Banes Motor České Budějovice
27.12.2021, Tomáš Kučera

Stejní soupeři v lize po 85 letech! Retro zápas oslaví výročí prvního ligového zápasu

Letošní los nejvyšší soutěže jako by si tykal s historií. Je to neuvěřitelné, ale 4. ledna, kdy se utkají České Budějovice s Mladou Boleslaví, uplyne přesně 85 let a 1 den od prvního ligového zápasu obou těchto soupeřů. Hrálo se tehdy 3. ledna 1937 první kolo nové československé nejvyšší soutěže a právě tohle utkání si letos připomeneme v retro zápase. Motor nastoupí v replikách dresů tehdejšího Stadionu a bude chtít určitě podobně jako před 85 lety zvítězit. Už 2. ledna se v bledě modrých dresech s rudým logem představí Motor od 16:15 na otevřeném tréninku na otevřeném stadionu v Hluboké nad Vltavou. To si také určitě nenechte ujít!

3. ledna 1937 bylo velké datum našeho hokeje. Vůbec první zápas se měl hrát už ve 14:30 na slepém rameni Malše v Českých Budějovicích, kam přijela Mladá Boleslav. Jenže přišla menší obleva, a tak se utkání muselo odložit na večer téhož dne. Mezitím se tak uskutečnily zápasy Vítkovice Sparta (1:1) a Tatry – Slavia (2:1).

Českobudějovičtí posléze pod umělým osvětlením nastoupili v sestavě: Karel Dědič – Josef Ryneš (C), Josef Zasadil – Václav Špatný, Narcis Kotous, Vítězslav Aibl – Bohumil Cvach, František Mizera, Leopold Vávra. A vstoupili do utkání skvěle, když se nejlepší střelec týmu Špatný trefil už ve 2. minutě. Stejný hráč zvýšil ve druhé patnáctiminutové třetině na 2:0. A skóre pak 2 minuty před koncem uzavřel Vítězslav Aibl. Karel Dědič jako první brankář historie nejvyšší soutěže vychytal čisté konto při vítězství 3:0.

Tato úvodní výhra nakopla jihočeské rybníkáře natolik, že nakonec v ligové tabulce skončili za bezkonkurenčními pražskými týmy LTC a Sparty na třetím místě nově ustavené ligy a získali památný bronz! Před budějovickými průkopníky skončila jen mužstva týmů, které měly k dispozici nejen umělý led, ale také kanadské posily. V českobudějovickém dresu se kromě již jmenovaných v prvním ligovém ročníku představili ještě náhradní brankář Jaroslav Kučera, obránce Otomar Aibl a v 15 letech tehdy v lize debutoval i legendární Čeněk Pícha. Byl mimochodem o 21 let mladší, než kapitán týmu Josef Ryneš. Více o památném ročníku najdete třeba v knize Českobudějovické zlato, stříbro, bronz.

Po 85 letech si teď tenhle přelomový úspěch opět připomeneme. Motor nastoupí v bledě modrých dresech tehdejšího AC Stadion s vyšitým červeným logem, a to jak v samotném zápase s Mladou Boleslaví, tak na otevřeném tréninku na hlubockém stadionu. V retro dresech bude hrát i náš soupeř. Jak to tentokrát dopadne?

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....