Banes Motor České Budějovice
23.01.2023, Michal Špírek, foto Ronald Hansel

Dorostenci jsou na cestě k postupu do play-off. Tým šlape, pochvaluje si kouč Dančišin

Svěřenci trenérů Milana Dančišina a Rostislava Kadlece se postupem sezóny zlepšují a dorost nyní v extralize jde od vítězství k vítězství. Poté, co mu unikl postup do skupiny týmů, které mají jisté play-off, musí dorostenci o postup bojovat. Ze skupiny o účast ve vyřazovacích bojích postoupí čtveřice týmů a Budějovice jsou zatím na prvním místě. Odehráno mají nejméně zápasů z týmů na špici tabulky, a to 12 z 22 zápasů skupiny. Z nich hned jedenáctkrát Motor vyhrál. "Řekli jsme si o cílech, kterých chceme dosáhnout a za těmi jdeme," hodnotil Milan Dančišin po posledním vítězném utkání.

A když se zeptám, jaké jsou ony konkrétní cíle?
Už si to můžeme říct otevřeně, že cílem je samozřejmě postup do play-off. Kde bychom určitě nechtěli skončit v prvním kole.

Čekal jste, že tým bude procházet skupinou o účast v play-off s takovou suverenitou?
Předváděli jsme i v první části sezóny docela slušné výkony, ale chyběla nám tam trocha štěstí a nějaké detaily, kvůli kterým jsme nezvládli rozhodující zápasy a nedostali se do té horní, play-offové skupiny. Teď se k nám štěstí trochu otočilo, jdeme si za svým. Vychází nám koncovka, jdou nám přesilovky, kluci pracují jak v tréninkách, tak v zápasech. A body se dostavily.

Zeptám se ale i na tu dosud jedinou porážku ve skupině. Ta přišla paradoxně s posledním Přerovem, doma a v poměru 0:6. Jak se tohle stane?
Možná bylo dobře, že jsme prohráli, byl to pro nás poučný zápas. Nicméně musím zmínit, že výsledek 0:6 neodpovídal předvedené hře. Jenomže to byl takový ten zápas, kde i kdybychom hráli pět třetin, tak jsme gól prostě nedali. Nebylo nám souzeno. S Přerovem jsme dvakrát hráli na turnaji před sezónou, tento soupeř nám nesedí.

Už jste zmínil, že vám vychází přesilovky. A to parádně, využití přesilovek je skoro 35 procent. Co za tím je?
Věnujeme se přesilovkám v tréninku, ale základem je, že všichni kluci jsou šikovní na kotouči. Hokejem se baví, povídají si o tom. A prostě jim to jde, lepí jim to.

A pochvalujete si i koncovku. Opět to potvrdím číselným údajem. Úspěšnost střelby má tým přes 14 procent, nejvíce v soutěži. Splnilo se to, co jste si přál po úvodní fázi sezóny - to jest aby se k Humeníkovi a Drančákovi přidali s body další hráči?
Splnilo. Ale chtěl bych zmínit i našeho gólmana Alberta Schacherla, který podává famózní výkony. Zlepšila se i hra obránců, tým šlape a je to znát. Není to rozhodně jen o těch dvou zmíněných hráčích.

U útočníků Matyáše Humeníka a Samuela Drančáka ale přece jen zůstaňme. Oba si drží výbornou produktivitu a patří k nejproduktivnějším hráčům celé soutěže.
Jak Sam, tak Matyáš jsou kluci, kteří už dnes jsou v juniorce, kam jsme je přeřadili i v rámci tréninkového procesu. Jsme ale domluvení, že je budeme využívat na zápasy jak v juniorce, tak v kategorii dorostu, aby kluci byli vytížení. A oni nám to vracejí svými výkony. Jsou to rozdíloví hráči, které jsme tu dlouhá léta neměli.

Jak jste prožíval úvodní minuty Samuela Drančáka v extralize dospělých?
Všichni jsme mu drželi palce a myslím, že se mu to povedlo. Při své premiéře odehrál velmi dobrý zápas. Přejeme mu, aby těch extraligových startů měl co nejvíce. A nejen jemu.

Když to shrneme, pokud dorost nepoleví, postup do play-off by mu neměl uniknout. Pak ale na něj budou číhat soupeři z kvalitnější skupiny. Je na to tým připraven?
Budou to bezesporu těžší soupeři. Pro nás je ale každý zápas v naší skupině víceméně play-offovým, kluci hrají pod velkým tlakem. A to by mohla být v případě postupu do play-off naše výhoda, že těchto utkání pod tlakem už budeme mít v zádech rovnou dvaadvacet.

Zápasy dorostu jsou volně přístupné, do Budvar arény se mohou fanoušci přijít podívat. Na co byste fanoušky pozval?
Budeme rádi za každou návštěvu fanouška na našem zimáku na utkání dorostu, aby klukům naši příznivci pomohli. Fanoušky můžu pozvat na náš útočný, rychlý hokej, kdy padá hodně gólů. Rozhodně je na co se dívat.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....