Banes Motor České Budějovice
21.01.2023, Tomáš Kobera

V nedělním utkání hostíme doma obhájce titulu z Třince

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Motor v rámci čtyřicátého kola Tipsport extraligy vyzve na svém ledě třinecké Oceláře, které dokázal v letošní sezóně porazit ve všech dosavadních vzájemných zápasech. Povede se Jihočechům uštědřit obhájcům titulu také čtvrtou porážku? Vstupenky na zápas, který v Budvar aréně začíná v 17:20, můžete stále kupovat ZDE! Přímý přenos z utkání vysílá stanice ČT sport.

Z kabiny Motoru

Českobudějovičtí hokejisté museli v posledním domácím ligovém kole skousnout hodně hořkou porážku. Motor na svém ledě přivítal Plzeň a do třetí třetiny vstupoval za příznivého stavu 3:1. Ten ale Budějovice nedokázaly udržet, když Západočeši vyrovnali při risku bez brankáře. V prodloužení se pak Plzeň znovu rozhodla o odvolání gólmana, čímž posílila svou přesilovku a ve hře pět na tři prostřelil Strmeně Petr Zámorský. „Ztratili jsme zápas, který jsme měli vyhrát. Máme z něj bod a to je málo,“ okomentoval páteční duel Roman Vráblík. Jihočeši na svém ledě padli potřetí za poslední čtyři zápasy, a tak budou o to více chtít proti Ocelářům prodloužit vítěznou sérii ve vzájemných zápasech.

Budějovice může těšit zlepšená hra při početních převahách. Proti Plzni se v přesilovce prosadil Michal Vondrka, který si tak připsal první bod v letošní sezóně, a jihočeský celek se v procentuálním využití přesilových her přiblížil číslu dvacet. Motor bude muset ale přidat v zakončování, jelikož v celé soutěži vyšle průměrně za zápas méně střel na branku pouze Kladno s Kometou.

Famózní formu si drží kanadský obránce Stuart Percy, jenž se gólově prosadil také v pátečním utkání a drží si průměr lehce pod jeden bod na zápas. Lukáš Pech sice v posledních dvou duelech nebodoval, i tak ale figuruje na čtvrté pozici kanadského bodování extraligy a na úplném čele tabulky nahrávačů.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Vopelka, Doležal – Koláček, Toman, Tomeček.

O soupeři - HC Oceláři Třinec

Obhájce titulu po pětizápasové sérii vítězství v posledních dvou utkáních nezapsal ani jeden bod a navíc vstřelil pouze jednu branku (prohry 0:1 s Boleslaví a 1:3 s Olomoucí). Svěřenci Zdeňka Motáka však mohou být se svou pozicí v tabulce spokojeni, aktuálně jim totiž patří čtvrtá příčka, která by jim zajistila přímý postup do čtvrtfinále, se ziskem sedmašedesáti bodů. Slezané ale v Budvar aréně uspěli naposledy v říjnu roku 2021 a Motor nedokázali porazit už ve čtyřech po sobě jdoucích duelech.

Oceláři předvádí v této sezóně výborné a stabilní výkony, které se samozřejmě promítnou také do statistik. Za zmínku pak stojí zejména využívání přesilových her, které je v celé lize zdaleka nejlepší. Jako jediný tým se Třinec dostal s úspěšností přes třicet procent a to se do početních převah dostává poměrně málo (pouze čtyři týmy hrály méně přesilovek než Třinec), i tak v nich ale nasázel nejvíce branek ze všech. Obhájci titulu jsou také druhým nejméně trestaným celkem soutěže, vysoko figurují také v tabulkách týkajících se střelby, její úspěšnosti či Radegast indexu.

Na soupisce slezského výběru nalezneme jméno nejproduktivnějšího hráče celé soutěže, kterým je s 38 body Martin Růžička (19G+19A). Do TOP 10 bodování pak patří i nejlepší střelec extraligy Marko Daňo (22G+13A) a desátý Andrej Nestrašil (5G+28A).

Sestava Třince z posledního utkání:

Kacetl (Mazanec) – Havránek, Marinčin, Čukste, Jeřábek, Doudera, Roth, Adámek – Chmielewski, Roman, Růžička (C) – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Svačina, Hrehorčák, Kurovský – Dravecký (A), Haas, Hrňa.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....