Banes Motor České Budějovice
12.04.2022, Pavel Mádl

V sérii rozhodovaly maličkosti, ve kterých byla Sparta malinko lepší, říká Jiří Novotný

Motor se v pondělí pokoušel o to, aby se série vrátila zpět do Českých Budějovic. V klíčovém zápase ale těsně podlehl Spartě 2:3 a sezóna tak pro něj končí. Jihočeši ale vůbec nemusí smutnit. V sezóně 2021/2022 vybojovali krásné třetí místo a po čtrnácti letech si tak budějovičtí hokejisté mohli na krk navléknout cenný kov. Absolutorium zaslouží veterán, který v průběhu ročníku přišel Motoru vypomoci z krajské ligy - Jiří Novotný. Jak hodnotí celou sérii a přidá další sezónu v dresu celku z jihočeské metropole?

Jak moc mrzí prohra série proti Spartě?
Mrzí nás to, vypadli jsme, skončili jsme sezónu, ale musím říct, že se vztyčenou hlavou. Celá ta série byla vyrovnaná. Až na ten jeden zápas, kdy jsme prohráli 1:5. Série měla vše, co měla mít. Musíme dát kredit Spartě, je to výborný tým. Skvělá ofenzíva a defenzíva, má fantastického gólmana. Myslím, že někteří kluci si ještě neuvědomují to, co jsme dokázali. Druhý rok v extralize, chvilku se to buduje, není to hned. Sedlo si to, skončili jsme třetí, máme bronzové medaile. Radši bychom postoupili do finále, takový je život. Je to hokej, nic není zadarmo. Jsme samozřejmě zklamaní, ale i zároveň šťastní.

Takže i přes ten konec považujete tu bronzovou medaili za úspěch?
Myslím, že každá medaile v dnešním hokeji, kdy je to velice vyrovnané, je obrovský úspěch.

Co podle vás rozhodlo celou sérii?
Hraje se na čtyři vítězné zápasy, my jsme čtyři prohráli, jeden vyhráli. Rozhodovaly maličkosti. Možná jsme si nedostatečně pomohli v přesilových hrách, to bylo jediné. Jinak ty zápasy téměř vždy byly o gól. To jsou maličkosti, ve kterých Sparta byla o trochu lepší, a tím pádem postoupila.

Možná ze začátku vám přesilovky uškodily. Ze začátku zápasu jste hráli dobře, pak přišla přesilovka a už to nebylo takové.
Nejenom v tomto zápase. Sparta má výborné obránce, ale my jsme v těch přesilovkách vůbec nehráli špatně, i když Sparta ten rozdílový gól dala. Nedá se nic dělat, vyhrát musí jenom jeden.

Tento zápas byl tím nejvypjatějším v celé sérii. Bylo mnoho šarvátek.
Určitě. Oběma týmům šlo o všechno. Nám o to, abychom sérii vrátili domů, a Spartě o to, aby to ukončila. Z mé zkušenosti vím, že už by se určitě Spartě nechtělo jet zpět do Českých Budějovic, na náš zimák, kde máme skvělé fanoušky. Každý to chtěl ukončit, Sparta byla šťastnější tým a já jí gratuluji.

Když jste seděl na trestné lavici, měl jste tam slovní roztržku s jedním fanouškem. Prozradíte, o co šlo?
Jen mi nadával. Já se tomu směju. K tomu bych se ani nechtěl vyjadřovat, přijde mi to směšné.

Byl to váš poslední zápas v kariéře?
Bez komentáře.

Nepřemýšlíte ani nad tím, že byste hrál dál?
Bez komentáře.

Jak tipujete finále Třince se Spartou?
Oba dva týmy prokazovaly celou sezónu, že skvěle útočí, brání a že mají skvělé gólmany. Oba dva celky dostávají málo gólů. Třinec vyhrál dvakrát v řadě titul, což není náhoda. Už vědí, co je potřeba udělat pro to, aby vyhrál takhle těžkou soutěž. Je možné, že v tomto ohledu může mít trochu navrch. Sparta má svoji sílu, kterou ukázala hlavně ke konci základní části a play-off. Bude to vyrovnané, rád se na to podívám. Favorita nemám. Série bude velmi zajímavá.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....