Banes Motor České Budějovice
19.11.2022, Michal Špírek, Eva Šafranková

DOR: HKR - CEB 7:6 - První fáze extraligy dorostu je minulostí

Na závěr úvodní fáze sezóny sehrál Motor divoké utkání na ledě Hradce Králové. Jihočeši v 8. minutě vedli už o dvě branky, pak přenechali aktivitu domácím, kteří se dostali do vedení 5:2. Nakonec se skóre zastavilo na poměru 7:6 ve prospěch domácích. Hattrick nastřílel českobudějovický Matyáš Humeník.

Motor ve své skupině B obsadil šesté místo z osmi, ze 14 zápasů získal 18 bodů. Nepostoupil tak do vyšší nadstavbové skupiny, čekají na něj boje ve dvanáctičlenné skupině „o účast v play off“. Účast v play-off si zajistí nejlepší čtveřice z této skupiny. Ve skupině se jede od nuly, mužstva se utkají dvoukolově každé s každým. Pátému a šestému týmu z této skupiny skončí sezona. Sedmý až desátý sehrají jedno kolo play down (7–10 a 8–9) na tři vítězné zápasy, dvojice úspěšných půjde do baráže a dvojice neúspěšných sestoupí. Přímý pád do Ligy dorostu čeká jedenáctý a dvanáctý tým skupiny.

Úvod zápasu patřil domácím, kteří měli několik příležitostí. Nejprve Dominik Pavlík prověřil z téměř nulového úhlu Alberta Schacherla, poté se trefil Patrik Hendrych přímo do jeho hrudi. V následujících minutách se hodně hrálo ve střednímu pásmu, ani jednomu z týmů se nedařilo přejít útočnou modrou. V 6. minutě dostaly k dispozici České Budějovice přesilovku, kterou již po sedmi vteřinách využil Dominik Postl, jenž tečoval nahození od modré – 0:1. O dvě minuty později se hosté radovali podruhé, a to když se Matyáš Humeník prokličkoval až k Vojtěchovi Petříkovi a skákavý kotouč dopravil za jeho záda.

Hradec si také několik šancí vytvořil, třeba Jaroslav Bolehovský se snažil o dorážku, ale Schacherl přikryl puk včas. Motor měl i nadále více ze hry a Mountfield se těžko dostával do útočné třetiny. Velké příležitosti měl však v početní výhodě, ve které se dokonce prosadil. Patrik Hendrych vypálil na gólmana, ten střelu vyrazil před sebe a Filip Samek bez problémů trefil odkrytou klec – 1:2. Hosté byli stále aktivnější, ale domácí opět potrestali jejich nedisciplinovanost. Dominik Pavlík v 18. minutě zasunul kotouč z předbrankového prostoru k tyči a srovnal na 2:2.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe Východočeši, ale Albert Schacherl podržel svůj tým vždy, když bylo potřeba. Postupně se do šancí dostávaly i České Budějovice, třeba ránu Adama Prušáka od modré chytil Petřík do lapačky. Hráči obou celků byli vyloučeni, a tak se hrálo ve vyrovnaném počtu. Této situace dokázal využít osamocený Dominik Pavlík a dostal Hradec do vedení 3:2.

Hru opět určoval Motor, ale své příležitosti neproměnil a ještě byl nedisciplinovaný. Lvi opět využili přesilovou hru, tentokrát ve 33. minutě Marek Mráz obdržel přihrávku od Dominika Pavlíka a poslal puk ke vzdálenější tyčce – 4:2. Další skórovaný gól Hradecké nakopl a o tři minuty později přidali další. Jakub Jón se v početní výhodě dostal k dorážce jako první a vymetl prostor mezi betonem a tyčí. Jihočeši se ještě nevzdali, Vojtěch Aulický vystřelil na Petříka a ten si nešťastně svým ramenem srazil puk do brány – 5:3. Domácí ihned zareagovali a opět odskočili do tříbrankového vedení díky Tobiáši Vítkovi.

Na začátku poslední třetině byly k vidění šance na obou stranách, ale žádná z nich nebyla natolik nebezpečná, že by skončila v brance. České Budějovice měly možnost si zahrát přesilovku pět na tři. Při vlastním oslabení však ujel Štěpán Černý a při zakončení byl faulován, a tak bylo nařízeno trestné střílení, které právě faulovaný hráč kličkou proměnil – 7:3. Ačkoliv se hrálo spíše v obranném pásmu hostů, byli to právě oni, kteří udeřili. Dorážka Samuela Drančáka do horního růžku v 50. minutě znamenala snížení na 4:7.

Dobrou práci odváděla hradecká obrana, zároveň však Lvi aktivně napadali svého soupeře. Krásnou sólo akci předvedl Jakub Jón, jenž se prokličkoval až před gólmana, jeho zakončení však nebylo přesné. Motor ještě stihl zadělat na drama, ve vlastním oslabení totiž Matyáš Humeník využil chybu domácích na modré čáře a vymetl roh branky – 7:5. Tlak Jihočechů pokračoval a v 58. minutě snížili na rozdíl jediné branky zásluhou Matyáše Humeníka, který tak zaznamenal v tomto duelu hattrick. Mountfield mohl definitivně rozhodnout, Adam Novotný však netrefil zařízení. Hosté měli ještě v závěru výhodu šest proti čtyřem, ale to využít nedokázali. Východočeši tak zvítězili 7:6.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....