Banes Motor České Budějovice
02.05.2022, Michal Špírek

Příprava Motoru na další sezónu odstartovala

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Tým Motoru v pondělí 2. května začal s letní přípravou na hokejový ročník 2022/23. Jak vypadá tréninkový plán a kdy se do přípravy jednotliví hokejisté zapojí?

Není čas ztrácet čas, letní příprava Motoru nedlouho po konci uplynulé sezóny odstartovala. "Čtyři týdny budeme trénovat. Poté bude týden volno, aby kluci trochu zregenerovali a odpočinuli si. Přípravu na suchu pak dotáhneme dalšími čtyřmi týdny," přibližuje nejbližší plán A týmu asistent trenéra Roman Fousek. Po dvoutýdenním volnu se poté kádr sejde v polovině července na fyzických testech, aby následně začala příprava na ledě. V plánu je opět i týmové soustředění.

Do července je ale času dost a do té doby na hráče čeká množství tréninků v rámci suché přípravy. "Bude v nich hodně posilovny, běhy v přírodě, budeme se věnovat také hrám," vyjmenovává náplň tréninků Fousek. Motor bude trénovat v tříhodinových blocích od pondělí do pátku, využívat bude areál Jihočeské univerzity a čtyřikrát v týdnu posilovnu v Budvar aréně. "Hlavně mladí hráči potřebují strašně moc zesílit, aby byli konkurenceschopní a mohli bojovat o místo v extraligovém týmu. Středy pak budou herní. Využíváme také cvičení s fyzioterapeutkou Andreou Veselou, to si myslím, že je pro kluky taky fajn," říká Roman Fousek.

Ten má úvod přípravy na povel, na hráče dohlížel v pondělí spolu se Stanislavem Hrubcem. David Čermák se k týmu připojí v polovině května, Jaroslav Modrý je s rodinou ve Spojených státech a do Budějovic se vrátí v průběhu léta na start přípravy na ledě. Kteří hokejisté už od samého začátku letní přípravy trénují pohromadě? "Vesměs jsou od počátku v týmové přípravě mladí hráči, kteří toho tolik neodehráli. Někteří junioři, kteří se k týmu připojili, skončili svou sezónu už dávno. Další hráči se připojí v průběhu května. Ondřej Kachyňa například ještě minulý týden hrál zápasy, takže dostane trochu volna. Připojili se už i Vojtěch Tomeček a Mikuláš Hovorka," vyjmenovává Roman Fousek. S týmem trénuje i Matěj Toman, který vynechal téměř kompletní sezónu. "Naši starší kluci, jako je Milan Gulaš, Lukáš Pech, Kuba Valský nebo cizinci Percy s Bindulisem, mají svou přípravu. Samozřejmě s tím, že jsou připraveni v případě potřeby kdykoliv přijet. Plánujeme znovu i soustředění, kde by se rovněž měli připojit k týmu, jinak ale budou mít individuální přípravu," vysvětluje asistent kouče.

Osmačtyřicetiletý Roman Fousek má za sebou první rok v roli asistenta v extraligovém týmu dospělých. A při hodnocení je maximálně spokojený. "Nemohl jsem si přát nic jiného, než zažít tak krásnou sezónu s bezvadným týmem, který fungoval po všech stránkách na ledě i mimo něj. Hodně věcí jsem se naučil, posunul jsem se o kus dál," pochvaluje si. Spolupráce s Jaroslavem Modrým a Patrikem Martincem dle něj fungovala na jedničku. "Měl jsem vedle sebe dva zkušené chlapy, od kterých je radost se učit. Patrik měl obrovské zkušenosti z našeho prostředí, Jarda zase přivezl spoustu detailů ze zkušeností, které nabyl v Americe. Teď budeme spolupracovat s Davidem Čermákem, myslím, že parádně zapadne a budeme pracovat na stejné úrovni, jako tomu bylo v uplynulé sezóně," těší se Roman Fousek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....