Banes Motor České Budějovice
04.12.2021, Michal Špírek

Motor chce ukořistit body na ledě Hradce Králové

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Před Českými Budějovicemi je velká výzva - čeká je totiž boj s nejlepšími. Nejprve se v neděli utká od 16:00 v Hradci Králové s druhým celkem tabulky, v pátek zamíří na led třineckého lídra. Utkání s Hradcem bude možné sledovat prostřednictvím textového přenosu nebo přenosu na Hokejka TV.

O soupeři - Mountfield HK

Hradec Králové jede. V tabulce je na druhém místě a jen tři body ztrácí na vedoucí Třinec. A chlubí se i výbornou aktuální formou, vyhrál totiž poslední tři zápasy, ten poslední zvládl za dva body na vítkovickém ledě.

Hradec má svou sílu rozloženou do všech formací. Trefil se do předsezónních posil, nejproduktivnějším bekem je tak Kanaďan Graeme McCormack spolu s krajanem Jerémiem Blainem, oba nasbírali v sezóně 19 bodů. Stabilní výkonnost prokazuje rovněž defenzivní pilíř Richard Nedomlel. V útoku se po rozpačitém začátku rozehrál do výborné formy Fin Anti Oksanen, produktivní jsou ale i Jergl, Smoleňák a Kevin Klíma. Oproti dřívějšku nyní v bráně před Lukešem dostává přednost Henri Kiviaho. Ten odchytal dvanáct utkání a má nejlepší čísla ze všech extraligových brankářů! Dá se očekávat, že právě sedmadvacetiletý finský gólman bude čelit v neděli budějovickým střelcům.

Sestava Hradce z posledního zápasu proti Vítkovicím: Kiviaho – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Orsava, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Lamper – Miškář.

Z kabiny Motoru

České Budějovice se potřebují rychle nakopnout, ve vyrovnané tabulce se počítá každý bod. Teď je během týdne čeká vlastně nejtěžší možná výzva - představí se na ledě dvou nejlepších týmů extraligy. Motor má kromě Matěje Tomana konečně pohromadě celý kádr, do posledního utkání ve Vítkovicích už po delší pauze naskočil i Matouš Venkrbec. Trenéři tak mají na výběr, jakou sestavu do utkání pošlou, není vyloučeno, že oproti poslednímu utkání dojde ke změnám. "Bavíme se o tom, jak to zase nastartovat. Z posledních utkání jsme neměli výsledky, které jsme potřebovali, takže je třeba to zase oživit, udělat nějakou změnu. Uvidíme," říká před zápasem Jaroslav Modrý.

"Uvědomujeme si, že pokud nemáme výsledky, je situace těžká. Kluci ten tlak cítí. My prostě musíme přidat. Je jedno proti komu hrajete, ale musíme vychytat detaily, dělat malé věci, které nás zdobily ze začátku a teď se vytratily," prohlašuje hlavní trenér s tím, že jej nepotěšila v poslední době například disciplína jeho svěřenců. Motoru se poprvé v sezóně stalo, že ve třech zápasech po sobě nezískal ani bod. "S hráči komunikujeme, snažíme se jim pomoci jak individuálně, tak abychom se zlepšovali jako tým," shrnuje Modrý.

Teď čeká na Motor silný soupeř. Hradec Králové ale už dokázali Českobudějovičtí porazit. Jaroslav Modrý uznává sílu nedělního protivníka: "Je to bruslivý tým, který má ve svém středu silné kluky. Bude to velký test. Doma jsme proti nim měli dobrý výsledek za fantastické divácké kulisy, což teď asi nepůjde, ale musíme v sobě najít energii, abychom byli připraveni podat co nejlepší výkon."

Motor není tak produktivní, jako v úvodu sezóny, v posledních pěti zápasech nastřílel dohromady deset branek. Trenér Modrý upozorňuje na to, že roli hraje i to, že týmy se již znají, případně se na sebe dokážou dle odehraných zápasů dobře připravit. "Liga se teď srovná, výsledky budou o gól, o dva. Bude důležité měnit rytmus hry, bude těžší dávat branky, každý už si přečetl tendenci a vazby týmů a umí si dát pozor na kreativní hokejisty. Tito hráči teď budou mít trochu těžší pozici k tomu se prosazovat. Musíme být kreativnější a přijít s novými vazbami, abychom zase mohli dávat více gólů," myslí si kouč Motoru.

Sestava Motoru z minulého utkání proti Vítkovicím: Hrachovina (Strmeň) – Šenkeřík, Piskáček (A), Bindulis, Percy, Vráblík, M. Jandus, Štich – J. Ondráček, L. Pech (A), Gulaš (C) – Abdul, M. Hanzl, Vondrka – Chlubna, Valský, M. Beránek – Holec, Karabáček, D. Voženílek.

Vzájemné zápasy:
České Budějovice - Hradec Králové 4:3
První utkání s Hradcem mělo divoký úvod, vždyť už ve 13. minutě byl stav 3:2 pro domácí. Druhé dějství branku nepřineslo, nakonec rozhodující čtvrtou trefu obstaral v přesilové hře v 52. minutě svým premiérovým gólem obránce Stuart Percy. Mountfield HK už stihl jen snížit na konečných 3:4.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....