Banes Motor České Budějovice
17.04.2022, Pavel Mádl

TOP 10 momentů sezony! Na jaký nejraději vzpomínáte?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motoru se letošní sezona povedla. Během cesty k bronzovým medailím se stalo mnoho významných a zajímavých událostí. Vybrali jsme pro vás TOP 10 momentů této sezony! Více v článku.

#1 Skvělé výkony Lukáše Pecha

Jméno Lukáš Pech se v souvislosti s Motorem začalo skloňovat krátce po skončení minulého ročníku. Hráč, který v roce 2009 vyhrál mistrovský titul s Karlovými Vary a do Motoru přišel z pražské Sparty po 8 letech, si získal přízeň všech fanoušků v prvním domácím zápase. Motor tehdy porazil Kladno 7:5 a hokejový veterán k jedné brance přidal tři asistence. Lavíroval na prvních pozicích kanadského bodování ligy. Na konci základní části se statistikou 22+35 vyhrál kanadské bodování týmu a v rámci celé soutěže mu patřilo druhé místo za sparťanským Filipem Chlapíkem. V play-off roli lídra potvrdil a s pěti góly a šesti asistencemi opět vedl týmové statistiky.

#2 Gulašovy první góly za Motor po 9 letech

Na tohoto hráče se českobudějovičtí fanoušci těšili nejvíce. Když před koncem sezony 2020/2021 média začala spekulovat o Gulašově možném návratu zpět na jih, bylo mnoho fanoušků v očekávání. V květnu vedení Motoru oznámilo Gulašův příchod. Hokejová persona dostala na dres kapitánské céčko a poprvé se po devíti letech v budějovickém dresu trefila ve třetím kole ve Zlíně, a to hned dvakrát. Motor tehdy zvítězil 4:3.

#3 Šenkeříkova premiéra jako hrom

Obránce Petr Šenkeřík před sezonou posílil velmi výrazně obranné řady Motoru. Vinou zranění se poprvé představil až v 9. kole na ledě brněnské Komety, kde právě on řídil výhru 4:1. V prvních šesti minutách měl na kontě dva kanadské body, když jeden gól vstřelil a u jednoho asistoval. V průběhu utkání ještě přidal jeden úspěšný zásah a svým výkonem si získal oblíbení u fanoušků.

#4 Jiří Novotný, jeho návrat a vyprodaná hala proti Hradci

Jiří Novotný v minulé sezoně ukončil svoji hokejovou kariéru. Brusle ale zcela na hřebík nepověsil. Rozhodl se, že se stane členem týmu HC Samson České Budějovice hrající krajskou ligu. 38letý velezkušený defenzivní centr, který je znám svou bojovností, byl v průběhu první čtvrtiny zlanařen vedením českobudějovického Motoru do profesionálního hokeje. Původně se mělo jednat pouze o jeden zápas, a to domácí zápas proti hradeckému Mountfieldu. Novotný se představil před vyprodanou Budvar arénou a s týmem slavil výhru v podobě plného bodového zisku za výhru 4:3.

#5 1000. výhra v historii klubu při výhře 2:0 proti Spartě

Na jih Čech zajížděla podruhé v sezoně pražská Sparta. Případné vítězství by bylo jubilejním 1000. v historii českobudějovického klubu. Před kamerami České televize se skvělým výkonem blýskl celý tým. Čisté konto, které bylo zároveň jediným v ročníku, si připsal Dominik Hrachovina.

#6 Retro zápas a bleskový obrat proti Mladé Boleslavi

V rámci 38. kola Tipsport extraligy, 4. ledna 2022, se na jihu Čech střetly týmy, které na den přesně před 85 lety nastoupily proti sobě v prvním kole nově zrozené soutěže. Oba týmy nastoupily v replikách historických dresů. Jihočeši v zápase prohrávali 0:1. V závěru duelu se Motor uchýlil ke hře bez brankáře, která svůj účel splnila. V předposlední minutě srovnal Milan Gulaš. Pár sekund po vyrovnávací brance dostal se štěstím puk za brankovou čáru Jiří Ondráček. Platnost gólu musel potvrdit videorozhodčí. Jihočeši tak senzačně otočili tento historický duel.

#7 Výhra nad Pardubicemi 7:1

Poslední vzájemný zápas proti mužstvu z města perníku skončil debaklem pro našeho soupeře. Motor usiloval o umístění v první čtyřce týmů, což by mu zaručilo čtvrtfinále play-off. Pardubice byly v té době na vlně porážek, čehož budějovičtí hokejisté využili. Motor nasázel Pardubicím sedm branek a výhra v poměru 7:1 byla tou největší v celém ročníku.

#8 Bod z utkání s Hradcem zaručující účast ve čtvrtfinále play-off

Poslední kolo základní části mělo na programu šlágr mezi Hradcem Králové a Motorem. Českobudějovickému celku stačilo uhrát pouhý bod, kterým by si zajistil účast ve čtvrtfinále play-off. Mountfieldu o nic nešlo, jeho první místo v tabulce mu už nikdo vzít nemohl. Hradec v utkání dlouho vedl 1:0. Budějovická bojovnost tři minuty před koncem přinesla své ovoce. Enormní tlak zpečetil vyrovnávací brankou Michal Vondrka. Motor následně padl v prodloužení. To ho ale vůbec nemuselo mrzet. Dostal se do čtvrtfinále play-off.

#9 Vyřazení Pardubic ve čtvrtfinále play-off

Motor vstupoval do nejdůležitější části sezony čtvrtfinálovou sérií proti Pardubicím. Motor hnala za vítězstvím beznadějně vyprodaná Budvar aréna, která v prvních dvou zápasech viděla dvě vítězství svého týmu. Klíčový byl třetí duel série, který Jihočeši na východě Čech vyhráli 2:1 a byli ve vedení 3:0 v sérii. Druhý duel v Pardubicích nevyšel podle představ a série se stěhovala znovu do Budějovic. Pátý duel byl rovněž velmi vyrovnaným. Vítězný gól, postup Motoru do semifinále a vyřazení Pardubic zařídil Michal Vondrka, který bekhendovým zakončením překonal brankáře Frodla.

#10 Terminátor a bojovník Daniel Voženílek se zlomenou čelistí

Podařilo se mu ve čtvrtfinále play-off ukončit sezonu svému mateřskému klubu, Pardubicím. Jeden z největších bojovníků čtvrtfinálové série ukázal své odhodlání i v semifinále proti Spartě. Když se českobudějovičtí hráči připravovali na semifinálovou sérii s klubem z hlavního města, Voženílek na tréninku schytal nepříjemnou ránu od jednoho ze spoluhráčů, která mu zlomila čelist. Zdálo se, že do semifinále nezasáhne. Urostlý útočník ale ukázal, jak se chová skutečný bojovník. Podstoupení dvou operací a znovu na led! Ve třetím utkání série jeho jméno opět figurovalo v zápise o utkání. Za tři zápasy vstřelil tři góly a u jedné se podílel asistencí.

A co během sezony zaujalo vás? Co třeba gól Martina Hanzla alá Granlund nebo trefa Jana Piskáčka přes celé hřiště na Spartě? Jedno je jisté, sezona přinesla mnoho nezapomenutelných událostí a fanoušci se už mohou těšit na sezonu 2022/2023.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....