Banes Motor České Budějovice
23.10.2022, Michal Špírek, Petra Bicková

CEB - TRI 3:2sn - Motor si s Třincem znovu poradil, rozhodl Štencelův nájezd

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Druhou výhru v řadě Motor ukořistil díky poctivé hře a opět i díky zvládnutým samostatným nájezdům. Hosté šli do vedení, ale obránci Bindulis a Štencel otočili skóre ve prospěch Motoru. Pak ale Třinec podruhé využil přesilovku a nakonec se o vítězi rozhodovalo právě až v nájezdech. Přesněji až v deváté sérii, kdy prokázal herní pohodu Jan Štencel a přisoudil bonusový bod sobě a svým spoluhráčům.

Svěřenci Jaroslava Modrého vstoupili do utkání aktivněji než soupeř. To platilo až do konce třetiny, kde více ze hry stále měli domácí. Vyloženou šanci si ani jedno mužstvo nevytvořilo. V jedenácté minutě nastartoval Lukáš Pech, který už se chystal do blafáku, jeho akci ale přerušil ofsajd. V první dvacetiminutovce se diváci nedočkali gólu, hrálo se ale také bez vyloučení.

V druhé dvacetiminutovce už se začalo vylučovat a hra se přiostřila. Jako první si zahráli v početní převaze domácí, svého soupeře ale nijak neohrozili. Hned na to byl vyloučen českobudějovický Tomeček a Třinec neváhal přesilovou hru vyžít. Úřadující mistr se držel ve svém útočném pásmu, Andrej Nestrašil našel volného Tomáše Marcinka, který z první vypálil a prostřelil Jana Strmeně. Budějovice měly možnost vyrovnání ve dvou přesilových hrách za sebou, Třinec ale nepustil domácí do větších šancí. Nakonec se ale Motoru povedlo vyrovnat. V závěru druhé třetiny vypálil od modré Kristofers Bindulis a puk skončil v třinecké bráně.

Třetí dějství začalo brzkým Daňovým vyloučením, jenomže už po 40 vteřinách se síly vyrovnaly, to fauloval Karabáček. Pak přišla divoká pasáž s šancemi na obou stranách. Ve 43. minutě při čtyř proti čtyřem Mazanec pokryl pokus Valského, na druhé straně výbornými zákroky zachránil Motor Strmeň. Nejprve lapačkou lapil Nestrašilův pokus, ve 46. minutě pak měl nabito do ideální pozice Voženílek, na svého bývalého spoluhráče si ale nepřišel, Strmeň vytlačil puk s vypětím všech sil nad horní tyč. Motor zase kontroval velkou šancí Jakuba Valského, kterého vyzval k zakončení chytrým pasem o zadní mantinel Pech, Oceláři odolali. V 52. minutě měl příležitost budějovický Tomeček, Mazanec betony sklapnul včas. Hned po následném buly podnikl Třinec rychlý výpad a výsledkem bylo Růžičkovo zakončení, puk jen o centimetry minul levou tyč. V čase 51:53 už se skóre měnilo. Pech předal ve středním pásmu kotouč rozjetému obránci Janu Štencelovi a ten si poradil proti protihráčům přímo ukázkově. Efektní stahovačkou se zbavil obránce a střelou na bližší tyč nedal Mazancovi šanci – 2:1. Na tahu tak byl Třinec a pomoci k vyrovnání mu mělo Čachotského vyloučení. Hosté přesilovku sehráli parádně a odměnou jim po několika šancích skutečně byla i branka na 2:2. Martin Růžička po velkém tlaku pálil z levého křídla bez přípravy a pět minut před koncem třetiny bylo srovnáno. Třinec ještě měl velkou příležitost k tomu překlopit zápas na svou stranu v základní hrací době. Hrňův bekhend ale Strmeň zneškodnil a branku uhájil i proti dorážejícímu Voženílkovi. Poté už se větší šance neurodila a šlo se do prodloužení.

To začalo budějovickou šancí, Pech po Štencelově nabídce Mazance neprostřelil. Další průběh hry tří proti třem poté dlouho příliš vzrušení nenabízel, čekání na tutovou šanci utnula až 54. minuta, kdy zahrozili opět domácí, Vráblík sám před Mazancem nedokázal puk zvednout mimo brankářův dosah. A tak se mohli chystat nájezdníci.

V první sérii proměnili Nestrašil i Koláček. Ve druhé neuspěli Růžička ani Pech. Následně Hudáčkovi utekl kotouč před zakončením a stejně tak chybělo štěstí Hanzlovi při jinak povedeném bekhendovém blafáku. Chmielewskiho nájezd poté přezkoumával videorozhodčí a bylo uznáno, že puk se dostal do sítě od polského hráče až poté, co puk zasáhl Strmeň. Čachotského pokus o blafák nebyl úspěšný. Daňo v páté sérii neproměnil, nerozhodl ani Valský. Pořadí se otočilo, ale ani oba úspěšní exekutoři Koláček s Nestrašilem se napodruhé neprosadili. Hanzl ani Růžička nedali, v osmé sérii se poprvé ukázal Dzierkals, Mazanec ho vychytal. Kontroval Voženílek, Strmeň si na něj počíhal. Na trápení střelců už se nemohl dívat obránce Jan Štencel a v 9. sérii proměnil. A protože Strmeň ukázal proti Hudáčkovi, že likvidování nájezdů patří k jeho oblíbeným činnostem, putoval druhý bod na českobudějovické konto.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Modrý (Motor): „Chtěl bych vyzdvihnout našeho gólmana, který podal výborný výkon a dal nám šanci vyhrát. Mužstvo si znovu získává tvář, kterou jsme si budovali loni. Kluci byli odměněni za práci, kterou každý den odvádějí. Třinec je kvalitní soupeř s rozdílovými hráči. Bylo to atraktivní utkání ve výborné divácké kulise. Je fajn, že jsme dokázali najít cestu k vítězství.“

Vladimír Országh (Třinec): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání a domácí nám nedají nic zadarmo. V první třetině jsme byli horší, soupeř lépe bruslil a vyhrával osobní souboje. Ve druhé části se nám podařilo dát gól z přesilovky a vytvořili jsme si i další šance. Třetí třetina byla nahoru dolů, oba celky mohly dát gól. Jsme rádi, že jsme dokázali vyrovnat a urvat alespoň nějaký bod. V nájezdech se výhra přiklonila k soupeři, který dal do utkání více bojovnosti. My jsme dali dva góly z přesilovek, ale musíme se prosadit také ve hře pět na pět. Motoru gratulujeme k vítězství.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....