Banes Motor České Budějovice
13.04.2022, Pavel Mádl

Myslím, že jsme všem vytřeli zrak, říká Lukáš Pech

Odehrál svoji první sezónu na jihu Čech. Dopadla skvěle. A to jak z týmového hlediska, tak z osobního. Zkušený útočník Lukáš Pech byl jedním z hlavních strůjců úspěchu, který přinesl českobudějovickému celku bronzové medaile. Přiložil ruku k dílu, a to mu vyneslo celkem 57 bodů za 22 branek a 35 asistencí v základní části a patřila mu první příčka týmových statistik. V celé lize obsadil druhé místo. Ve vyřazovacích bojích potvrdil roli lídra a s jedenácti body (5+6) opět vévodil svému týmu.

Lukáši, postup do finále se nezdařil. Pojďme nějak zhodnotit celé play-off.
Čtvrtfinále bylo skvělé. Vyhráli jsme nad Pardubicemi, které vyhlašovaly útok na medaile. To nemám rád. Místo toho, aby šly zápas od zápasu, ti kluci byli pod tlakem a nedopadlo to. Myslím, že jsme je zaslouženě porazili. Nebudu říkat, že jsme byli po všech stránkách lepší. Rozhodují ale góly, a ty jsme dali my.

Před sezónou většina expertů Motoru předpovídala, že úspěchem bude postup do play-off. Nakonec je z toho třetí místo, což je skvělý úspěch.
To je přesně ono. Každý říká, že nás tipoval na 10. až 12. místo. Myslím, že jsme všem vytřeli zrak. Tyto prognózy prostě nefungují. Pravdou je, že jsou to týmy, které vypadají silné na papíře, ale nám všem ta sezóna sedla. Kluci byli výborní v kabině, oba brankáři chytali výborně. Ze začátku chvíli trvalo, než jsme se sehráli, ale pak přišla vlna zápasů, kdy jsme vyhrávali. Myslím, že jsme zaslouženě došli do semifinále.

V celém ročníku jste předváděl skvělé výkony. Ve 38 letech jste měl svoji nejplodnější sezónu. K tomu jste dosáhl mety 1000 zápasů v nejvyšší soutěži.
To je sice pravda, ale faktem je, že ve Spartě jsem nedostával tolik prostoru jako tady. Čím víc hrajete, tím větší možnost máte na zisk bodů. Od trenérů jsem měl důvěru, postavili to kolem nás. Nechci hodnotit své výkony, ale doufám, že jsem splnil očekávání a byl platný pro celý tým.

Ve Spartě jste strávil osm let. Jak jste to prožíval?
Teď už jsem to nijak neprožíval. Odehráli jsme proti sobě skoro deset zápasů v sezóně. Užíval jsem si to. Snažil jsem se předvést co nejlepší výkon. Vypadnutí mě bude dlouho mrzet. Sparta zaslouženě vyhrála, ale my jsme ji měli na lopatě. Ve třetím utkání série jsme to nezvládli.

Byl to zlom semifinále?
Asi ano. Mohli jsme jet do Prahy za stavu 2:2 a Sparta by byla nervózní. Ale stalo se. Spartě gratuluji k postupu. V utkání jsme byli špatní v přesilovkách, a to nás stálo zápas.

V základní části jste Spartu třikrát porazili, v play-off to bylo úplně jiné kafe. Dokazuje to, že tyto dvě pasáže sezóny jsou kompletně odlišné?
Musíme brát v potaz, že v základní části měla mnoho zraněných hráčů. Dávala šanci mladým klukům, aby je zabudovala do týmu. Play-off je něco jiného. Sparta má nabitý kádr a ta síla tam je. Myslím, že to bylo rovnocenné. Nemáme se za co stydět.

Zranění se vám v průběhu ročníku vyhýbala.
Nějaká menší zranění byla, ale s nimi se dalo hrát. Chtěl jsem hrát. Musím říct, že na to, jak úzký kádr máme, smekám klobouk před klukama. Zvládli jsme uhrát takový výsledek, i když jsme neměli hráče navíc.

Říká se, že v kabině je opravdu skvělá parta. Mohl to být též jeden z důvodů takových výsledků?
Ano. Od trenéra až po posledního člena týmu. Trenéři nastolili trend hokeje a my jsme si ho vzali za vlastní. Ta kabina žila, bylo hodně srandy a ti starší kluci na sobě nenechávali znát stres. Ten tlak tam nebyl. Všichni do jednoho jsme byli skvělý kolektiv. Proto jsme věděli, že máme sílu vyhrávat zápasy.

Jak myslíte, že dopadne finále mezi Třincem a Spartou?
50/50.

Jaké máte plány nyní?
Budu s rodinou. Děti, dvojčata, jdou k zápisu.

Kolik máte synů?
Čtyři. Druhý nejstarší syn hraje fotbal a chodí do druhé třídy.

Ve volném čase udělám něco na zahradě a budu relaxovat. Za týden nebo 14 dní se budu pomalinku rozhýbávat, abych neztuhnul.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....