Banes Motor České Budějovice
06.04.2022, Adam Pavlíček

Semifinále se přesouvá na jih. Motor chce první vítězný bod

Semifinále extraligy se pro Motor z bodového hlediska prozatím nevyvíjelo podle představ, Jihočeši zbraně ale rozhodně neskládají. Ve čvrtek a v pátek budou chtít svěřenci Jaroslava Modrého zasadit sérii značnou zápletku. Čtvrteční zápas začne na jihu Čech netradičně v 19:00. Pokud nebudete přímo v Budvar aréně, bude možné utkání sledovat na O2 TV Sport.

Sparťané pojedou do Budvar arény k dalšímu dvojzápasu nabuzení dvěma výhrami. Žádná z nich se nicméně pro hokejisty z hlavního města nerodila vůbec lehce. První zápas nabídl vyrovnanou podívanou až do posledních minut. Českobudějovičtí hráči nicméně v poslední dvacetiminutovce jednogólové manko nedotáhli. Jako vítězný gól se tedy nakonec ukázal ten z hole Filipa Chlapíka ze druhé třetiny.

Sestava Motoru z prvního utkání proti Spartě: Hrachovina – Piskáček, Percy, Šenkeřík, Štich, Vráblík, Bučko, Štencel – Vondrka, Pech, Gulaš – Holec, Koláček, Karabáček – M. Beránek, J. Novotný, Valský – J. Ondráček, Pouzar, M. Hanzl.

Druhé utkání série také nabídlo vyrovnanou podívanou. Milan Gulaš na začátku třetí třetiny přiblížil Motor na rozdíl jediné trefy. Následně si Jihočeši vytvořili velmi solidní pasáž, kdy měli hned několik šancí, ani jedna však za zády Hudáčka neskončila. Pak se Sparta rozstřílela a vyhnala Dominika Hrachovinu z branky. Ujala se tedy vedení v sérii 2:0.

Sestava Motoru z druhého utkání proti Spartě: Hrachovina – Percy, Piskáček, Šenkeřík, Bučko, Štencel, Vráblík, Štich – Vondrka, Pech, Gulaš – Pouzar, J. Novotný, Valský – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Holec, Koláček, J. Ondráček.

Roman Vráblík po druhém zápase v O2 aréně pro iSport řekl: „Klíčové bohužel bylo, když jsme po naší brance nechali Spartu zase odskočit. Tím se zápas zlomil, pak nám to tam naskákalo, udělali jsme nějaké fauly, rozhodčí vylučovali, a pak to takhle dopadlo. Určitě to ale nebyl jen nějaký dojezd. My jsme pořád bojovali, bylo to vidět, ale holt nás rozhodčí vyloučili. Určitě jsme nic nevypustili."


Tým z jihu Čech momentálně také trápí marodka. Mimo hru je Kristofers Bindulis, se zraněním se potýká i Daniel Voženílek. Od vítězného čtvrtfinále proti Pardubicím chybí Jindřich Abdul. Mladíci Matěj Toman s Tomášem Chlubnou pak absentují již delší dobu.

Hokejisty s dresem Motoru požene zcela určitě vyprodaná Budvar aréna. Sparťané v letošním ročníku zatím na jihu Čech cestu k vítězství nenašli a v obou případech padli.

Aby se výhra domácího celku mohla opakovat, bude Motor muset zlepšit přesilové hry. V nich je v rámci play off mezi týmy druhý nejhorší, když momentálně proměnil každou devátou početní převahu. Naopak Sparta proměnila zhruba každou třetí a s úspěšností nad 30 % je v této disciplíně nejlepší mezi týmy v play off (včetně předkola). Role se pak prohazují, když se podíváme na statistiky oslabení. V nich je (opět v rámci play off) pražský celek druhým nejhorším (72,22% úspěšnost). Naopak Motor zaujímá druhou pozici s 87,5 % úspěšností. Mezi stále hrajícími celky jsou pak v tomto ohledu Jihočeši první.

Historie play-off České Budějovice vs. Sparta

Se Spartou se České Budějovice v play off potkávají popáté.

Sezóna 1995/96, o 3. místo, 0:2
2:5, 2:3

Sezóna 1996/97, čtvrtfinále, 2:3
4:3sn, 1:3, 4:2, 2:4, 2:5

Sezóna 1998/99, čtvrtfinále, 0:3
3:4sn, 0:2, 1:3

Sezóna 2002-03, čtvrtfinále, 0:4
1:3, 0:4, 1:2, 0:5

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....