I kdyby Ondřej Žlůva zůstal u juniorky HC České Budějovice, neměl by možná, tak jednoduchou pozici. Podle slov šéftrenéra budějovické mládeže Jaroslava Lišky by však šanci rozhodně dostal – a to nemalou. „Je to ročník osmdesát čtyři, čili by hrál na výjimku. My tady již tři takové hráče máme a tím pádem by musel vždy jeden z nich stát. To však rozhodně není důvodem, proč Ondra odešel. Je to náš hráč a my máme pochopitelně zájem na tom, aby hrál. To, že upřednostňuje školu je dobře. Na Spartu odešel na hostování do 30.4.2005. Poté bude záležet pouze na něm, kde bude chtít být. U nás má rozhodně dveře otevřené a šanci zde dostane,“ říká Jaroslav Liška.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....