Banes Motor České Budějovice
21.07.2022, Adam Černý

Nejproduktivnější obránce sezony Petr Šenkeřík: Je třeba vše dělat na sto procent

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po čtyřech sezonách v dresu Karlových Varů se Petr Šenkeřík rozhodl přesunout před sezonou 2021/2022 na jih Čech a bylo to rozhodnutí vydařené. I díky bodově nejlepšímu zisku v kariéře jedenatřicetiletého obránce došel českobudějovický celek až do semifinále. Nyní už však rodák ze Zlína vyhlíží nadcházející sezonu a doufá, že bude minimálně stejně povedená jako ta předešlá. "Doufám, že budeme úspěšní, protože bych se nebránil zůstat na jihu Čech mnohem déle," podotýká opora defenzivních řad.

Pojďme se vrátit ještě k uplynulé sezoně. Hned vaše první na jihu Čech dopadla bronzem. Lepší už to snad ani nemohlo být.
Já říkám, že vždycky to může být ještě lepší, ale myslím si, že s loňskou sezonou můžeme být opravdu spokojeni. Sešla se nás spousta nových kluků v týmu a musím říci, že jsme měli výbornou partu, parádně si to sedlo. Byli v kabině výborní charakteroví kluci, to většinou dělá velkou část úspěchu. Doufám, že na to v tom nadcházejícím ročníku navážeme.

Pro vás šlo zároveň o bodově nejproduktivnější sezonu v nejvyšší soutěži. Panuje tedy spokojenost i s individuálními výkony?
Individuální statistiky se vždy odráží od týmových výkonů. Pokud by se nedařilo týmu a mně osobně ano, tak by to nebylo ku prospěchu věci. Že jsem měl tedy úspěšnou sezonu statisticky, tak to bylo způsobeno, že jsme měli dost bodů a byli jsme čtvrtí po základní částí, dávali jsme více gólů.

Během sezony se vám vystřídalo několik kolegů v obraně. S kým se vám hrálo nejlépe?
Dlouho jsme spolu hráli s Piskym (Jan Piskáček, pozn. red), hrálo se mi s ním skvěle, jelikož je více defenzivním obráncem, hraje výborně dozadu. Já hraji více útočně, vymýšlím více dopředu. Hodně jsme se spolu bavili, on mi poradil řadu věcí do obrany, já zase do útoku. Byla to skvělá spolupráce. Jinak se mi to tam ještě párkrát prostřídalo, ale nejvíce opravdu asi s Piskym.

Trenér Modrý je bývalým dlouholetým hráčem. Berete to jako velkou výhodu, že můžete využít jeho zkušeností?
Určitě je to výhoda, že má takové zkušenosti. Takový hráč toho zažil spoustu. Na řadu věcí se koukáme na videích, kde si ukazujeme, jak správně situace řešit. Pomáhá nám a radí, pak už je to na nás, abychom to plnili. Samozřejmě je to hokej, nedá se to hrát přesně podle šablony, musíte reagovat rychle podle situace.

Pokud bych se vás zeptal na momenty v sezoně, které se vám vybaví jako první, tak které by to byly?
Jelikož jsem byl ze začátku zraněný, tak by to byl asi první zápas, kdy jsem naskočil, což bylo v Brně a vyhráli jsme, to mi naskočí hned z té loňské sezony. Pak samozřejmě zápas v Hradci Králové v posledním kole, když na konci zápasu Mižu (Michal Vondrka pozn. red) vyrovnával a my jsme díky tomu skončili na čtvrtém místě v základní části. Sice jsme poté zápas prohráli, ale bylo nám to trošku jedno, jelikož jsme věděli, že půjdeme rovnou do čtvrtfinále. Takže tyto dva momenty.

Zmínil jste zranění. Už je vše v pořádku?
Věřím, že ano. Zapracoval jsem na všem během letní přípravy a mělo by to být tedy v pořádku.

Jak se vám zatím líbí na jihu Čech? Okusil jste již několik extraligových adres, máte tedy možnost porovnávat.
My jsme byli poslední čtyři roky v Karlových Varech, kde se nám s manželkou líbilo, ale dle mého jsou České Budějovice ještě hezčí, takže jsme nadmíru spokojeni. Uvidíme, jak bude vypadat nadcházející sezona, doufám, že budeme úspěšní, protože bych se nebránil zůstat na jihu Čech mnohem déle.

Stanovil jste si už nějaké cíle do nové sezony?
Já si asi nedávám úplně cíle před sezonou. Snažím se především dobře na ni připravit v létě, pak na ledě v přípravných zápasech, a pokud člověk vše dělá na sto procent, tak to přijde. Nějaké osobní cíle mám, chtěl bych, aby se mi dařilo a pomoci co nejvíce týmu. Věřím, že i noví kluci rychle zapadnou do týmu a budeme šlapat minimálně stejně dobře jako loni.

Váš mladší bratr Jan také hrával hokej, vydal se cestou zámořské univerzitní soutěže. Jak se mu daří? Jste spolu v kontaktu?
Brácha už hokej nehraje. Nedávno byl studijně v Jižní Africe, momentálně se nachází na stáži v Budapešti. Jsme stále v kontaktu, ale už je to spíše z bratrského hlediska, že si povídáme a zajdeme si zahrát golf či tenis.

Je období letní přípravy. Co máte za sebou a co vás ještě čeká?
Já jsem měl individuální letní přípravu. Dal jsem si trošku delší pauzu, jelikož jsem se potřeboval zotavit po sezoně. V přípravě mě vedl Dominik Kodras a Kamil Hajdušek. Mám za sebou deset týdnů přípravy. Poslední týden jsem zakončil u Jana Hanáka ve zlínském CrossFitu. Následně se vrhneme ihned na testy, na kola a následně na led.

V plném proudu je léto. Vyrazil jste někam nebo ještě někam vyrazíte?
S manželkou jsme ihned po sezoně projeli takový okruh po Itálii. Navštívili jsme Benátky, Bolognu, Florencii, Pisu, Milán. Pak jsme ještě odjeli na několik dnů do Rakouska. Už nic neplánujeme, celkově jsme si to museli naplánovat tak, abych mohl trénovat až do začátku ledu. Poté jsme byli ještě na Moravě, odkud oba pocházíme, a následně se přesunuli už do Českých Budějovic.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....