Banes Motor České Budějovice
02.09.2004, Tomáš Zetek

Junioři zvedají oponu, v sobotu přijedou Pardubice

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Junioři HC ČB se pod vedením Milana Černého, jenž má po svém boku velezkušené asistenty Václava Červeného a Jiřího Šrámka, chystají na start nového extraligového ročníku. V sobotu po poledni je na ledě Budvar Arény čeká v úvodním kole silný celek Pardubic.
V loňské sezoně se českobudějovická juniorka pod vedením Jaroslava Lišky jen těsně neprobojovala do závěrečných vyřazovacích bojů. Oproti předešlým létům, kdy se mladíci z jihočeské metropole zastavili až ve finále, to byl rozhodně neúspěch. Tehdejší eskadra koučovaná lodivodem Tlačilem nakonec vybojovala stříbrné medaile, když ve finále podlehla suverénovi sezony 2001/02 z Pardubic. Velmi silný celek z východu Čech, v čele s "mladými puškami" Průchou, Kolářem a Koukalem, odsunul dobře promazaný jižní stroj na druhé místo. I to však bylo obrovským úspěchem.

Po skončení loňské extraligové sezony od mužstva odešel Jaroslav Liška, jenž zkoušel hokejové štěstí jako trenér v prvoligové Horácké Slavii Třebíč. V období letní přípravy se však do Budvar Arény vrátil a stal se vedoucím veškeré mládeže HC České Budějovice. Neoblíbené přípravy na suchu se s juniory chopili Václav Červený s Jiřím Šrámkem. V období finiše tvrdé letní dřiny se povedlo vedení českobudějovického hokejového klubu angažovat jeden a čtyřicetiletého Milana Černého. Bývalý úspěšný hokejista extraligové Plzně a Sparty se zde dohodl na dvouleté smlouvě. „Odešel jsem ze Sparty, dá se říct, za lepším. V Praze jsem trénoval mladší kluky a zde se mi naskytla příležitost vést extraligovou juniorku,“ tvrdí nová akvizice na trenérském křesle. „Jsou tu vynikající podmínky a vedení zde nastolilo určitou koncepci, která se mi líbí,“ pochvalně dodává.

K mužstvu se připojil jako hlavni trenér v červenci. Podle jeho slov ho velmi mrzí, že se nemohl zúčastnit pověstných galejí na suchu. „Tímto rozhodně nechci říct, že by se tu něco dělalo špatně, to rozhodně ne. Venca Červený s Jirkou Šrámkem jsou vynikající a zkušení trenéři, od kterých se mám stále co učit. Určitě jsem se spoluprácí s nimi velice spokojen,“ vysekává poklonu svým kolegům Černý, ale zároveň dodává: „Je ale škoda, že jsem tu nemohl být už od května. Já totiž hodně sázím na tuto fázi přípravy a dávám jí dokonce větší váhu než předsezónnímu tréninku na ledě. Z přípravy na suchu se těží po celý rok. Už jako hráč jsem vždy dbal na dobrou fyzickou kondici, která se dá získat právě v létě. Stejného názoru jsem pochopitelně i nyní jako trenér.“

Po nástupu na led se již nový kouč juniorky vrhl střemhlav do své práce a se samotným mužstvem se sžil velmi rychle. Stejně tak i s novými asistenty z podpalubí trenérské lodi. „Takto bych to neformuloval. Máme spolu s kolegy trenéry prakticky rovnocenně rozdělené kompetence. Při tréninku vedu útočníky a Venca Červený má na starost beky. Jirka Šrámek s námi zatím na led moc nechodí, ale teď také začne,“ vysvětluje Černý. „Při zápase je to trochu jiné. Já jsem tím velitelem, který určuje taktiku a podobné věci. Na lavičce je se mnou Jirka, který dohlíží na střídání a hru beků. Venca to sleduje z tribuny a je takovým konzultantem, jenž nás posléze upozorní na chyby v systému a další věci,“ říká kouč, který je však chtě nechtě tím, kdo zodpovídá za chod a výsledky mužstva.

Zmínka o systému je nahrávkou na smeč. Po svém příchodu se totiž Milan Černý snaží svým svěřencům vštípit nový, jenž se od toho loňského Liškova trochu liší. V minulé sezoně tým praktikoval hru s bránícím levým křídlem. Nový velitel střídačky juniorky má však na věc náhled poněkud jiný. „Rozhodně bych opět nechtěl tvrdit, že ten systém nebyl dobrý. Jarda Liška je zkušený kouč a určitě měl tuto variantu dokonale propracovanou. Každý trenér má ale nějakou svou, kterou chce praktikovat. Systém, který tu zavádíme je založen na pružnosti a určitém prolínání obrany s útokem,“ vysvětluje lodivod. Jelikož i jako hráč působil několik let v roli bránícího levého křídla, dobře ví, že to není lehká pozice. V mládežnických reprezentačních výběrech odváděl pověstnou černou práci pro takové hráče jakými byli Vladimír Růžička či Petr Rosol. „Já jsem byl vždy spíše týmově založeným členem sestavy, a z toho důvodu mi rozhodně nevadilo odvádět černou práci pro mužstvo. Svou hru jsem zakládal na fyzičce a občas jsem hrál i trochu od podlahy, což se snažím dostat do svých svěřenců i nyní,“ tvrdí odhodlaně kouč.

Samotný systém je založen na propracované defenzivě, která začíná daleko před modrou čárou vlastního obranného pásma. „Mužstvo podle mne brání tak dobře, jak brání útočníci. Od beků se to pochopitelně očekává, ale vpředu je to také velmi důležité. Rozdíl od minulého systému je v tom, že do útočení se mohou zapojit všichni tři forvardi prakticky rovnoměrně. Díky tomuto si během velmi krátkého času mohou vyměnit v soupeřově pásmu úlohy, čemuž se říká zónový presink,“ vysvětluje velitel střídačky, ale zároveň si je vědom jistého rizika při nesplnění některého z úkolů. „Důležité je aby každý dělal jen to, co má. Nezavírám samozřejmě dveře improvizaci či individuálnímu umění, ale je třeba hrát hlavně týmově. Když jeden hráč začne dělat něco, co ostatní nečekají, tak z nich udělá s prominutím blbce. Oni totiž z tribuny vypadají, že dělají něco špatně, ale ve skutečnosti je to naopak,“ tvrdí Černý.

Zavést nový systém do mužstva je určitě během na dlouhou trať. Nový kouč je však s přípravou jakožto celkem zatím spokojen. Co se týče hráčského kádru, měl Milan Černý k dispozici po nástupu na led přibližně třicet hráčů. Postupem času se pochopitelně kádr zeštíhloval a v neúprosném předsezonním sítu uvízlo devět hráčů: Holub, Kadlec, Parýzek, Bendík, Lidral, Roman Heindl, Žlůva, Hazuka a mladší z bratrské dvojice Šulčíků Roman. Drtivá většina z nich odešla do nižších soutěží, jen Žlůva do sparťanské juniorky. Trenér Černý bude mít tedy k dispozici kolem 25ti hráčů. „Budou to více než čtyři pětky a tři gólmani. Z dorostu máme v mužstvu obránce Bílka, Předotu a Zourka. Počítáme, že jeden nebo dva z těchto jmenovaných by se tam měli vrátit.“ Na druhém konci rámují kádr juniorů tři borci ročníku narození 1984. Jsou jimi Korbela, Mrkvička a Petr Šulčík.

Po sestupu A týmu z nejvyšší soutěže a následném odlivu hráčů a současné marodce se otevřela vrátka do prvního mužstva i některým juniorům. Pod taktovkou trenéra Jandače si již zatrénovalo pár hráčů a někteří hráli i přípravné zápasy. „Zatím počítáme, že do áčka odejde Mertl. Myslím si, že dalším dvěma nebo třem by se to mohlo podařit také,“ věří svým svěřencům lodivod. Plány v přípravě zkřížili triu Černý-Červený-Šrámek také trenéři reprezentačních mládežnických výběrů. V kádru národního týmu do dvaceti let se objevili Gulaš s Macháčkem a v osmnáctce dělají čest českobudějovické hokejové škole Martin Hanzal, David Kuchejda a Jakub Černý. „Všem klukům to od srdce přeji. Stejně tak je to i s potencionálním přestupem k A mužstvu. Měl bych pochopitelně radši své ovečky pod dekou, ale jsem tady hlavně od toho, abych vychovával. Pro ně je to obrovská a nepřeberná zkušenost, která je motivuje k dalšímu hokejovému růstu. Jsem rád, že si někteří z mých svěřenců mohli vyzkoušet tréninky s áčkem,“ pochvaluje si kouč.

Když přijde čas na diskuzi o ambicích pro nadcházející sezonu, kouč často skloňuje termín play-off. „Postup do vyřazovacích bojů je vždy úspěchem. Já nečekám, že budeme soupeře jasně přehrávat. Chtěl bych, aby naše mužstvo vítězilo bojovností a týmovým duchem. Důležité je prodat na ledě to, co v hráčích je. Každá sezona je jiná, protože mužstva se na této úrovni stále obměňují. Nemohu tedy říct, že když se tu loni neudělalo play-off, že letos nemůžeme jít na titul. A naopak! Záleží to na mnoha faktorech,“ uzavírá trenér juniorů HC České Budějovice Milan Černý.

Přípravná utkání juniorky HC ČB:

Jihlava – HC ČB 4:2
Plzeň – HC ČB 4:2
HC ČB – Plzeň 7:2
HC ČB – Sparta 3:1
HC ČB – Korea University 2:1
HC ČB – Jihlava 6:3
Sparta – HC ČB 2:2
HC ČB – Plzeň 4:2
HC ČB – Karlovy Vary 6:3
HC ČB – Korea Universty 1:1
HC ČB – Kladno 8:2
Jindřichův Hradec – HC ČB 2:6
Písek – HC ČB 4:3

Začátek extraligové sezony juniorů se kvapem blíží a opona nového ročníku se zvedne již v sobotu 4.září. Mužstvo HC ČB přivítá na svém ledě vrstevníky z HC Moeller Pardubice. Utkání bude k vidění na hlavní ledové ploše od 12:30 hodin.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....