Banes Motor České Budějovice
14.01.2023, Marek Baloun

Souboj o únik z posledního místa. Motor bude hostit kladenské Rytíře

V tabulce mají stejný počet bodů a chtějí se posunout ze dna do postupové dvanáctky. Motor je jen díky lepšímu skóre před Kladnem a po prohraném utkání s Vary bude chtít opět zapsat výhru za plný počet bodů, což se mu v roce 2023 ještě nepovedlo. Naopak tým Jaromíra Jágra je posilněn čistým skalpem Vítkovic, týmu bojujícím o vedoucí příčku extraligy. Poslední čtvrtina základní části už klepe na dveře a pro oba týmy je tak důležitý každý zápas. Ten v Budvar aréně začíná nedělní sedmnáctou hodinou a volné už jsou jen poslední vstupenky - Budvar aréna bude vyprodaná!

O soupeři - Rytíři Kladno

Jak už bylo zmíněno v úvodu, Kladno má stejně jako Motor jednačtyřicet bodů a od předposlední příčky ho dělí jen horší rozdíl ve skóre (třiačtyřicet oproti budějovickým osmnácti). Po sérii tří porážek od silných soupeřů (3:4 Plzeň, 2:6 Olomouc a 0:4 Sparta) Středočeši vyrazili na dlouhou cestu do Vítkovic. Aktuálně druhý tým tabulky od začátku tlačil na soupeře, jenomže Rytíři podali stabilní výkon, postupně přebrali iniciativu a nakonec šli do kabin po prvních dvaceti minutách šťastnější díky trefě Kubíka.
V prostřední části je začala trápit nedisciplinovanost, Vítkovice si ale nedokázaly vytvořit šance a když už nějakou měly, Adam Brízgala byl velmi přesný v zákrocích. V 36. minutě se tak mohli hosté radovat z vedení 2:0, když Brodeckiho střelu doklepl Matyáš Filip.
I ve třetím dějství Kladno zapsalo jednu branku a dokonalo tak skalpování do té doby lídra tabulky. Při vlastním oslabení ujeli do přečíslení Tomáš Plekanec s Kubíkem. Kladenský kapitán vzal celou akci na sebe a střelou na zadní tyč upravil na konečných 3:0.

Sestava Kladna z utkání s Vítkovicemi:

Brízgala – Dotchin, Kehar, Ticháček, Cibulskis, Babka, Slováček, Voráček – Jágr, Plekanec, Kubík – Indrák, Filip, Brodecki – Procházka, Pytlík, Beran – Bláha, Zikmund, Melka.

Z kabiny Motoru

Jihočeši se aktuálně potýkali s virózou. To se bohužel promítlo i do utkání s Karlovými Vary, které se po nepovedeném úvodu už Motoru nepovedlo zvrátit na svou stranu. Byť do utkání nakonec mohli zasáhnout všichni budějovičtí hráči v poli, mimo hru zůstal jen brankář Strmeň.
Trenér David Čermák po zápase těžko hledal slova, vyzdvihl ale bojovnost mančaftu. „Na začátku zápasu jsme inkasovali dva nešťastné góly, což náš výkon poznamenalo. Pak jsme se dokázali vrátit do zápasu, náš výkon šel nahoru. Chtěl bych hráčům poděkovat, jak utkání zvládli, vzhledem k tomu, v jakém zdravotním stavu se nacházeli.“

Motor se v sezóně s Kladnem utkal dosud dvakrát, pokaždé na kladenském ledě. Ve 12. kole padl 1:2, ale při posledním vzájemném měření sil Budějovice dominovaly a vyhrály o pět branek. Při výhře 6:1 se prosadila šestice různých střelců. Tentokrát se Motor bude moci spolehnout na vyprodanou Budvar arénu v zádech. A její pomoc bude velmi potřebná!

Byť jde o utkání dvou posledních celků tabulky, bude k vidění zajímavý souboj centrů, kteří patří k nejproduktivnějším v extralize. Lukáš Pech si stejně jako loni drží průměr takřka bodu na zápas, v kanadském bodování soutěže je na pátém místě. Na druhé straně bude Tomáš Plekanec, devátý muž bodování, který nasbíral o tři body méně. A zajímavostí také je, že se proti sobě postaví dva nejstarší hráči extraligy. Jednačtyřicetiletý Tomáš Čachotský a padesátiletý Jaromír Jágr!

Sestava Motoru z utkání s Karlovými Vary:

Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Dzierkals, Hanzl, Vondrka – Strnad, Vopelka, Valský – Karabáček, M. Toman, V. Tomeček.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....