Banes Motor České Budějovice
11.05.2021, Marek Baloun

Doufám, že se odvděčím výbornými výkony, hlásí Lukáš Pech

Po osmi letech opustil pražskou Spartu, kde odehrál přes 450 utkání, a zamířil do Budějovic. Mnohdy se o něm kvůli jeho výšce mluví jako o nevelikém hráči s velkým srdcem. Sám má v novém klubu jasný cíl. A co říká na to, že jde z týmu, který vyhrál základní část, do klubu, který skončil poslední?

Lukáši, co vedlo k vašemu odchodu z Prahy?
Nedohodli jsme se na smlouvě. Sparta mi nabízela jeden rok, já jsem chtěl dvouletý kontrakt. Na všech podmínkách bychom se dohodli, tam nebyl problém. Jenom ta délka...

Tady jste tedy ten delší kontrakt dostal?
Ano. A taky mi volal Milan Gulaš, když měl touhu se sem vrátit. Takže zahrát si s takovým skvělým hráčem, navíc se tu rýsuje skvělé mužstvo, proto jsem si vybral Budějovice.

Milan sám řekl, že o vás hodně stál, berete to jako velké uznání?
Samozřejmě je hezké, že o mě stál. Milan je skvělý hráč a já doufám, že to bude klapat. Nikdo neříká, že spolu musíme hrát v jedné lajně, ale budeme spolu v týmu. Doufám, že budeme silní a že se tým poskládá tak dobře, že budeme hrát nahoře a budeme my i fanoušci spokojeni a že budou chodit. Když hrály Budějovice v první lize, tak bývalo vyprodáno a já doufám, že se odvděčím výbornými výkony.

Měl jste i jiné nabídky, třeba i ze zahraničí?
Tak ze zahraničí v mém věku asi už ne (úsměv). Ale nabídky z extraligy byly. Já jsem všechno kvůli vyjádření Sparty odsouval. Nakonec jsme se nedomluvili, takže bylo rozhodnuto.

Zjišťoval jste si informace o Budějovicích, třeba od Miroslava Formana?
Nějaké informace jsem od Míry a Guliho měl, ale že bych nějak vyzvídal, to ne. Chci si to tu projít sám.

Jak vnímáte to, že přicházíte z týmu, který vyhrál základní část, do týmu, který skončil poslední?
To takhle nejde brát. Ta sezóna se loni nějak vyvíjela, Sparta nakoupila výborné hráče, to taky před dvěma třemi lety nebylo obvyklé. Měli jsme silný tým a ten výsledek se dostavil. Co se Motoru týče, neměl jednoduchou sezónu. Věřilo se tu klukům, co tu extraligu vybojovali, ti se prali statečně... Ve vzájemných zápasech i v Generali Česká Cupu měl Motor sílu, hrál aktivní i fyzický hokej. Možná doplatil na nezkušenost, nevím. Těch několik utkání, co jsme (se Spartou) hráli, byl i lepším týmem, ale nepovedla se koncovka. My jsme ty góly dávali a on ne, i když třeba byl zrovna lepší.

Sparta měla letos solidní sezónu, jak moc zamrzelo semifinálové vyřazení?
Samozřejmě mrzí. Měli jsme dobrou základní část, ale bohužel jsme se nepotkali s formou. Měli jsme jednu lajnu, která dávala góly a zbytek jsme se vezli. Na play-off musíte mít všechny čtyři lajny vyrovnané, mít vyladěnou formu, a to nevyšlo. Čím to bylo, to můžeme už jen spekulovat, ale teď už to nevrátíme. Mrzí to hodně, z 0:3 jsme srovnali na 3:3, ale sedmý zápas jsme už tahali do kopce, a i když jsme věřili, že můžeme vyhrát a tým ukázal tu sílu, tak to bohužel nestačilo.

V Motoru bude letos více velkých jmen, v čele s Milanem Gulašem. Jak se na tyto hráče těšíte?
Já se těším nejen na ně, já chci poznat všechny! Samozřejmě jsem proti klukům loni hrál, takže se známe, ale nechci říkat, na koho se těším víc a míň. Jsme jeden tým a musíme táhnout za jeden provaz a udělat skvělý výsledek.

Co si slibujete od své štace tady?
Tak očekává se ode mě, že budu jeden z lídrů a že budeme táhnout Motor na vrchní příčky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....