Banes Motor České Budějovice
03.09.2004, Antonín Vansa

Kučera a Chábera - Kdo s koho

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Loni touto dobou už bylo o brankářské jedničce týmu HC České Budějovice jasno. Byl jí zkušený bývalý reprezentant Vladimír Hudáček. Letos je boj o post prvního gólmana ostřejší. Proti sobě stojí ambiciozní brankáři Josef Kučera a Jan Chábera. „Neřeknu vám, kdo bude jedničkou. Sám to zatím nevím,“ krčil rameny trenér gólmanů Ladislav Gula.
„Máme dva druhé brankáře,“ povzdechl si jeden nejmenovaný zkušený hokejista HC České Budějovice při narážce na dvojici Kučera - Chábera. „V žádném případě si nemyslím, že máme dva druhé gólmany,“ zastal se mladíků s maskou jejich kouč Ladislav Gula. Podle něj trenéři českobudějovického týmu před střetnutím v Berouně stanoví, kdo bude zastávat v náročné prvoligové sezoně post jedničky. „Určitě to tak bude. Jeden bude jednička, ten druhý dvojka,“ potvrdil.

Jan Chábera překvapil v loňské sezoně, když spolehlivě zaskakoval postupně za Vladimíra Hudáčka a poté za Andreje Mezina. Josef Kučera pro změnu HC České Budějovice držel nad vodou v podzimních měsících po odchodu Hudáčka do ruského Permu. V prosinci se však svezl na špatné vlně se zbytkem týmu a donutil tehdejšího generálního manažera klubu Jaroslava Pařízka, aby se poohlédl po jiném prvním brankáři. Na jih Čech nakonec zamířila ikona olympijského turnaje v Salt Lake City, Bělorus Andrej Mezin. „Máme těsně před zahájením soutěže. Nechci říkat, který z dvojice Kučera a Chábera mne zaujal více. Navíc hlavní slovo budou mít trenéři Jandač a Kupka,“ omluvil se Gula.

Přípravné období nic zvláštního ohledně prestižního konkurenčního boje nenaznačilo. Chábera odchytal šest zápasů s průměrem 2,17 obdržených branek na zápas. Lépe si v tomto ohledu vedl Kučera, který nastoupil v pěti zápasech a dosáhl skvostného průměru 1,38 branky na utkání. Přesto nejsou tato čísla směrodatná. Například mladší z této dvojice, Jan Chábera, odchytal v Budvar aréně jen jediné utkání, zatímco Kučera hned čtyři. A navíc musel Chábera protrpět mezi třemi tyčemi ostudný debakl 0:5 na hřišti Mladé Boleslavi, kde zcela selhal celý tým. „Oba odchytali přípravu dobře a mají před začátkem sezony stejné šance. Já jsem s jejich výkony spokojený,“ uvedl Gula.

Z pochopitelných důvodů se nechtěl pouštět ani do rozboru jejich brankářského umění. „Určitě bych dokázal určit, kde musí každý z nich ještě pracovat. Ale nechci to rozšiřovat,“ usmál se. Na přímý dotaz přiznal, že se v letních měsících snažil vylepšit psychickou vyrovnanost Josefa Kučery. Právě nalomená psychika talentovaného gólmana stála Jihočechy řadu bodů v uplynulé sezoně. Pokud si Kučera věřil, vychytal každého, na koho si vzpomněl. Jako odstrašující příklad ztracené sebedůvěry naopak sloužilo utkání v Třinci, kde Kučera za první třetinu inkasoval čtyři branky. A prakticky všechny byly velmi laciné. „Samozřejmě jsme se na tom snažili pracovat, ale zápas je úplně něco jiného, než trénink,“ upozornil statisticky nejlepší gólman v novodobé historii českobudějovického klubu. „Při zápase je na ledě brankář sám. Ale je pravda, že psychika u gólmana znamená více než fyzická připravenost. Já osobně jí přikládám velký důraz,“ řekl Gula.

Nechybělo mnoho a trenéři Jandač s Kupkou vůbec nemuseli otázku brankářské jedničky řešit. Už v únoru Jaroslav Pařízek mocně prohlašoval, že na nový ročník sehnal skutečně excelentního brankáře. A neměl tím na mysli Vladimíra Hudáčka, který byl jen na hostování v ruském Permu. Tou posilou se měl stát mistr světa z Vídně 1996 Roman Turek. V průběhu nevydařeného ročníku 2003/04 Pařízkovi sdělil, že uvažuje o návratu do HC České Budějovice. S touto vizí také přiletěl v červnu do České republiky. Jenže situace se změnila, když Turka kontaktoval manažer Calgary Flames a nabídl mu novou tříletou smlouvu, na kterou vytáhlý blonďák kývl.
Postupem času zavrhl i možnost, že by mohl týmu pomoct v prvoligových bojích, pokud dojde k výluce v NHL. Malý syn Eddie nastoupí v Calgary na základní školu a Turek chtěl být rodině na blízku. V době, kdy do startu první ligy chybí pět dní, Turek stále trénuje s českobudějovickým týmem. „Nemyslím si, že je to na škodu. Podle mne je to naopak výhoda. Alespoň od něj mohou mladí brankáři něco okoukat,“ prozradil Ladislav Gula.

Gula se s Turkem velmi dobře zná ze společného působení. V sezoně 1994/95 pozdějšímu vítězi Zlaté hokejky kryl záda. „Je veliká škoda, že tu nebude chytat,“ povzdechl si. Za největší Turkovy přednosti považuje bývalý vynikající gólman zkušenosti, povahové vlastnosti a perfektní rozherávku holí. Této, v zámoří běžné, dovednosti se začali v letních trénincích věnovat i Kučera s Cháberou. „Pracujeme na tom, ale oběma se to teprve musí vrýt pod kůži, aby holí rozehrávali automaticky,“ uvedl současný gólman Old Boys Českých Budějovic.

Co dělat v případě, že se jeden z dvojice Kučera - Chábera v sezoně zraní? Klub bude muset na jejich místo povolat některého z brankářů, který je na hostování. České Budějovice mají takto v záloze Tomáše Kubeše, Jiřího Andrleho a Jaroslava Jágra ml. Přesto by se Gula přiklonil k úplně jiné variantě. „Sáhl bych po Sašovi Salákovi,“ řekl rozhodně. Junior Alexandr Salák dostal šanci připravovat se s prvním týmem od úvodních týdnů letní přípravy. Vydržel v něm až do chvíle, kdy začal s mužstvem trénovat Roman Turek. „Saša je velikou nadějí českobudějovického hokeje. To, že dostal v sedmnácti letech šanci připravovat se s A-týmem, hovoří za vše,“ nešetřil chválou na adresu mladičkého brankáře šéftrenér gólmanů v HC České Budějovice Ladislav Gula.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....