Banes Motor České Budějovice
12.03.2021, Michal Špírek

Trenér Jaroslav Modrý: Už se těším, až vyjedu s týmem na led. Jsem vděčný za možnost být součástí Motoru

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jaroslav Modrý je novým vedoucím sportovního úseku a hlavním trenérem MADETY Motor České Budějovice. Bývalý vynikající hokejista má před sebou nové angažmá, které vnímá jako výzvu. Redakce Motoru získala po trase České Budějovice - Los Angeles první Modrého vyjádření po oznámení nového trenérského týmu. "Největší změnou musí být, že se odpoutáme z posledního místa. Mám před sebou velký kus práce, abychom se dostali kam máme a udělali nějaký úspěch. A aby nešlo o krátkodobou záležitost, ale abychom vybudovali něco dlouhodobého, na co budeme všichni hrdí," vyhlašuje nový kouč Motoru.

Úvodem vám popřeji vše nejlepší k nedávným padesátinám. Jaké byly oslavy?
No, i v Americe jsou trochu omezené možnosti, takže jsme oslavu udělali jen s dětmi a manželkou, byli jsme lyžovat, vyrazili jsme si na výlet do hor. Nic velkého, jako se normálně dělá s kamarády. To musí počkat, až se stav zlepší.

Padesátka. Jak toto životní jubileum vnímáte?
Je to jen číslo. Asi bych měl být zkušenější (smích). Život jde dál, člověk se dál učí, s takovým číslem už by měl být člověk chytřejší a rozumnější.

Dá se říct, že jste se obdaroval angažmá v Českých Budějovicích.
(úsměv) Zase jsem udělal krok k zajímavé části života. Zase se posunu dál, těším se, že se budu učit, zlepšovat. Přicházím s velkou pokorou a chci udělat rozdíl a změnu. Jak ve svém vlastním trenérském životě, tak u hráčů, abych pro ně byl dobrým vzorem a ukázal jim, co jsem se za ta léta naučil. A hlavně abychom budějovický hokej posunuli zase o kus dál.

Co pro vás bylo největším lákadlem, proč na budějovickou nabídku kývnout?
Strašně důležité je, s jakými lidmi člověk pracuje. Byl jsem osloven výbornými lidmi, ze kterých mám velký respekt a kteří mi dali šanci být součástí Motoru a šanci pomoci jim v cestě budovat organizaci a kulturu klubu.

Jaroslav Modrý
Bývalý skvělý obránce Jaroslav Modrý je českobudějovickým odchovancem, který dokázal do nabitého A týmu na konci 80. let minulého století proniknout už v 17 letech. Po třech sezonách v Motoru odešel na vojnu do Trenčína, kde pomohl vybojovat titul, a po návratu do Motoru výrazně přispěl k postupu Českých Budějovic zpět do nejvyšší soutěže, když si jako obránce připsal v 18 zápasech 15 kanadských bodů. Poté už ale odešel do zámoří, kde udělal skvělou kariéru. Prošel celky New Jersey Devils, Ottawa Senators, Los Angeles Kings, Atlanta Thrashers, Dallas Stars a Philadelphia Flyers, sehrál 725 zápasů v základní části NHL a dalších 28 ve Stanley Cupu. V ročníku 1994-95 se při výluce NHL krátce mihnul zpět v Českých Budějovicích, aby pak byl ve zbytku sezony členem týmu Devils, který nakonec vyhrál Stanley Cup, i když v play-off si Modrý tehdy nezahrál. V závěru kariéry, během níž se představil i v dresu reprezentace na MS 2003, působil ještě v Liberci a Plzni, aby se následně oddal trénování. Přes působení u mládeže to v zámoří dotáhl až na post asistenta trenéra farmářského celku Los Angeles Kings, který se jmenuje Ontario Reign a hraje AHL. A to je pozice, v níž se ocitl málokterý Čech, a Jaroslav Modrý v této roli působil dlouhé tři sezony. Teď se rozhodl přijmout novou výzvu a vrací se domů. V Motoru pod něj bude spadat celý sportovní úsek a jeho slovo bude v kabině hlavní.

Jaroslav Modrý, hlavní trenér extraligových Českých Budějovic. Jak vám to zní, jak rychle si na toto spojení zvyknete?
Dostal jsem výzvu. Mám před sebou velký kus práce, abychom se dostali kam máme a udělali nějaký úspěch. A aby nešlo o krátkodobou záležitost, ale abychom vybudovali něco dlouhodobého, na co budeme všichni hrdí.

Na střídačce na to nebudete sám, po ruce budete mít asistenty Patrika Martince a Romana Fouska. Jak k tomuto spojení došlo?
Vybral jsem si je. Osobně se trochu znám s Romanem. S Patrikem se známe, protože jsme proti sobě hráli. Spojili jsme se, začali jsme komunikovat o možné spolupráci. Je to velice inteligentní, rozumný člověk, který si prošel plno různými angažmá jako trenér i jako hráč, má plno zkušeností a myslím, že spolu vytvoříme dobrý tým, který bude pracovat tak jak má, aby se kluci posunuli dál a měli jsme jako tým úspěch.

Máte představy o tom, jak by měla vaše spolupráce na lavičce vypadat?
Detaily si poté nastavíme sami, ale bavíme se spolu o různých věcech, co se musí udělat, tvoříme si tým. Je to hodně práce, vše se buduje a bude si to sedat. Budeme o tom spolu komunikovat, svoje asistenty budu samozřejmě respektovat a maximálně využívat k tomu, abychom se posunuli co nejdále a zlepšili se. Ale to poslední slovo mám já, já nesu zodpovědnost, proto jsem i přistoupil na to, že budu hlavním trenérem.

Přicházíte po Václavu Prospalovi. Co říkáte tomuto střídání stráží?
Vašek udělal v Motoru kus práce, klobouk dolů. Jsme dobří kamarádi, mám k němu velký respekt. Dokázal klub přivést zpět do extraligy, dal klubu tři roky své práce a udělal plno dobrých věcí. Také se chtěl zlepšovat, také se chtěl jako trenér posunout a určitě jsou to cenné zkušenosti, co se v budějovickém klubu naučil.

Budete na něj chtít navázat, případně v čem?
Jeho tréninkové jednotky byly fantastické, prezentoval se pracovitostí, připraveností, to bude u mě podobné. Nějaké věci jsou shodné, povídali jsme si o tom v rámci několika rozhovorů hlavně v přípravném období. Ale Venca je Venca, byl to jeho tým. Teď přijdu já, neříkám, že budu dělat něco úplně jiného, hokej už je vymyšlený, ale podle toho, jaký tým budeme mít, s jakými hráči, tak musíme připravit správný systém, aby to klukům sedělo a měli jsme jako tým úspěch. Když budeme mít týmový úspěch, tak se to odrazí i individuálně, kluci se můžou cítit dobře. S tím si musíme hrát, jsou určité věci, které věřím, že budou fungovat, ale to se vše musí potvrdit na ledě.

Kdybyste se měl fanouškům charakterizovat, tak jakým typem kouče jste?
Budu upřímný, přísný na hráče, ale férový. Budu jim vzorem, když budu připraven se každý den zlepšovat, jak v tréninku, tak v zápasech. A to budu chtít i od hráčů.

Mluvili jsme o návaznosti. Co ale budete chtít do týmu přinést, jaké změny udělat?
Změny... Největší změnou musí být, že se odpoutáme z posledního místa. Budeme chtít hrát atraktivní hokej pro diváky, aby se těšili na to, že dnes je zápas, dnes je šance se jít podívat na hráče Motoru, kteří předvádí dobrý hokej. V klubu pak musí být určitá kultura, kterou budeme vytvářet, abychom na led přinesli nějaký finální produkt, aby pro fanoušky byla radost být toho součástí a cítit, že tento klub reprezentuje město, kraj.

Po oznámení složení trenérského týmu se objevily připomínky, že vaší nevýhodou může být, že jste dosud nebyl hlavním trenérem v dospělém hokeji. Co tomu říkáte?
Nic. Já s tím souhlasím. Tři roky jsem byl asistentem v AHL, hlavním koučem jsem nebyl. Člověk se učí, nyní jsem tu šanci dostal a je na mně, co s ní nyní udělám.

Jste českobudějovickým rodákem, odchovancem, ale v místním klubu jste naposledy aktivně působil jako hráč při výluce v sezóně 1994/95. Nepřetrhla se od té doby nit, nebo jste si udržoval o českobudějovickém hokeji přehled?
Sledoval jsem to, pořád je to mateřský klub, kde jsem vyrůstal. Když se poté klub odvedl do Hradce Králové, klukům jsem pomáhal a byl jsem součástí toho, když se to celé znovu stavělo a dávalo do pořádku. Pak jsem samozřejmě fandil tomu, aby se klub dostal zpět do extraligy a byl jsem strašně rád, když se to Vaškovi a celému týmu po té nesnadné době povedlo. Jsem pyšný na to, co klub za ta léta dokázal.

Klub se těší velké podpoře fanoušků. Vy jste byl jedním z těch, kdo v roce 2013 přispěli Motoru na nákup licence. To vás musí těšit, že to rozhodně nebyly vyhozené peníze - fanoušci vzali klub za svůj, podporují ho. Dokazují to aktuálně třeba i tím, že klub v těžké době a finanční situaci podrželi a nechtějí vracet peníze za permanentky. Co tomu říkáte?
Jsem si toho vědom, komunikuji s manažerem Budějovic a mám k fanouškům obrovský respekt. Samozřejmě, že proto jsme to dělali, jsme si vědomi toho, že v Budějovicích a v celém regionu byl hokej vždy jedním z nejsledovanějších sportů, měl jsem možnost tam jako dítě vyrůstat, tento sport tam hrát a proto jsem chtěl být součástí při pomoci klubu. A když teď vidím, jak fanoušci stojí za klubem a pomáhají mu, tak jsem na ně prostě hrdý. Jsem rád, že máme od fanoušků takovouto podporu. Já přinesu svou pracovitost a odhodlanost posunout klub zase dál a budu vděčný za možnost být znovu součástí budějovického týmu.

Vracel jste se do Čech z Ameriky pravidelně?
Jezdil jsem do Čech každé léto, loni kvůli covidu jsme vynechali. Vždy jsem byl s klubem v kontaktu, zjišťoval, jak se věci mají, jak se vše vyvíjí. Dlouhé rozhovory jsem měl i s Vaškem. Na všechny z klubu jsem si dělal domácí úkoly, abych byl na vše připravený a nic mě nepřekvapilo.

A vaše práce už určitě začala, když je třeba tvořit kádr na příští rok. Je očekávaná veliká obměna, jak na to nahlížíte?
Není to jednoduchá doba, celá sezóna byla bez fanoušků, není to finančně jednoduché. Děláme společně dobrou práci, snažíme se vyplnit ty mezery, které si myslíme, že by měly být zaplněny. Pracujeme společně na tom, abychom byli připraveni na příští ročník, který bude velice důležitý a těžký.

Můžete naznačit, jaký typ hráčů byste chtěl do týmu?
Chci zaplnit všechny řekněme kolonky, to znamená mít starší, zkušené hráče, střední generaci a mladší hráče, kteří se budou od starších učit a bude to na sebe navazovat, aby klub pracoval dlouhodobě a mělo to vše hlavu a patu. Nemůžeme to postavit jen na mladých, ale musí toho být od začátku součástí, abychom měli do budoucna návaznost. Mám rád kreativní a agresivní hokej, dohrávání v osobních soubojích, aby hokej měl jiskru, aby soupeři říkali po utkání v Budějovicích: Jo, dneska to bolelo, dneska to bylo nahoru dolů, ti na nás vlítli. Takový hokej chci hrát. Ale to je vše jen takové povídání, já to prostě musím dát dohromady, stát nad detaily hry a pořád si s tím hrát, opravovat, abychom měli úspěch jako tým. Hlavní je, aby tam byla radost ze hry, aby se kluci těšili přijít na zimák, na trénink, na práci, na zlepšení. Takové prostředí chci vybudovat.

V jaké jste vlastně pozici při výběru hráčů. Ukazujete si, koho byste si přál?
Ukazovat si můžu, ale musíme být soudní. Jsou kluci, kteří se chtějí posunout do zahraničí, nebo do klubů s větším rozpočtem, které na ně budou mít více peněz. Je to komplikovaná práce, zvažujeme všechny detaily, obracíme všechny kameny, abychom byli připravení na vše možné. Abychom o hráčích věděli vše, co můžeme, aby se nám hodili do týmu charakterově, hokejově, aby se správně začlenili a abychom je dali na správné místo. Aby i samotní kluci měli úspěch, nebudeme ofenzivního útočníka dávat na obranné věci. Musíme si s tím hrát a dennodenně pracovat s hráči, aby se zlepšili a posunuli dál.

Máte dokonalý přehled o zámořských hráčích. Budete chtít mít nějaké v týmu?
Také o tom mluvíme. Bude záležet na okolnostech, v Americe je to komplikovanější v tom, že hráči budou volní přece jen trochu později. Zatímco v Evropě skončí soutěže dříve a 1. května už se mohou hráči podepisovat, v zámoří soutěže trvají trochu déle, hráči zde pak například mohou chtít působit dále, ale nakonec nedostanou podmínky, co hledají. A potom bude možnost je přivést, aby byli součástí našeho týmu. Pracuju na tom, komunikuji tu s hráči, ale toto bude trvat trochu déle.

Při změnách v týmech mezi sezónami se vždy kouká na to, zda zůstala pohromadě kostra týmu. Po posledním místě Motoru máte vy těžší pozici v tom, že onu kostru musíte hledat novou, že?
Ne hledat, my si ji musíme vybudovat. Je to tak. Přijdou velké změny, máme teď trochu času to poskládat tak, aby to fungovalo. To je ale práce trenéřiny, najít správné typy, aby si vyhověly hokejově, byly na stejné vlně, aby to vše fungovalo.

A k tomu, aby to fungovalo, se jistě bude hodit letní příprava. Budete chtít ji mít společnou, nebo budou mít hráči individuální plány?
Uděláme to tak půl na půl. Starší, zkušení hráči se umí připravit individuálně a mají s tím zkušenosti. Pak jsou tam mladší hráči, kterým musíme v přípravě pomoci, aby věděli, proč a co dělají a jak to dělat, v čem je třeba se zlepšit. Je důležité mladším hráčům i střední generaci pomoci a věci ukázat, aby se nám vyhýbala svalová a podobná zranění. Letní příprava pro nás bude velice důležitá.

Kdy plánujete přijet do České republiky?
Plánuji to, ale datum zatím nemám. Ještě mi zbývá vyřídit pár věcí. Dcera hledá univerzitu, kam se bude přesouvat, synovi také musím pomoci najít juniorský tým, kde bude hrát v příští sezóně. Je toho více. Ale každý den jsem v kontaktu s budějovickým vedením, trenéry, pracujeme a vše připravujeme. Není to na dálku úplně jednoduché, ale už se to dává dohromady a sedá si to, jak má.

Obecná otázka na závěr, na co se v téhle chvíli nejvíce těšíte?
Až vyjedeme na led. Pracovat na ledě, to je něco, co mě strašně baví, to je to nejkrásnější. Až se budeme zlepšovat, budovat tým, abychom získali v soutěži respekt a vydobyli si místa, na která se chceme posunout.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....