Banes Motor České Budějovice
06.03.2023, Michal Špírek

Lukáš Pech se stal nejlepším nahrávačem základní části, Gulaš třetím nejlepším střelcem

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Z českobudějovických hráčů se v sezóně nejvíce činila dvojice Lukáš Pech a Milan Gulaš, i přes umístění týmu oba atakovali špičku inividuálních statistik.

Centr Lukáš Pech nakonec i kvůli onemocnění přišel o možnost v závěru základní části zabojovat o pozici nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy. Nakonec skončil s 46 body na osmé příčce. Ale titul nejlepšího asistenta už mu nikdo nevzal. Pech přihrál celkem na 38 branek, nejlepším nahrávačem extraligy se mu v devětatřiceti letech povedlo stát vůbec poprvé v jeho bohaté kariéře! V historii se stali nejlepšími asistenty zástupci Českých Budějovic pouze v sezónách 1997/98 Radek Ťoupal (41 asistencí), 1987/88 Jiří Lála (38 asistencí) a hned dvakrát v letech 1970/71 (29 asistencí) a 1975/76 (25 asistencí) Václav Mařík.

Vlohy kanonýra znovu potvrdil Milan Gulaš. Ze 132 branek Motoru jich on měl jako střelec na svědomí 24. V rámci celé extraligy stačil tento počet na pozici třetího nejlepšího kanonýra, vítězný Marek Daňo z Třince se prosadil devětadvacetkrát. Gulaš v sezóně nastřílel jeden hattrick (2. kolo proti Brnu), čtyřikrát zažil dvougólový večer. Devět branek vstřelil v přesilovce. O šest gólů překonal svůj příspěvek z loňské sezóny. Se 164 střeleckými pokusy byl Gulaš pátým nejpilnějším střelcem. Stejně jako Lukáš Pech byl i budějovický kapitán sedmkrát vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Při pohledu na další individuální statistiky je možné seznat, že nejvíce minut z kádru Motoru odehrál obránce Jan Štencel (1122 minut), stal se tak osmým nejvytěžovanějším hráčem extraligy. Štencel nasbíral z českobudějovického týmu nejvíce bodů v hodnocení bojovníků Radegast index, 111 bodů stačilo mezi všemi hráči na čtrnáctou pozici.

V rámci týmových statistik vynikal Motor v rámci počtu vstřelených branek v přesilovce. 44 gólů v početní výhodě znamená druhý nejlepší výsledek mezi extraligovými týmy, procentuální využití 21,67 bylo zase čtvrté nejlepší. Hodnota 80,77 % ubráněných oslabení zařadila Motor v této statistice na páté místo. České Budějovice byly třetím nejslušnějším týmem (446 trestných minut). V dalších sledovaných statistikách už si Motor vedl hůře.

Motor v sezóně obsadil nelichotivé třinácté místo, fanouškům tak tentokrát nebyly dopřány zápasy v play-off. Právě českobudějovičtí příznivci ale opět chodili na domácí zápasy ve vysokých počtech, v průměru navštěvovalo Budvar arénu přes 5700 diváků. Větší návštěvu měla doma pouze Kometa Brno, Vítkovice, Pardubice a Sparta.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....