Banes Motor České Budějovice
01.09.2004, Antonín Vansa

Jedenáct let HC České Budějovice #7 - sezona 1999/2000

Po veleúspěšné sezoně 1998/99 vstupovali Jihočeši do nového extraligového ročníku 1999/2000 ještě se smělejšími plány. Posílený kádr se měl po čtyřech letech opět pokusit proniknout do semifinále play-off.

SEZONA 1999/00 - DOMÁCÍ NEPORAZITELNOST

Před startem ročníku potvrdila po dvou letech svou opětovnou pomoc HC České Budějovice firma BOSCH. S klubem stvrdila spolupráci na tři následující sezony.
Tým v létě neprošel výraznější obměnou. Smlouvy s klubem prodloužili klíčoví hokejisté Radek Martínek, Václav Král a Filip Turek. Do Karlových Varů odešel bojovník Miroslav Barus, klub neprodloužil smlouvy s obráncem Kamilem Ťoupalem a Oldřichem Svobodou.
Na klíčový post brankáře sehnal generální manažer klubu Mojmír Šatava těsně před začátkem soutěže bývalého gólmana Sparty Praha a Dukly Jihlava Iva Čapka, do obrany urostlého reprezentanta Slovenska Stanislava Jasečka.

Na konci srpna se hokejisté Českých Budějovic vydali na herní soustředění do Švédska. Na místním turnaji si post brankářské jedničky vychytal Michal Mařík. Klub ale zároveň na čas přišel o nerozlučné kamarády Aleše Kotalíka a Lukáše Zíba, kteří se vydali zkusit štěstí v kempech zámořských klubů.

V úvodním extraligovém kole se hokejisté HC České Budějovice vydali bojovat o body do Pardubic. Domácí, posílení o zámořské posily Bonka, Eliáše a Morrisona, prohrávali od 24.minuty, kdy se trefil Martin Štrba. Pardubice však do konce druhé třetiny získaly rozhodující náskok. Během devíti minut překonali Maříka Morrison, Bonk a dvakrát Blažek. V závěrečné třetině zápas zpestřila boxerská vložka mezi Eliášem a Filipim a branka Malinského z přesilové hry.

Velké rozpaky přetrvávaly i v dalším průběhu soutěže. Jihočeši prohráli v Plzni 6:1 a na Spartě 4:0. Už na začátku základní části se ale Budějovičtí mohli opřít o sílu domácího prostředí. Postupně zdolali Litvínov, Havířov, Kladno, uhráli nerozhodný výsledek se Znojmem a získali potřebný klid na hokejky. Ve 13.kole už se tak hráči Českých Budějovic nacházeli na příčkách, zajišťujících účast v play-off.

Přesto českobudějovické fanoušky trápila jedna věc. Herní krize úspěšné formace Král - Turek - Bartoš. Václav Král se potýkal s nepříjemným zraněním zápěstí, Peter Bartoš se velice těžko vyrovnával s úmrtím své manželky Míriam. Při zranění Krále se do elitního útoku dostal Luboš Rob a skvěle do něj zapadl. V jedenácti zápasech, ve kterých po boku Bartoše a Turka nasbíral osm bodů.

Mezitím se ze zámoří vrátil útočník Aleš Kotalík, který neuspěl v kempu Buffala Sabres a obránce Lukáš Zíb, jenž se nevešel do kádru Edmontonu Oilers.

Jeden z nejdivočejších zápasů v historii klubu sehráli Jihočeši 7.ledna 2000. Po dvou remízách 2:2 na českobudějovický zimní stadion dorazili znovu Znojemští orli. Jihomoravané zasadili zpočátku domácím velikou ránu. V 5.minutě vedlo Znojmo po trefách Havíře, Heše a Pláška 3:0 a nešťastného Michala Maříka, který si ani nešáhl na puk, vystřídal pošesté v sezoně Ivo Čapek.
V čase 20:16 se z přesilové hry prosadil na 0:4 útočník Vorel a s domácími to vypadalo hodně zle. Jenže ve 34.minutě snížil ze samostatného nájezdu Bartoš a Kudrna o čtrnáct sekund později nestačil na výpad Filipiho zpoza branky. Trenér Znojma Barda reagoval oddechovým časem, ale ined po vhazování úspěšně zakončil bleskový kontr Václav Nedorost a vzápětí přetavil tlak druhého útoku ve vyrovnání střelou mezi Kudrnovy nohy Nedoma. Českobudějovičtí dokázali srovnat z 0:4 na 4:4 během neuvěřitelných 97 sekund a ohromili extraligu.

Ještě divočejší zápas se šťastnějším koncem připravili Jihočeši svým fanouškům 25.února. Becehrovka Karlovy Vary vypadala v úvodu hodně neškodně a domácí ve 21.minutě vedli 2:0. Jenže do konce druhé třetiny Západočeši výsledek otočili na 2:4. S vystřídavším Ivem Čapkem v brance vlétli domácí do poslední části hry jako uragán, ve 41.minutě snížil Turek na 3:4 a deset minut před koncem zápasu otočil skóre Václav Nedorost. V závěru ještě Jihočeši pokořili brankáře Zdeňka Šmída dalšími třemi góly a vyhráli vysoko 8:4!
Ani v následujících čtyřech utkáních nenašli českobudějovičtí hokejisté doma přemožitele a když v 51.kole remizovali se Zlínem, překonali právě Valachy, kteří jen o rok dříve přišli o domácí “panenství“ až v 25.zápase na stadionu Luďka Čajky, když podlehli Vsetínu 2:7.

V play-off čekal Jihočechy silný Vsetín. Tomu se sice příliš nevydařila základní část, ale ve vyřazovací fázi byla opět valašská mašina k neudržení. V úvodním zápase série vyhrála 3:0, když o vítězství rozhodla hned v úvodní části. Z přesilových her se postupně prosadili Tomajko a Srdínko. V polovině zápasu navíc pokořil nejistého Čapka lacinou střelou mezi betony Patera a Vsetín vedl v sérii 1-0.
V odvetě byli Jihočeši možná i lepší než hráči v žlutozelených dresech, ale doplatili na nedisciplinovanost. Už v úvodní třetině nasbírali hosté osm trestných minut, od stavu 1:2 museli odsedět další čtyři menší tresty. Navíc se po ostré bitce se Srdínkem necitlivě vyřadil ze hry bek Jasečko a rozpadlá obrana nedokázala čelit valašským nájezdníkům. Vsetín jistil svou výhru gólem do odkryté klece a vyhrál 6:3.
Třetí zápas série, který se hrál na jihu Čech, se pořadatelům na českobudějovickém zimním stadionu ani nepovedl vyprodat. Domácí sice začali velikým náporem, ale po chybě Nedomy ujela dvojice Patera - Martin Procházka a Vsetín vedl. Valaši opřeli svůj výkon o vynikajícího Čechmánka a když se ve 34.minutě prosadil skvělým blafákem Patera, bylo jasné, že Jihočeši neuhrají v play-off ani zápas.

BYLI OPORAMI

Radek Martínek
Po celou sezonu nastupoval v obranné dvojici s legendárním Rudolfem Suchánkem a ze spolupráce dokázali těžit oba dva. Svými výkony zaujal i reprezentačního trenéra Josefa Augustu, který ho povolal do národního týmu pro mistrovství světa v Rusku.

Peter Bartoš
Vyrovnal se z těžkým obdobím, když ovdověl. Později se stal nejlepším útočníkem týmu, navázal na skvělou sezonu 1998/99. Reprezentační trenér Slovenska Ján Filc jej v dubnu vzal do národního týmu, který později na mistrovství světa dosáhl v Petrohradě na stříbrné medaile.

Filip Turek
Úspěšně převzal roli tahouna celku po Radku Ťoupalovi, udržel si průměr téměř bodu na zápas. Podobně jako v předchozí sezoně si náramně rozumněl s Peterem Bartošem.

ZKLAMALI

Ivo Čapek
Měl být nástupcem Oldřicha Svobody, ale už v přípravě se prokázalo, že generální manažer Šatava spíše koupil jméno, než posilu. Čapek si nedokázal vychytat post jedničky, v průběhu sezony pouze střídal občas nejistého Maříka.

Kamil Brabenec
Z dvaapadesáti kol dal pouze jednu branku. Na útočníka, který se rok od roku lepšil, to by bylo trošku málo. Je pravda, že sice s Milanem Filipim vytvořil skvělou defenzivně laděnou útočnou dvojici, ale jeho přínos ofenzivě byl velmi slabý.

PŘEKVAPIL

Václav Nedorost
Šikovný centr udivoval diváky na českobudějovickém zimním stadionu už v předchozí sezoně. V ročníku 1999/00 však dokázal potvrdit svůj výjimečný talent. Dokázal dávat důležité branky za první tým, s juniory vyhrál v extralize, uspěl i na juniorském mistrovství světa, odkud si společně se Zdeňkem Kutlákem a Josefem Jindrou přivezl zlatou medaili. Co více si mohl hráč v jeho věku přát?

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE


„Neprohráli jsme doma ani jeden zápas. Myslím, že se to snad nikomu jinému předtím nepovedlo, ne? Vlastně to málem dokázal rok předtím Zlín, ale v šestadvacátém utkání prohrál.
Tým měl ohromnou vnitřní sílu. Stačí si připomenout domácí zápas se Znojmem, kdy jsme prohrávali 0:4, ale nakonec jsme dokázali během minuty vyrovnat. Jeden můj známý mi ještě pěkně dlouho předhazoval. Přišel na zimák za stavu 0:4, po pár minutách si odskočil na záchod, vrátil se a bylo srovnáno. Neviděl ani jeden gól.
Takových zápasů bylo více. Se Spartou, s Karlovými Vary. Na to se hezky vzpomíná.
Ale zajímavé je, jak jsme byli silní doma, o to slabší jsme byli venku. Hodně zápasů jsme nezvládli.
Střelecky se tolik nedařilo Vencovi Královi. V sezoně předtím dal třicet branek, ale nenavázal na to. Je hodně složité zopakovat takový výrazný úspěch. To se stává málokdy.
V play-off jsme hráli se Vsetínem. Ani si na tu sérii moc nevzpomínám. Vsetín byl strašně silný a nedokázali jsme vyhrát ani jednou.
Při naší skvělé sérii v základní části jsme před domácím zápasem doufali, že bychom mohli dokázat sérii natáhnout minimálně na čtyři zápasy. Prohráli jsme však 0:3 a sezona pro nás skončila. Nikdy nezapomenu na to, jak ujel vsetínský Patera a za stavu 0:2 vykoupal tím známým blafákem Michala Maříka. Naštěstí mi to při pozdějších reprezentačních srazech nepředhazoval.
Po sezoně jsem jel na své první mistrovství světa, které se hrálo v Petrohradu. Medaili mám dodnes schovanou. Chvíli se toulala po městě, ale naštěstí se dostala zpátky ke mě.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   25   11   16   163:152   61 ( +9)

Play-off

Čtvrtfinále proti Vsetínu 0-3 na zápasy (0:3, 3:6, 0:3)

Nejdelší série bez prohry - 28.prosince 1999 - 22.ledna 2000
7 4 3 0 25:16 11 ( +3)

Nejdelší série bez vítězství - 10.března 2000 - 21.března 2000

 5    0    1    4    14:27     1 ( -1)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

21.prosince 1999
HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 7:2 ( 3:0, 2:1, 2:1 )

Bartoš 2, V.Král, Rob, R.Čech, Nedoma, Jasečko - Hořava st., Kysela.

NEJVYŠŠÍ PROHRY SEZONY

12.září 1999
HC Keramika Plzeň - HC České Budějovice 6:1 ( 3:1, 1:0, 2:0 )

Špaňhel 3, Vostřák 2, Geffert - V.Král.

26.prosince 1999
HC Sparta Praha - HC České Budějovice 6:1 ( 2:0, 1:0, 3:1 )

V.Novák, Kašpařík, Výborný, Broš, Vůjtek, Kratěna - R.Ťoupal.

5.března 2000
HC Vítkovice - HC České Budějovice 6:1 ( 3:0, 0:0, 3:1 )

Irgl 2, Kaděra, Krayzel, Streit, L.Galvas - Jasečko.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Peter Bartoš, Luboš Rob, Stan. Jasečko - 55 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Filip Turek - 53 body (21+32)
Nejproduktivnější obránce: Milan Nedoma - 23 body (11+12)
Nejlepší střelec:          Peter Bartoš - 23 branek
Nejlepší nahrávač:         Filip Turek - 32 asistence
Nejtrestanější hráč:       Stanislav Jasečko - 116 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Václav Nedorost - 41 utkání / 6 tr.minut
Nejlepší v +/-:            Luboš Rob - 18 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Petr Sailer - 9 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Michal Mařík     - 51 zápas  /  91,74% úspěšnosti
2 - Ivo Čapek        - 18 zápasů /  91,03% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Michal Mařík, Ivo Čapek.

Obránci
Milan Nedoma, Radek Martínek, Stanislav Jasečko, Rudolf Suchánek, Roman Čech, Lukáš Zíb, Zdeněk Kutlák, Václav Benák, Daniel Babka, Josef Jindra.

Útočníci
Filip Turek, Peter Bartoš, Václav Král, Luboš Rob, Martin Štrba, Radek Ťoupal, Aleš Kotalík, Petr Sailer, Jiří Šimánek, Václav Nedorost, Milan Filipi, Kamil Brabenec, David Nedorost, Jiří Brož.

Trenéři
Jaroslav Liška a Jaroslav Pařízek.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 1999/00

 1. HC Sparta Praha
 2. HC Slovnaft VIVA Vsetín
 3. HC Keramika Plzeň
 4. HC Chemopetrol Litvínov
 5. HC Barum Continental
 6. HC Oceláři Třinec
 7. HC České Budějovice
 8. HC Pojišťovna IPB Pardubice
 9. HC Excalibur Znojemští orli
10. HC Slavia Praha
11. HC Becherovka Karlovy Vary
12. HC Velvana Kladno
13. HC Femax Havířov
14. HC Vítkovice
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....