Banes Motor České Budějovice
28.02.2023, Michal Špírek

Vyprodaná Budvar aréna a tým Motoru se chystají na Kladno

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tohle bude bitva! Motor je s Kladnem přikován na extraligovém dně, ale mezi posledním a předposledním místem je jeden zásadní rozdíl. Třináctá příčka totiž znamená, že se mužstvo na ní vyhne nervydrásající baráži. A to rozhodně Motor chce. Jedině tříbodový zisk s Kladnem mu zajistí klid pro poslední kolo. Posledních pár vstupenek z jinak beznadějně vyprodané Budvar arény půjde do prodeje v den zápasu na pokladně (prodej od 15:00). Zápas začíná v pátek v 18:00, vysílat ho bude program O2 TV Sport.

Z kabiny Motoru

Jediný cíl zbyl pro Motor v základní části. A to vyhnout se baráži. Klidné spaní si Jihočeši mohou zajistit v pátek v případě tříbodové domácí výhry nad posledním Kladnem. Půjde o velmi sledovaný zápas.

Motor první vzájemný duel s Kladnem prohrál 1:2. V prosincovém měření sil ale už uspěl vysoko 6:1, ve 38. kole slavily taktéž vysoké vítězství 6:2 opět České Budějovice.

"Pro nás jde o rozhodující zápas směrem k tomu, abychom měli jistotu, že nespadneme do baráže. Když vyhrajeme za tři body, je rozhodnuto. A to chceme. Na zápas se soustředíme, už v rámci úterního tréninku jsme si pouštěli nějaké video zaměřené na hru Kladna. Jeho silnou stránkou je hra v útočném pásmu, hráči jsou silní na puku a u mantinelů. Hra Kladna je na držení puku založena," upozorňuje kouč David Čermák.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (28. Hrachovina) – Štencel, Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa, Šenkeřík – Dzierkals, Novotný, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Přikryl, Toman, Doležal – Strnad, Raška, Tomeček.

O soupeři - Rytíři Kladno

A kdo proti Motoru bude stát? Kladno hájilo extraligovou příslušnost proti Jihlavě v loňské baráži. V této sezóně strávilo většinu času na posledním místě. Už to vypadalo, že se Jágr a spol. nadechují k velkému finiši, ale poslední tři zápasy vzaly svěřencům trenérů Vejvody, Skrbka a Macha naději - ani letos se do předkola nepodívají. A Motor je bude chtít po roce znovu poslat do baráže.

V posledním kole Rytíři trápili Vítkovice, ty ale nakonec vyhrály 2:1. Bezmála 27 minut odehrál v zápase Jake Dotchin. Na kanadského beka trenéři sází, v rámci extraligy jde o druhého nejvytěžovanějšího hráče. V útoku pak dostává největší prostor nejproduktivnější dvojice kladenských hráčů Plekanec - Kubík. Tomáš Plekanec se řadí co se odehrané minutáže týče hned za Dotchina. Zatímco loni spoléhali Kladenští na brankáře Bowa, v tomto ročníku má lepší statistiky Adam Brízgala. Ten odchytal i poslední zápas, bude jihočeským střelcům čelit právě on?

Bitva Motoru s Kladnem přinese i několik zajímavých příběhů. Na straně Kladna bude například stát českobudějovický odchovanec Jakub Babka, ale také další bek Ondřej Slováček, který hrál za Motor ještě v minulém ročníku. Zkušenosti se starty v budějovickém dresu má třeba i Albert Michnáč. Na druhé straně se na trenérskou lavici postaví bývalý kouč Kladna David Čermák, nyní s cílem zachránit od baráže budějovický klub. Proti svému bývalému zaměstnavateli bude hrát Jakub Strnad.

Sestava Kladna z posledního utkání:

Brízgala – Dotchin, Kehar, Sotnieks, Cibulskis, Babka, Slováček, Veber – Jágr, Plekanec, Kubík – Indrák, Klepiš, Brodecki – Zikmund, Filip, Procházka – Bláha, Pytlík, Michnáč.

Situace v tabulce

Motor má v tabulce náskok jednoho bodu na Kladno. Do play-off už se probojovat nemůže, jeho cílem je tak zůstat na třinácté pozici. Pokud vyhraje za tři body, získá jistotu, že se baráži vyhne. V posledním kole nedělním kole hraje Motor v Plzni, Kladno bude doma hostit Karlovy Vary.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice