Banes Motor České Budějovice
10.12.2021, Redakce

David Štich poprvé v kariéře naskočil do útoku. Bral jsem to jako pomoc týmu, říká

TŘINEC — Dvaatřicetiletému Davidu Štichovi připadla na třineckém ledě nevšední role. Trenéři ho totiž zařadili na křídlo čtvrté formace. Budějovický tvrďák naskočil v útoku vůbec poprvé v životě, na ledě nakonec strávil šest minut. Jak hodnotil utkání, ve kterém se Motor proti Třinci opět nedokázal střelecky prosadit?

Proč se proti Třinci Motoru střelecky nedaří?
Netušíme. Netlačili jsme se do brány, oni také dobře blokují střely. My se navíc necháme vyloučit, když mají hodně silné přesilovky. A nám přesilovky zase nevyšly, ani jednou nám to nepadlo.

Ale nedat jednomu soupeři branku už čtyři zápasy, to je nevídané.
Nenašli jsme recept. Snažili jsme si něco ukázat na videu, s cílem chodit jednoduše do brány, tlačit se před gólmana, abychom to ztížili brankáři. Jenže jsme to nehráli, jak jsme měli a nevyšlo to.

Herně nejvíce se vám povedla druhá třetina. Kde se zápas zlomil?
U druhého gólu. Dali ho, trošku se zatáhli, hráli střední pásmo a už si to tak nějak hlídali. Špatně se přes ně přecházelo. Druhý gól rozhodl.

Nastoupil jste netradičně v útoku. Už jste měl v kariéře nějakou takovou zkušenost?
Bylo to poprvé v životě (úsměv). Trenéři za mnou přišli, že máme beků dost a chybí nám útočníci. Máme v týmu zraněné, Guli byl v trestu, tak se mě ptali, jestli to vlevo v útoku zvládnu. Řekl jsem, že jo. Ukázali mi, co a jak, hrál jsem jen jednoduše. Tak nějak to šlo.

Byla to pro vás výzva?
Výzva ne, spíš pomoc týmu. Takhle to beru. Jsem tady na nějaké pozici, abych pomáhal týmu. Trenéři přišli, jestli to v útoku zvládnu a dali mě tam.

A jaké to tedy bylo?
Bylo to jiné. Nemusel jsem jezdit pozadu, nahazoval jsem si puky a forčekoval. Bylo to něco úplně jiného.

Forčekink a hity vás evidentně bavily.
To je moje hra. Já říkal kolegům z útoku, že budu hrát jednoduše a tak to bylo. Prostě jsem si nahodil, nebo oni nahodili a šli jsme forčekovat. Chtěli jsme být pro soupeře nepříjemní.

Času na ledě pro vás ale moc nezbylo, vybavíte si nějakou vaší šanci?
Čtvrtá lajna je od toho, aby týmu pomáhala, aby si kluci jednou za čas odpočinuli. Tak to ve čtvrté lajně musíme brát. Tak to bylo i dnes. Párkrát jsme se do útočného pásma dostali, bohužel z toho žádná vyložená šance nebyla. Ale snažili jsme se pracovat pro tým.

Posledním obojživelníkem v Motoru byl Ondřej Slováček, teď jste ho následoval vy.
To si myslím, že je markantní rozdíl. Slovy hrál původně v kariéře útočníka a pak ho nasadili do obrany. Předělali ho opačně. Nevím, co mají trenéři v plánu, jestli mě chtějí taky předělat, uvidíme v dalších zápasech. Uvidíme, v jakém počtu přijdeme na trénink a jak to s útočníky bude.

Po utkání jste se dostal do konfliktu s třineckým Chmielewskim, o co šlo?
To bych nekomentoval. Něco tam mezi námi bylo a nechal bych to tam, kde to skončilo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....