Banes Motor České Budějovice
09.10.2022, Michal Špírek

JUBILANTI: Filip Turek závidí hráčům atmosféru v Budvar aréně

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V rámci pátečního utkání tleskala zaplněná Budvar aréna Filipu Turkovi. Bývalému skvělému hokejistovi a aktuálně trenérovi starších žáků Motoru bylo v květnu 50 let.

Bývalý vynikající útočník Motoru Filip Turek hrál v českobudějovickém A týmu dlouhých 13 sezon (1989-91, 1992-2001, 2002-04), celkem 532 zápasů, v nichž dal 153 gólů a posbíral 380 kanadských bodů. Mimo jiné dokázal třikrát nastřílet hattrick a jednou dokonce čtyři góly v utkání (14. 3. 1999 v Opavě). Byl členem bronzového týmu 1995. V reprezentaci odehrál 3 zápasy, bez gólového zápisu.

Turek ve své kariéře zažil i zahraniční angažmá. Šikovný centr v roce 2000 přestoupil do finského Espoo Blues, sezónu ale dohrál ve Švédsku za AIK Stockholm. Extraligu hrál kromě Budějovic také ve Vítkovicích. Kariéru zakončil dlouholetým angažmá na Slovensku, po konci života hokejisty v roce 2010 nastoupil jako mládežnický trenér, kterým je v Budějovicích dodnes.

Jak se cítil při převzetí dresu s číslem 50 na zádech před zaplněnou Budvar arénou? "Hlavně klukům závidím tu parádní atmosféru. Je to paráda, kolik chodí na hokej lidí. Za nás zase tolik fanoušků nechodilo, vyprodáno bylo jen občas na důležité zápasy, když se dařilo," přibližuje Turek. Ten v současné době trénuje v Motoru žáky. "Baví mě trénovat žákovskou kategorii. Kluci jsou ještě takoví vděční, pokorní. Člověk u nich vidí ten posun a to mě baví. Jsem stále na ledě, v pohybu, neležím doma, jsem s tím spokojený. Byl jsem dříve i u dorostu nebo juniorky, ale u žáků mě to baví nejvíce." vyjadřuje Turek spokojenost se svým povoláním.

Padesátiny oslavil v květnu. "Oslava byla pěkná, dlouhá, taková, jaká má být. Měl jsem ji nahoře na zimním stadionu," s úsměvem vzpomíná Turek.

Starší rozhovor s Filipem Turkem o jeho hráčské kariéře

ČTĚTE TAKÉ:

Josef Anderle
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....