Banes Motor České Budějovice
16.05.2021, Denisa Józsová

Po draftu jsem se v Jihlavě necítil dobře. Hrát za Motor je velká motivace, říká Chlubna

Tomáš Chlubna je osmnáctiletý mladík, který celou dosavadní kariéru prožil na Vysočině, konkrétně v Jihlavě. Nová sezóna tak bude znamenat jeho první změnu angažmá, tím bude českobudějovický Motor.

Můžete nám něco říci o vašich hokejových začátcích?
Taťka hrával hokej, a tak jsem začínal na těch zimních stadionech, kde hrál on sám. To byly mé první hokejové krůčky, načež jsem začal hrát od přípravky v Jihlavě.

Táta byl, stejně jako vy, útočník. Srovnávají vás s ním nějak?
Srovnávají nás dost… Vlastně celkem hodně! Já ale hraji úplně jiným stylem než můj taťka, a tak se na to snažím neupínat. Naopak se snažím jít spíše vlastní cestou.

Pravidelně jste sbíral hodně bodů, jak byste charakterizoval svou hru?
Snažím se hlavně vytvářet šance svým spoluhráčům. Myslím si o sobě, že jsem spíše kreativní a že umím číst hru. Mou největší doménou je to tvoření hry. Když to ale jde, nebojím se to vzít na sebe.

Před dvěma lety, víceméně i před rokem, jste mohl odejít do zahraničí, dokonce i do zámoří. Co vás nakonec vedlo k tomu, že jste zůstal v Jihlavě?
V roce 2019 jsem měl vidinu jihlavského áčka, kde jsem si mohl zahrát, tak jsem zvolil tuto cestu. Chtěl jsem se totiž už oťukat mezi chlapy. V loňském roce jsem už byl rozhodnutý, že bych chtěl jít do zámoří, jelikož mě draftoval klub Red Deer Rebels. Bohužel mi v tom zabránila situace ohledně covidu, a tak jsem ještě o rok prodloužil s Jihlavou.

Pravidelně jste nastupoval za mládežnické reprezentace, dokonce jste vedl tým jako kapitán. Co to pro vás znamenalo?
Rozhodně to byla velká čest, a tím myslím už jen samotné reprezentování. Mít na dresu to velké céčko, to už byl jenom takový bonus. Samozřejmě jsem si toho moc vážil, ale snažil jsem se hrát pořád stejně. Také jsem se snažil trochu pomáhat těm novým klukům.

Tomáš Chlubna v loňské sezóně:

Odehrané zápasy: 31
Kanadské body 12 (5+7)
Statistika +/-: +2
Trestné minuty: 12

Když se vrátíme k minulé sezóně… V sérii s Litoměřicemi jste měli hodně na mále, prohrávali jste 1:3 na zápasy. Nakonec jste ale celou sérii otočili a postoupili. Co se v té době v týmu odehrávalo?
Bylo to hrozně těžké. Nejspíše jsme byli považováni za favorita, jenže to ze začátku moc nešlo. Nakonec jsme se z toho ale vyhrabali a došli jsme daleko.

Vsetín jste následně přejeli 4:0 na zápasy…
To byla hodně vyrovnaná série! My jsme ale měli v brance Maxima Žukova, který byl neskutečný po celou dobu play-off. Myslím si také, že se to hokejové štěstí přiklonilo spíše k nám, proto to vypadalo tak jednoznačně. Série to ale byla hodně těžká.

S Kladnem jste vyhráli první dva zápasy na jeho ledě, ovšem nakonec jste v sérii padli 3:4. Jak byste sezónu zhodnotil jak z týmového, tak z osobního hlediska?
Když začneme tím týmovým, tak to bych hodnotil pozitivně. Šli jsme do finálové série hodně pokorně a to, že jsme s Kladem došli až tak daleko, beru celkem jako úspěch. Samozřejmě nás to mrzelo, jelikož každý chce vyhrát poslední zápas sezóny, bohužel my jsme to nezvládli. Z toho osobního jsem moc spokojený nebyl, mohlo to být mnohem lepší. V momentě, kdy jsem byl draftovaný Red Deerem, tak už to v Jihlavě nebylo ono. Necítil jsem se tam moc dobře... Proto jsem věděl, že po sezóně budu chtít přestoupit. O to to ale bolelo více, že jsme přes Kladno nedokázali postoupit do nejvyšší soutěže.

Vy už jste to naznačil v minulé odpovědi, ale co dalšího vás přivedlo do Motoru?
Byl to také rozhovor s trenérem a mně se moc líbila ta vize, která se v Budějovicích tvoří, stejně jako tým. Budějovice se mi líbily vždycky. Vlastně jsem tu zažil dva zápasy s Jihlavou, a to bylo úplně neskutečný! Ti fanoušci… Celé město žije hokejem. Už jen z tohoto pohledu je zahrát si za Motor obrovskou motivací. Já jsem rád, že jsem takovou příležitost dostal a budu se snažit to Motoru vrátit.

Co očekáváte od následující sezóny?
Rozhodně budu chtít s Motorem hrát co nejvýše. Já sám bych si chtěl vydobýt co nejlepší pozici v Motoru a zabojovat o mistrovství světa dvacítek.

Foto: www.hcdukla.cz
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....