Banes Motor České Budějovice
31.03.2021, Adam Pavlíček

Soubojů se nebojím, hraju na křídle i na centru, říká Gabin Ville

Českobudějovičtí fanoušci ho mohli poprvé zaregistrovat v letní přípravě Motoru. Tehdy s klubem ale jen trénoval. Do jihočeské metropole si pak našel znovu cestu v lednu. Tehdy už podepsal smlouvu. S Gabinem Villem navíc počítá i nový trenérský štáb, který si jeho služby pojistil minimálně na další ročník.

Co jste si pomyslel, když jste se poprvé před právě uplynulou sezonou objevil v Motoru?
Že jsem se ocitl ve velmi profesionální organizaci. Také jsem se hned dozvěděl, že i možnosti, které Motor nabízí, jsou profesionální. A taky jsem si trochu připadal jako doma.

Proč nevyšel přesun do Motoru již v létě?
Bylo to tak, že jsem tu vlastně nebyl ani na try-out. Byl jsem pozván, abych s týmem trénoval v rámci letní přípravy, ale podepsáno jsem měl ve Finsku. To je důvod, proč jsem nemohl podepsat tady, byť o to Václav Prospal tehdy stál.

Pak jste ale s Motorem podepsal v lednu. Byli jste tedy s Budějovicemi stále v kontaktu?
Neřekl bych, že jsme byli v nějakém častém kontaktu, to ne, ale spíše mě sledovali z důvodu, že se mi ve Finsku dařilo. Dělal jsem docela dost bodů. Pak vinou covidu došlo k přerušení finské ligy. Tím se otevřela cesta k podepsaní zde v Motoru, byl jsem totiž od té doby volný. Angažmá domluvil můj agent, který s Motorem jednal.

Ve Finsku jste ale působil i v mládežnických týmech (U16, U18). Bylo pro vás prioritou hokejově vyrůstat právě tam?
Přesně tak. Priorita to byla vždy, akorát ne vždy úplně jednoduchá. S mládeží se tam, a ne jen v těchto kategoriích, pracuje skvěle. Dostal jsem se ze své komfortní zóny, vyrostl jsem jako hokejista, ale co je důležitější, tak i jako člověk.

Stejnou ligu ve stejnou dobu hrál Ivan Lytvynov, ale za jiný tým. Znali jste se tak aspoň trochu?
Byl to můj první rok v Mestis (název finské ligy, kde oba hráči působili, pozn.) a moc hráčů jsem tím pádem neznal. Navíc Ivan hrál v jižní části soutěže, já zase v té severnější. Když jsem pak přišel do Motoru, společně jsme naše finská působení probírali.

A jak ovlivnila pandemie covid-19 hokej právě ve Finsku?
Finové byli velmi obezřetní již od samého počátku pandemie. A je nutno říct, že lidé nařízená opatření dodržovali, takže život se poměrně brzy podobal alespoň trochu normálu. Jedinou kaňkou bylo, že fanoušci na hokej zatím nemohli.

Jak se vám prozatím zamlouvá česká nejvyšší soutěž?
Jednoznačně je velmi kvalitní, cítím, že se v ní budu moci zlepšovat. Vždycky je těžké ligu s nějakou jinou srovnat. Z extraligy je ale cítit velká historie a tradice. Je také fyzicky založená. Ve Finsku to ale bylo přeci jen o něco rychlejší.

Jak byste sám sebe jako hokejistu popsal?
Myslím, že jsem poměrně všestranný hráč s mnoha schopnostmi. Můžu hrát jak na křídle, tak na centru. Také umím dát branku, přihrát nebo vyhrát souboje. Hraju velmi fyzicky, nebojím se nějakého ostřejšího kontaktu, to je moje silná stránka.

A co plánujete do příštích měsíců?
Určitě se budu připravovat na další sezonu, to je jasné. Budu trénovat mimo led a až to půjde, tak i na něm. Také končím distanční program ve škole.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....