Banes Motor České Budějovice
18.05.2021, Michal Špírek

Albert Michnáč: Nepotřebuji, aby mě trenér měl rád. Ale nesmí to zasahovat do hokeje

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Albert Michnáč není hokejistou, který by se při rozhovorech schovával za klišé. Na otázky dostanete od sebevědomého mladíka otevřené, upřímné odpovědi. Michnáč se nyní vrací k minulé sezóně, ve které sice nasbíral v Motoru 13 bodů ve 24 zápasech, ale posléze byl rád za šanci v Plzni.

V předsezónním loňském rozhovoru pro náš web jste si od sezóny přál to, abyste prorazil, že byste chtěl všem ukázat. Tak jak to ve svých očích vidíte, povedlo se?
Je to složitější. Navenek jsem určitě neudělal žádnou díru do světa. Ale pro mě samotného byla ta sezóna víceméně úspěšná. Vím, na jaké úrovni jsem hrál, vím, co já dokážu na ledě, vyzkoušel jsem si to a byl jsem docela spokojen. Když jsem hrál a dostával nějaké normální minuty, čtrnáct patnáct minut za utkání, tak jsem měl v úvodu sezóny skoro bod na zápas. Hrálo se mi dobře a s tím, jak hraju, jsem byl spokojen. Pak už ale sezóna nabrala trochu jiný spád, bodově už se mi tolik nedařilo, ani když jsem přestoupil do Plzně.

V Motoru jste stihl 24 zápasů a nasbíral v nich 13 kanadských bodů. Už jste naznačil, že s tím jste asi spokojen byl.
Byl. Nehledě na to, že z těch čtyřiadvaceti zápasů jsem jich pořádně odehrál možná jen dvanáct. Na to, kolik ice timu jsem měl, a že jsme byli posledním týmem tabulky, tak si myslím, že to nebyla na první sezónu v extralize úplně špatná bilance.

Než jste odešel, bylo vaše jméno hojně zmiňováno v souvislostí s prohlášením trenéra Prospala, který odpovídal fanouškům, proč vás nenasazuje do sestavy. A v té odpovědi vůči vám vznesl dost výtek. Co jste si o tom myslel?
Nechci to vůbec rozebírat, jediné co řeknu, že pan Prospal v jednom z posledních rozhovorů řekl, že mě nechtěl, protože jsem měl malou produkci. Připomněli mu, že v té době jsem byl třetí v týmovém bodování, odpovědí bylo, že u ostatních malá produkce nevadí, protože se aspoň snaží. To mi přišlo jako úplný nesmysl. Trenér mě tu prostě nechtěl a vymyslel si, že mě vyhodil kvůli nedostatečné produktivitě. A že o mně říkal některé další věci, to je jeho názor, něco pravda je, něco není, ale to už rozebírat nebudu.

Média si z toho vyjádření Václava Prospala vytáhla do titulků samozřejmě to nejpeprnější - "Albert Michnáč je flink". Jak bylo těžké se s tím celkově vypořádat?
To pro mě těžké vůbec nebylo, tohle jsem vůbec neřešil. S trenérem Prospalem už nechci být vůbec spojován. Co řekl, tak to celé nebyla pravda, vím, jak se chovám v kabině, vím, jak dokážu hrát. Byl jsem rád, že si mě vzali do Plzně, kde myslím žádné problémy tohoto rázu nebyly.

Václav Prospal tehdy ale také zmínil, že ve vás je velký ofenzivní potenciál, že z vás může být extraligový hráč. Nebyl to třeba z jeho strany poslední pokus, jak vás vyburcovat k aktivitě, aby vás překlopil na svou stranu? Měli jste mezi sebou spory?
To měli. Žádný takový pokus to podle mě nebyl. Nebyl jsem poslán pryč kvůli tomu, jak hraju, ale protože jsme si nesedli.

Vaše další angažmá v Motoru asi bylo dost závislé na tom, že trenér Prospal oznámil konec svého účinkování na střídačce a přišel nový trenérský tým, že?
Když jsem slyšel, že trenér Prospal tu bude po sezóně končit a vedení mě tu chtělo a mohl jsem se vrátit, tak bylo rozhodnuto, já to tu mám rád. Na spolupráci s novými trenéry se těším.

Myslíte si, že jste povaha, se kterou je těžké vyjít? Považujete se za svérázný typ?
Pokud si nesednu s nějakým trenérem, tak vím, že to určitě není jen jeho chyba. Svým chováním jsem trochu specifický, v některých věcech jsem jiný, ani to nedělám schválně. Nevadí mi, když je na mě trenér zlej, řve na mě a nemá mě rád. To beru. Ale jsou pro mě odlišné životy na ledě a mimo něj. Když mě někdo nemá rád mimo led, to je v pořádku, ale za mě to nesmí mít vliv na to, co se odehrává na ledě. Pokud na ledě odvádím nějakou dobrou práci, trenér mě tak může hrát a dát mi minuty, když si je zasloužím, tak ať mě jinak klidně nemá rád, to já nepotřebuji. Pokud si ale trenér usmyslí, že mě nemá rád a nehraje mě kvůli tomu na ledě, pak je to podle mě problém a je to špatně. O tomhle tématu bych mohl mluvit obsáhle, ale na to asi nemáme prostor.

Řekl jste, že jste specifický, jiný. V čem?
To je pro mě těžké říct. Vím, že už jsem se zlepšil. Dřív jsem býval i drzý, odmlouval, to už podle mě nedělám. Ale nebojím se říct svůj názor. Někdy si dělám věci po svém, ani to nemusí být ve špatném slova smyslu, ale to se některým trenérům nemusí líbit. Někteří trenéři takové hráče ani nechtějí vést a zvládat, chtějí mít všechny hráče takzvané yesmany, ať udělají vše, co a jak chtějí.

Neměl byste to v kariéře o dost jednodušší, kdybyste se stal větším yesmanem?
Asi jo (úsměv). Ale to je těžké říct, já takový prostě nejsem a nikdy takový ani nebudu.

Má s tím co společného to, že jste v minulosti často střídal kluby? Už v zámoří jste zažil tři za tři roky.
Ne ne, tohle je hrozně zkreslené. Když o mně třeba vycházejí články, tak si čtu komentáře k nim, protože mě to baví. A našli se lidé, co napsali právě toto, že je mi dvaadvacet let a už jsem vystřídal tolik a tolik klubů. Ale to vůbec není pravda. V zámoří jsem byl každý rok v jiném týmu, protože to bylo otázkou kvót pro evropské hráče. Když jsem se kvůli omezenému počtu cizinců nehodil jednomu týmu, naopak jsem se třeba hodil jinému. Ze Sparty mě také nevyhodili kvůli tomu, jaký jsem. Prostě jsem se tam nedostal do sestavy, kterou měli po mém návratu nabitou.

Poté, co jste v Motoru přestal hrát, jste přešel do Plzně. Jak své působení tam hodnotíte?
Byl jsem rád, že si mě vytáhli a sezónu jsem mohl dohrát v extralize. Nešlo to úplně podle mých představ, ale to mi ani tolik nevadí. I když jsem v úvodu hrál hodně málo, tak jsem byl rád, že jsem mohl být v tak dobrém týmu, kolem dobrých hráčů a zase se něco nového naučit. Postupně mi to začalo trochu jít, sice ne bodově, ale herně jsem se cítil snad nejlépe za celou sezónu. Probojoval jsem se do lepší lajny, ale pak jsem se bohužel zranil. Za plzeňskou štaci jsem byl rád, užil si ji a byl za ni vděčný.

Motor se do nadcházející sezóny hodně promění, dorazilo hodně posil, hodně skvělých individualit. Co to znamená pro vás?
Přišlo hodně hráčů, ale já všechny znám, protože jsem se všemi hrál (smích). Konkurence bude sice větší, ale to mi nevadí. Já si věřím a věřím, že budu hrát hodně minut. Konkurence je dobrá už jen z toho důvodu, že znamená lepší tým a že budeme více vyhrávat. Doufám.

Už jsem zmínil, že před uplynulou sezónou jste si dal cíl prorazit. Tak co si slibujete od té nadcházející?
To stejné. Samozřejmě, že bych chtěl v Motoru zůstat celou sezónu, chtěl bych si v týmu vybudovat nějakou roli, nasázet hodně bodů a hlavně hodně vyhrávat.

Máte za sebou předpokládám konverzace s novými trenéry. Tak co oni očekávají od nás?
S trenérem Modrým jsem se bavil snad už před měsícem, ještě, než jsem dorazil do Budějovic. Pokecali jsme, ptal se mě na nějaké základní otázky, co čekáme od sezóny a tak dále, bylo to příjemné. S asistenty už teď samozřejmě jedeme letní přípravu.

Jaroslav Modrý byl ve spojení i s Václavem Prospalem, nemáte obavu, aby na vás neměl ovlivněný pohled oním děním z uplynulé sezóny?
Říkal mi, že tohle už je za mnou, že to on vůbec řešit nebude.

Myslíte, že vám to s Jaroslavem Modrým bude klapat?
To já takhle nepoznám. To poznám, až tu bude, až budeme na ledě, ale pevně věřím, že to bude fungovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice