Banes Motor České Budějovice
28.01.2023, Tomáš Kobera

Série klíčových utkání pokračuje v neděli na ledě Litvínova

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jihočeský Motor čeká po náročném duelu s Boleslaví venkovní výjezd, na kterém se ve vytoužené cestě do play-off utká s dalším přímým soupeřem o poslední postupová místa. Budějovice se pokusí proti Litvínovu srovnat vzájemnou bilanci z této sezóny v duelu, jenž na Zimním stadionu Ivana Hlinky startuje v neděli v 15:30.

O soupeři - HC Verva Litvínov

Litvínovský celek se vrací na svůj led po čtyřech venkovních duelech. Po drtivé výhře v Olomouci a následnému dvoubodovému zisku z Vítkovic se zdálo, že tým vedený koučem Karlem Mlejnkem nabírá formu, ale poslední dva zápasy na Spartě a v Liberci Verva nezvládla a navíc v nich vstřelila jen tři branky. Litvínovští se aktuálně nachází na třináctém místě jeden bod za Motorem a o další zabojují znovu před vlastním publikem, kde letos získali většinu svých bodů (v porovnání s venkovními výsledky se jedná o více než dvojnásobek).

Verva v dosavadním průběhu extraligy hrála vůbec nejvíce přesilovek ze všech, jejich úspěšnost je ale třetí nejhorší. Vylepšit bude Litvínov jistě muset také hru v početních nevýhodách, procentuálním podílem ubráněných oslabení se totiž řadí mezi nejméně úspěšnou čtyřku ligy a dostal v nich druhý největší počet branek.

Počtem kanadských bodů se do extraligové TOP 10 vejde Šimon Stránský (7G+26A), kterého následuje kanadský útočník Giorgio Estephan se svými 31 body (11G+20A). Shodně 25 kanadských bodů si prozatím připsali Slovák Andrej Kudrna a Patrik Zdráhal, který si v loňské sezóně vysloužil za své výkony pozvánku do české reprezentace.

Sestava Litvínova z posledního utkání:

Zajíček (Godla) – Zile, Zeman, Freibergs, Strejček, Demel, Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Zdráhal – Abdul, Estephan, Hlava – Danielčák, Gut, Berka – Havelka, Jurčík.

Z kabiny Motoru

Českobudějovičtí hokejisté si pro své fanoušky připravili v pátečním extraligovém kole další obrovské drama. V důležitém souboji s Mladou Boleslaví Jihočeši vedli po dvou třetinách 2:1, ale v závěrečné periodě inkasovali postupně hned třikrát, a tak na začátku sedmapadesáté minuty svítilo na kostce v Budvar aréně skóre 2:4. Motor ale svůj boj nevzdal a závěr základní hrací doby patřil hrdinovi utkání Martinu Hanzlovi. Ten nejprve vstřelil kontaktní branku a v poslední vteřině šikovnou tečí dokázal vyrovnat. Když pak stejný hráč připravil gólovou příležitost pro šikovně zakončujícího Jana Štencela, bylo o vítězi zápasu rozhodnuto. Budějovice se tak vyhouply na dvanáctou příčku a nyní je čeká další z klíčových duelů proti litvínovské Vervě, se kterou má v této sezóně zatím zápornou bilanci 1:2 na zápasy.

Motor bude bojovat o další body do tabulky a zároveň o zlepšení mizerné venkovní úspěšnosti, která je mezi extraligovými týmy vůbec nejhorší. V posledních pěti duelech na hřištích soupeřů získali svěřenci Davida Čermáka pouze dva body za výhru v Liberci, a tak se stále opírají především o domácí zápasy. Tuto skutečnost se pokusí změnit budějovická sestava doplněná o Adama Rašku, který po konci hostování v brněnské Kometě již bude proti Litvínovu připraven naskočit. Po dohodě mezi Motorem a Duklou se vrátí do Budějovic Tomáš Čachotský výměnou za hostování Václava Karabáčka (ten se gólově prosadil hned při prvním zápase v dresu Dukly), zda jihlavská legenda nastoupí již v neděli ale zatím není jisté.

Českobudějovický celek se může pochlubit faktem, že v jeho řadách působí aktuálně nejproduktivnější hráč a nejlepší nahrávač celé extraligy, kterým je Lukáš Pech s rovnými 40 kanadskými body (8G+32). Devětatřicetiletý forvard dokázal bodovat i v pátečním duelu, což se dokonce dvakrát povedlo devátému muži bodování soutěže kapitánu Milanu Gulašovi (17G+17A). Již zmíněným hráčem zápasu s Bruslaři byl třetí nejčastěji bodující Jihočech Martin Hanzl (11G+20A).

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Toman, Doležal – Chlubna, Koláček, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....