Banes Motor České Budějovice
24.12.2021, Petra Bicková

Hlavně zdraví, přejí si pod stromeček hokejisté Motoru

Rok se s rokem sešel a Štědrý den opět nastal. S kým ho tráví hokejisté Motoru či jaké cukroví je jejich favoritem? Vyzpovídali jsme Jiřího Novotného, Jana Strmeně, Dominika Hrachovinu a Martina Beránka.

Vánoce jsou svátky, které by každý měl trávit se svými blízkými. Toho se drží i naši hokejisté. Martin Beránek tráví Štědrý večer na chalupě s nejbližší rodinou, Dominik Hrachovina s rodinou, Jan Strmeň s rodiči a Jiří Novotný se svou rodinou a dětmi.

S Vánocemi se pojí mnoho zvyků. Jaké zvyklosti dodržují českobudějovičtí hokejisté? „My těch tradic držíme hodně, mezi ně patří i čekání na zlaté prasátko, pak rozkrajujeme jablko, dáváme šupinu pod talíř. Dále nachystáme talíř pro pocestného. Také mamka nepere, aby neviselo prádlo. V tradicích pokračujeme i na Nový rok, kdy nejíme nic, co by mělo peří, aby nám neulétlo štěstí, říká Jan Strmeň. Tradice s čekáním na zlaté prasátko se rozhodně nedrží všude: „My máme maso od rána do večera,“ říká s úsměvem Jiří Novotný. Zkušený útočník také prozradil štědrovečerní menu: „Nechybí čočková polévka, dále bramborový salát a kapr na styl řízku, a kromě ryby máme také klasické vepřové a kuřecí řízky.“ Brankářská jednička Motoru na dodržování zvyklostí moc není: „Štědrovečerní večeře je snad jediná naše tradice,“ říká Dominik Hrachovina.

Profesionální sportovci jsou jistě konzumenti především proteinových tyčinek, to ale neplatí na Vánoce, kdy se protein mění v klasické cukroví. Dominik Hrachovina má nejraději vanilkové rohlíčky, do pečení se však nezapojuje. Za to Martin Beránek ano: „Když na to mám čas, tak se zapojím. Letos jsem pomáhal babičce s vanilkovými rohlíčky. Nejraději ale mám určitě vosí hnízda,“ prozradil mladý útočník. Jan Strmeň pomáhal, když byl malý: „Momentálně jen ochutnávám,“ směje se. Nejraději má linecké a kokosové kuličky. Jiří Novotný také pomáhá pouze s konzumací, jeho favoritem jsou vosí hnízda, linecké a vanilkové rohlíčky.

A co si přejí pod stromeček? „Aby svět byl ještě někdy normální a v neposlední řadě také zdraví!,“ prozradil svá přání Dominik Hrachovina. Podobné přání má i jeho brankářský kolega Jan Strmeň: „Hlavně, abychom byli všichni zdraví, to je mé hlavní přání.“ Jiří Novotný souhlasí s brankářskou dvojicí, ale kromě toho rád najde pod stromeček ještě další maličkosti: „Potěší ponožky a spodní prádlo, to je taková už tradice,“ prozradil Novotný. Martin Beránek také každý rok dostává ponožky, kromě toho si přál nový iPad.

Veselé Vánoce, motoráci!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....