Banes Motor České Budějovice
10.05.2021, Pavel Mádl, foto: Jan Škrle

Můj návrat do Budějovic? Vyšlo to krásně, libuje si Roman Vráblík

Po třech letech se z Plzně vrací domů na jih Čech. Obranné řady Motoru znovu vyztuží zkušený obránce Roman Vráblík, který tak vstoupí do své šesté extraligové sezony.

Romane, po třech letech jste se vrátil zpátky na jih. Jak jste se těšil?
Těšil jsem se domů, protože tu máme barák, zázemí, takže jsme se těšili, že budeme ve svém a mít pohodu.

Poznal jste v Plzni rychle, že tempo hry v extralize a v Chance lize je rozdílné? Jak jste si na to zvykal?
Určitě tam rozdíly byly. Já už jsem si to vyzkoušel ještě předtím, než jsem stabilně nastupoval za Plzeň. Kdysi jsem tam v sezóně odehrál dva zápasy, a to v Olomouci a v Litvínově, člověk je zvyklý na jiné soupeře, jiný styl hokeje a musí se velice rychle přizpůsobit.

V Plzni jste si vybudoval vcelku pevné místo v sestavě. Jak moc vám to pomohlo po hokejové stránce?
Pomohlo mi to hodně, protože jsem poznal jiný styl hry, jiné trenéry, kteří uznávali jiný systém. Já jsem odcházel jako ofenzivní obránce a tam jsem se naučil opět jiné věci. Začal jsem pracovat hodně na defenzivě, takže to bylo něco jiného a určitě to beru jako přínos.

V jednom rozhovoru jste zmínil, že když se ozval Motor s nabídkou, neváhal jste, a to taky proto, že Váš syn půjde od září do školy. Již dlouho se ale spekulovalo o návratu Milana Gulaše. I to vás asi též přesvědčilo, že?
Samozřejmě. S Gulim jsme spolu vedle sebe seděli v kabině, měli jsme k sobě blízko a přece jenom se známe už delší dobu. Tyto věci jsme spolu konzultovali. Jakmile jsem se dozvěděl, že má Guli náznaky, že by se vrátil domů, tak mě to potěšilo a bylo to velké plus, abych se vrátil.

Do týmu včetně vás dvou přichází mnoho zvučných posil jako Lukáš Pech, Jan Piskáček či Jindřich Abdul. Věříte, že s takovým mančaftem by Motor mohl dojít daleko?
Je to těžké hodnotit. Ti hráči vypadají dobře na papíře, ale všechno si musí sednout, musí to šlapat. Musíme všichni najet na stejnou vlnu, abychom si vyhověli. Musím říct, že zatím to vypadá dobře. Uvidíme, jak si to sedne a jak se propojí hráči, aby jim to fungovalo v lajnách.

Když se vrátíme k angažmá v Plzni, kde hledat pozitiva a negativa?
Co se týče pozitiv, tak to, že jsem si rozšířil hokejové obzory. Naučil jsem se tam spoustu nových věcí. A negativa? Asi to vypadnutí v prvním kole play-off proti Olomouci. Ta minulá sezona nám nevyšla, přáli jsme si postoupit. Dva roky zpět jsme to měli dobře rozehrané proti Třinci, kde jsme vedli 2:0 na zápasy a taky to nevyšlo. Takže určitě bych jako negativum vyzdvihl i tyto chvíle.

Co bylo příčinou toho neúspěchu v sérii proti Olomouci?
To nevíme. Oni nás bohužel přehráli ve všem. Ty předešlé zápasy proti Olomouci byly takové, že Olomouc v podstatě jenom bránila, čekala na jeden brejk a teď nás vyloženě přehrála.

Na západě Čech jste byl na hostování. Nedávalo vám vedení nějaká avíza o nové smlouvě?
Spíše jsme to řešili nějak všeobecně. Pak se ozval Motor. To měl na starosti agent.

Měl jste nabídky i z jiných extraligových týmů?
Nějaké nabídky jsem měl, ale když se ozvaly Budějovice, bylo jasné, že to bude směřovat sem i kvůli tomu, že tu máme to zázemí, malej půjde do školy, takže jsme si řekli, že to bude to nejlepší řešení. Vyšlo to krásně.

Cítil jste se v Plzni lépe, když do týmu přišel i Luboš Rob, se kterým jste v Motoru dlouho hrával?
Vždy je lepší, když člověk přijde do té kabiny a někoho tam zná, ale mě hrozně pomohlo to, když jsem tam přišel tehdy na ty dva zápasy, kdy se dohrávala základní část a začínalo play-off. Tam už tenkrát byla skvělá parta, do které jsem zapadl a vytvořil si tam mnoho kamarádů. Když tam přišel Luboš, tak už měl svoji partičku a já měl svoji, kterou už jsem znal. (úsměv)

Když jste odcházel do Plzně, šel jste tam s vidinou toho, že byste se v případě postupu Motoru do extraligy vrátil zpět?
Určitě. Já si to nepamatuji přesně, ale myslím, že jsem ten první rok, kdy jsem odcházel, měl ve smlouvě, že když by Motor hned ten první rok postoupil, vrátil bych se zpět. Je to příjemnější, když člověk hraje doma, kde má zázemí a zná ty lidi okolo, než když je někde jinde, kde třeba nemá takové zázemí a rodinu.

Co si kladete za cíle dokázat s Motorem?
Když jsem tady hrál první ligu, naším cílem byl postup do extraligy. Za těch 4-5 let, co jsem tu hrál, se to nepovedlo. Až pak, když jsem odešel, tak kluci postoupili. Teď už jsme v extralize, chceme udělat co největší úspěch.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....