Banes Motor České Budějovice
26.07.2022, Adam Pavlíček

Snad budeme stejně dobrá parta jako minulou sezonu, věří Václav Karabáček

V Motoru přidá již pátou sezonu v řadě. Václav Karabáček se stává motoráckou stálicí. S týmem se v rámci letní přípravy poctivě připravuje a po operaci nohy se znovu snaží dostat do plného zápřahu. Kvůli tomu se na led podívá o něco později než jeho spoluhráči, v půlce srpna by však měl být připraven.

V minulém týdnu se po dvoutýdenní pauze znovu rozběhla letní příprava. Stihl jste si odpočinout?
Docela ano. Kvůli zranění nohy jsem musel hodně rehabilitovat. Musel jsem nohu mít v ortéze, než byla připravena k tréninku. Začínal jsem na konci května, tak jsem měl tu přípravu trochu jinačí a ze začátku jsem dělal pouze rehabilitační cvičení. Teď už je to víceméně v plném proudu.

Omezuje vás přesto zranění stále?
Určitě ano, nechával jsem si operovat také meniskus, což bylo zhruba před třemi týdny, takže noha je ještě oslabená. Každým dnem je to lepší, doufám, že budu co nejdříve na ledě. I kvůli zranění jsem letos dovolenou úplně nestihl. Byl jsem se maximálně jen někde podívat na dva dny, využíval jsem volna, které jsme měli. Ale třeba abych letěl někam na týden, na to nebyl čas.

V Motoru přidáte již pátou sezonu v řadě. V dospělém hokeji jste v žádném klubu nebyl déle. Opravdu vám to na jihu tak svědčí?
Minulou sezonu jsme udělali dobrý výsledek, osobně mi trvalo, než jsem do ní pořádně naskočil. Rozjezd byl pomalejší, potom jsem ale hrál lépe a zlepšovalo se to. Na začátku jsem se hledal, ale týmově to bylo výborné. Jsem moc rád, že tu mohu být. Hrozně se mi tady líbí. V Budějcích jsou super lidi, tým i okolí. Je to tady opravdu bomba, svým způsobem to miluji. Co se jiných nabídek týče, chtěl jsem zůstat v Motoru, ten byl prioritou. Čekal jsem, jak se klub vyjádří, nakonec to dopadlo dobře. Těším se na novou sezonu, snad bude alespoň tak úspěšná jako minulá.

Jaké období pro vás bylo za ty čtyři sezony nejtěžší?
Určitě to byl začátek minulé sezony. Rok předtím jsme byli poslední, takže atmosféra celkově nebyla příliš dobrá. Obměnil se téměř celý kádr, přišli šikovní a zkušenější kluci, lídři. Proto bylo těžší dostat se do týmu a vybojovat si prostor. Těžké to bylo i psychicky. Jak jsem už říkal, pak se to zlomilo a myslím, že i s Martinem Hanzlem a Martinem Beránkem jsme spolu v lajně hráli dobře.

Jak moc bude právě Martin Beránek chybět?
Bery je výborný hráč a před sebou má určitě skvělou budoucnost. Má dobré fyzické předpoklady, umí vystřelit a je hrozně rychlý. Půjde nahoru. Zamrzí, že už tu není. Je velmi týmový, skvělý i jako kamarád. Někdo, s kým chcete v kabině být. Znovu se nás obměnilo docela dost. Musíme se ještě poznat na ledě, na to bude čas. Věřím, že si všechno sedne a začneme na začátku na dobré vlně. Musíme spolu držet jako minulou sezonu, kdy jsme měli opravdu výbornou partu.

Stále platí, že body pro vás nejsou tak důležité?
Stojím si za tím, že body nejsou všechno. Jako hráč se chcete pořád posouvat. Samozřejmě je třeba přidat i nějaké body, abyste vůbec mohl v týmu pokračovat. Nejdůležitější je pro mě, abych dostával důvěru a hrál každou sezonou víc a víc, být více na ledě a herně se zlepšovat. To je nejdůležitější věc. S větším prostorem na ledě pak většinou přicházejí i to body.

I letos budou na trénincích tzv. kapitánské tréninky vedené kapitánem nebo asistenty. Sedí vám?
Kluci, kteří tréninky vedou, jsou lídři. To se musí respektovat. Jsou v hokeji nejdéle z nás. Vědí, co máme dělat. Stejně jako respektujete trenéra, respektujete je. Moc se na to těšíme.

Kdy vám zranění dovolí zapojit se také do přípravy na ledě?
Doufám, že co nejdříve. Nohu je třeba ještě naposilovat a musím splnit parametry, které určuje doktor, abych na led mohl. Zatím jsem tak v půlce. Musíte skákat, sprintovat. Posilujeme s týmem a vše, snad jen kromě běhu, zvládám dobře a myslím, že tak v půlce srpna bych mohl být na ledě.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....