Banes Motor České Budějovice
14.05.2021, Michal Špírek

Když se něco semele, budu na místě první, slibuje David Štich

ČESKÉ BUDĚJOVICE — David Štich bude asi největším tvrďákem sestavy Motoru v následující sezóně. Tvrdí ale, že oproti dřívějším sezónám už je na ledě daleko klidnějším hráčem a dokáže se postarat o to, aby byl týmu maximálně prospěšný a zbytečně ho neoslaboval. "Takže žádné prášky na zklidnění, fanoušci se nemusí bát," říká s úsměvem David Štich.

Obraně Motoru má dodat potřebný důraz. Na sociálních sítích se po oznámení jeho příchodu objevily různorodé komentáře: "Občas má své dny, jinak je v pohodě." "Ježiš, konečně někdo, kdo se tu s ničím nebude sr*t." Nebo třeba "Štich bude dobrej, ale raději ho mějte pod práškama." Dvaatřicetiletý obránce se tomu pousměje. "Mám takové dva životy, jeden na ledě, jeden mimo něj. V hokeji jsou emoce a někdy to tak prostě vyjde, že člověk udělá něco, čeho může později litovat. Ale myslím, že takové blikance, co jsem míval, už nemám. Takže žádné prášky, fanoušci se nemusí bát," slibuje David Štich.

Je pravdou, že za svou kariéru oněch blikanců či trestů od disciplinární komise už pár na svém kontě nasbíral, ale v posledních sezónách se výrazně zklidnil a odpovídá tomu i menší počet trestných minut. Co za tím stojí? "Přišlo to věkem. Došlo mi, že blikanci a zbytečnými vyloučeními strašně oslabuji tým. Měl jsem k tomu i pohovory s trenéry. Nejvíce jsem se zklidnil na Kladně pod trenérem Hořavou před třemi čtyřmi roky, který po mně chtěl, abych hrál hlavně hokej," upřímně vypráví Štich. Sám ale ví, že se svými proporcemi je na ledě k nepřehlédnutí, což je pro obránce někdy na škodu. "Beru to tak, že vím, že mám na zádech napsáno Štich. Už i kvůli rozhodčím tak hodně rozmýšlím, co udělat, co neudělat. Nechci být zbytečně vylučovaný. Mám už v extralize ale nějakou nálepku, která mi moc nepřispívá," myslí si plzeňský rodák.

Jeho příchod do Motoru se odehrál ve stylu akce Kulový blesk. "Bylo to hodně rychlé. Před příchodem do nového klubu chci vždy znát svou zamýšlenou roli v týmu. V pátek se mi tak ozval Jarda Modrý, vše jsme si řekli a dohodli. V neděli mi pak vedení Motoru poslalo návrh smlouvy, v pondělí jsme si to odsouhlasili a bylo to," přibližuje hladké jednání Štich. A co se tedy dozvěděl od hlavního trenéra Motoru? "V Čechách už nějaký pátek působím, z herní stránky mě tak trenéři znají. Jarda Modrý si ale zjistil i, jaký jsem do kabiny a tak podobně, aby mě poznal i z druhé stránky. Říkal mi, že potřebuje někoho jako já, budit respekt. Když se něco semele, abych byl na místě první. Máme v týmu Pecháčka a Guliho, na takové hráče se hodně hraje, aby se rozhodili, tak být jim připraven krýt záda. Plus si myslím, že budu chodit do oslabení, trenéři ví, že hodně lehám do střel a čistím to před bránou," říká Štich. A počítá s větší rolí i v rámci kabiny, kde by měl jít mladším hráčům příkladem.

David Štich má ve dvaatřiceti letech za sebou pestrou kariéru. Z Plzně v sedmnácti letech zamířil do zámoří, kde strávil čtyři roky, několikrát si zkusil i AHL. Po návratu do Čech kluby poměrně často střídá, v extralize a první lize jich před příchodem prošel hned osm. "Každé angažmá mělo něco do sebe. Ale nejvíce mi přirostl k srdci Liberec, kam jsem šel po návratu z Ameriky, vytvořil jsem si tam zázemí a žije tam má rodina," hodnotí obránce.

V posledních sezónách se mu nedaří odehrát všechny zápasy, vždy v nějakých zápasech absentuje. Co za tím vězí? "Měl jsem různé zdravotní problémy, hlavně operace kolen. Letní přípravy jsem totiž dělal s týmem společně, když po mně chtěli, abych běhal a tak podobně. Bohužel, jak jsem těžký, tak to pro kolena nebylo ideální a během sezóny se to pak ozvalo a projevilo. Absence pak byly dozvuky léta," myslí si Štich. V Motoru mu v tomto vyšli vstříc, trenéři a vedení souhlasili s výjimkou a více než stokilový hokejista se bude připravovat individuálně: "Vynechávám běhání, potřebné dělám na air biku a v posilovně. Doufám, že se mi teď díky tomu zranění vyhne a budu týmu k dispozici ve všech zápasech." S týmem se David Štich poprvé pořádně setká na červnovém soustředění na Lipně. "Většina týmu je nová, trenéři chtějí soustředění pojmout asi také jako takový teambuilding. Já jsem jen pro. A jinak jsem samozřejmě s trenéry domluven, že kdyby bylo třeba, sednu kdykoliv v přípravě do auta a přijedu do Budějovic."

Na otázku, na co se do jihočeské metropole těší, odpoví bez zaváhání: "Na fanoušky. Budějovice jsou hokejové město, ať už se tam hrála extraliga nebo první liga, fanoušci tomu dávali vyšší level. Na to se moc těším, doufám, že situace dovolí plný dům," vyhlíží David Štich.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....