Banes Motor České Budějovice
20.04.2021, Adam Pavlíček

KDE JE JIM KONEC - Michal Švihálek se po kariéře vydal jinou cestou

V rámci série článků Kde je jim konec jsme vám nabídli rozhovory s Jánem Muchou nebo s Davidem Kuchejdou. Nyní přichází na řadu rozhovor s bývalým útočníkem Motoru a nynějším specialistou na Facebook reklamu Michalem Švihálkem. Na jihu Čech hokejově vyrůstal, dostal se do reprezentačních mládežnických výběrů, zahrál si na mistrovství světa U20. V srpnu roku 2018 se však rozhodl hokejovou kariéru ukončit a vydat se jiným směrem.

V srpnu 2018 jste ukončil hokejovou kariéru. Udělal byste to nyní znovu?
Udělal bych to znovu. Byl to velký krok, který by člověk musel udělat už tak nebo tak. Bylo jednodušší to udělat určitě ve věku, kdy mi bylo čtyřiadvacet, než to udělat o deset let později, to by za mě bylo mnohem složitější.

Co byla tehdy hlavní příčina vašeho rozhodnutí?
Jednou z primárních věcí bylo to, že mě hokej úplně nenaplňoval. Byla to jen práce, což ale není nutně špatně. Ať už dělám jakoukoli práci, a to mnoho lidí neřekne, dělám ji pro peníze. Vždycky na konci dne záleží, kolik peněz domů donesu, aby se moje rodina měla dobře. Ve chvíli, kdy jsem vyhodnotil, že to je pro mě opravdu jen práce, že mi to finančně nedává, co bych chtěl, rozhodnutí pak bylo lehčí, než kdybych vydělával opravdu hodně peněz, byť to stále bral jen jako práci. Také tam nebyla stoprocentní láska ke sportu.

Michal Švihálek
Michal Švihálek se narodil 29. dubna 1993 v Jindřichově Hradci. Českobudějovický hokejový odchovanec patřil v mládežnických kategoriích k nejproduktivnějším hráčům, prosadil se i do mládežnických reprezentací. Zahrál si na MS dvacítek 2012. Za budějovické áčko si extraligu poprvé zahrál už v sezóně 2011/2012. Sezónu 2013/14 strávil v Hradci Králové, aby pak posílil Motor. Za něj sehrál bojovník a oblíbenec fanoušků dvě sezóny, fanoušci si jistě pamatují i jeho gól à la Granlund. Dva roky poté hrál nejvyšší slovenskou ligu v Žilině, poté se rozhodl hokejovou kariéru ještě před pětadvacátými narozeninami ukončit. Rozhodl se věnovat marketingu a správě reklamních kampaní na sociální síti Facebook.

Jste tedy bez hokeje šťastnější?
S odstupem času bych řekl, že ano. Začátek nehokejové kariéry ale byl, co se financí týče, složitý. Na druhou stranu mám jistotu, mám dlouhodobou kariéru. V hokeji bych tak jako tak musel skončit. A když člověk s koncem hokejové kariéry nemá našetřené peníze, nemá moc možností a musí ze dne na den nastoupit do práce. To jsem si dlouhodobě neuměl představit. Chtěl by mě vůbec někdo, zaměstnali by mě? Zároveň by pro mě bylo těžší se kolem pětatřiceti let učit něco nového. Zpětně vidím své rozhodnutí jako obrovský risk, ale jsem opravdu šťastný, jak to dppadlo. Jsem rád, že jsem měl koule na to skončit.

Je něco, co jste si přenesl z hokeje do podnikání, pokud to tedy vůbec jde?
Já vlastně nevím. Spousta lidí říká, že profesionální sport a byznys jsou si hrozně podobný. V něčem možná jo. Ale opravdu vůbec nevím, co bych měl říct, že jsem si přenesl. Naopak mě mrzí, co vím dneska. Například jak umím zjišťovat informace, že jsem to neuměl dříve u hokeje, v šestnácti. Informace, know-how, jak pořádně trénovat, co dělat pro sebe, jak se posouvat. Co vím dneska, by mi rozhodně pomohlo dřív. Ale to je takové coby kdyby.

V čem je profesionální sport a byznys podobný?
Profesionální sport a byznys je podobný pro samotného hráče. Učí se spoustu návyků, spoustu věcí si může přenést. Byť se přiznám, že pro mě jsou to dva různé světy. Chápu ale, že někdo se pak dá do jiného oboru, kde řekne, že si přenesl třeba houževnatost nebo cokoliv, co může dále zúročit.

Zabýval jste se reklamou už při hokejové kariéře?
Částečně ano. Zhruba poslední dva roky jsem se snažil získávat nějaké informace z marketingu, protože jsem vytušil, že by mohl konec kariéry přijít brzy. Začal jsem to řešit s manželkou. Měl jsem za sebou čtyři otřesy mozku a řekl jsem si, že pokud bude ještě jeden, s hokejem končím. Nechtěl jsem riskovat dlouhodobé problémy. Takže plán na konec kariéry jsem měl i ze zdravotního hlediska, ale nakonec to vůbec nebylo z tohoto důvodu. Snažil jsem se každopádně vzdělávat, abych měl zadní vrátka.

Jak těžké bylo informace získavat už při kariéře profesionální sportovce, když jste se pohyboval především v hokejovém prostředí?
Vzdělával jsem se primárně z dostupných zdrojů, které jsem mohl dohledat. Když to vezmu zpětně, představoval jsem si to jako Hurvínek válku. Teď vidím, co to všechno obnáší, tehdy jsem si myslel, že skončím s hokejem, začnu podnikat a všechno bude hned zalité sluncem. Tak to nakonec nebylo. Nicméně jsem rád, že jsem padnul na hubu, že jsem viděl, jak to opravdu není jednoduché, protože teď dokážu situaci vyhodnotit lépe, ať už jde o navazování kontaktů s klientem, obchodní jednání. Nefunguje to tak, že lusknete prstem a všechno vám padne do klína, což byla moje prvotní představa.

Co je vlastně nyní náplní vaší práce?
Nejčastější náplň mojí práce je komunikace s klienty. Řeším e-maily, telefonáty, v momentální době online cally. To vyžaduje přípravu a zabere to nejvíce času. Zhodnocujeme, co a jak probíhá, řešíme plány na budoucí období. Hlavní složkou také zůstává klikání reklam do systému. Většina klientů jsou e-shopy, které vidí, kolik do reklamy daly a co se jim vrátilo. To je za mě super věc, protože na konci každého období vidíme moji přidanou hodnotu na daném projektu.

Přilákala pandemie covidu-19 více zájemců o reklamu na Facebooku?
Úplně to nedokážu relevantně vyhodnotit. Ve chvíli, kdy pandemie začala, jsem totiž začal spolupracovat s kolegou Honzou Bartošem. U něj mám klienty. Mé obraty, když to řeknu finančně, se pak zvětšily. To je nicméně jeho zásluha, ne pandemie.

Co je na vaší nynější práci nejsložitější?
Asi bych řekl komunikace s klienty. Je to i jedna z věcí, která je oproti hokejovému životu velmi rozdílná. V průběhu týdne přijdu do kontaktu s desítkami lidí, mám týdně třeba patnáct videohovorů, což je pro mě velmi náročné. Jsem člověk, co raději kliká reklamu, než že bych se věnoval té komunikaci, která je za mě nejtěžší. Je to i poměrně psychicky náročné. To bych vypíchnul.

Spolupracujete i s někým, koho znáte z hokejového prostředí?
Spolupracuji s bývalým spoluhráčem, s nimž jsem hrál v žácích. Má e-shop s oblečením. Jemu tedy spravuji reklamu. Je zajímavé, jak se potom prolnete s lidmi i z předchozího prostředí.


ČTĚTE TAKÉ:

Josef Straka Motor nadále sleduje

David Kuchejda: Lepší fanoušky než v Motoru jsem nezažil, vzpomíná útočník

Ján Mucha: Budějovice jsou můj druhý domov

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....