Banes Motor České Budějovice
17.12.2020, Michal Špírek

Esport liga startuje. V Asii jsou esporty sledovanější než Liga mistrů, připomíná Vojtěch Krcho

Ve čtvrtek se tým gamerů Motoru zapojí do druhého ročníku ENYAQ Hockey League (EHL). Každý extraligový celek nominoval své zástupce. Trojice vybraných budějovických esport hráčů Martin Tejček, Václav Karabáček a Vojtěch Krcho by na skutečném ledě mezi ostatními neměla konkurenci. Jak jim to ale půjde s herními ovladači ve hře NHL21 na PlayStationu? Krcho, který ještě loni válel v juniorce Motoru a nakoukl i do přípravy A týmu, se v rozhovoru vyjadřuje mimo jiné k fenoménu esportu. Krchův zápas a následná střetnutí dvojic můžete sledovat zde.

Vstupujete do esport ligy zápasy s Vítkovicemi, jak se těšíte?
Těšíme se všichni moc a věřím, že se spoluhráči máme natrénováno a dotáhneme první střetnutí do vítězného konce.

Jak budou utkání probíhat v praxi?
Většina kol se bude hrát z domova, tedy online. Avšak některá bychom měli odehrát offline i ve studiu v Praze. Proti sobě změří síly jedničky, dvojky i trojky týmů. Poté se hrajou dua, tedy nasazená jednička s dvojkou proti soupeřově jedničce a dvojce. Poslední zápas se uskuteční mezi jedničkou a trojkou z jednoho týmu, proti jedničce a trojce z druhého týmu.

Václav Karabáček je profesionálním hokejistou, vy s Tejčkem jste působili v budějovické mládeži. Jak vám jako týmu ale věříte v gamingu, v hraní NHL 21?
Tejky už hrál esport ligu v loňském roce, takže je to náš hlavní kůň a musím říct, že mu to jde velice dobře od ruky. Venca je taky hodně našlapanej a je do toho hodně zažranej, což je dobře. S Tejkym se známe prakticky od kočárku a Vencu jsem poznal na trénincích s áčkem, tudíž se známe taky dobře. Věřím, že se můžeme rovnat těm nejlepším týmům v lize.

Trénujete NHLko společně?
S Tejkym hraju NHL prakticky tři nebo čtyři roky, takže vím, co od něj očekávat. S Vencou jsem zatím neměl čest potrénovat, ale časem si určitě spolu taky zahrajeme.

Hrajete kromě NHL 21 na PlayStationu i jiné hry?
NHL na PlayStationu hraji teprve od vydání NHL 20, jelikož jsem předtím měl xbox a nevěnoval jsem hraní tolik času. Poté, co jsem se dozvěděl, že by byla možnost zúčastnit se této skvělé soutěže, koupil jsem PS4 a začal se pořádně připravovat na tuhle výzvu. Jinak hraji s kamarády Call of Duty, u kterého se každý odreagujeme a hlavně se u toho dobře pobavíme.

Kolik času gamingu věnujete?
Poslední dobou tomu věnuji opravdu hodně volného času, který mi za ten den zbyde. To znamená čtyři až pět hodin denně. Občas se k tomu musím i přinutit, ale to se stává zřídkakdy.

Co je esport a co EHL?

Esport je celosvětový fenomén. Jeho kořeny sahají až do 70. až 80. let minulého století, kdy mezi sebou soupeřili hráči už na počítačích Atari během LAN párty. Postupně se ale touha kompetitivního hraní a soutěžení mezi sebou rozvinula natolik, že se turnaje přesunuly z malých místností do konferenčních sálů, a po nich až na masivní stadiony.

Esport byl zpočátku vnímán jako naprostý underground. Postupem let a čím dál tím větší masy lidí se ale k videohernímu klání začali přidávat i značky, které s hraním neměly nic společného. Jeho sílu pocítily i seriózní sportovní asociace.

A protože je u nás hokej národním sportem, není divu, že se do vzrůstajícího fenoménu rozhodla naskočit i společnost BPA sport marketing (marketingový zástupce Tipsport extraligy), která představuje Enyaq Hockey League. Tento unikátní projekt představuje první videoherní NHL 21 ligu v České republice, která se bude hrát exkluzivně na konzolích PlayStation 4. Přes online kvalifikace byli vybráni nejlepší hráči, kteří se připojí k loňským TOP gamerům a budou napříč základní částí reprezentovat 14 týmů Tipsport extraligy. V Grand finále se utká 8 nejlepších týmů, které se společně poperou o finanční odměnu ve výši 150 000 Kč.


Až tento rozhovor zveřejníme, je pravděpodobné, že se objeví ohlasy, ve kterých si budou lidé ťukat na čelo. Že videohry nemůžou nikoho zajímat, nebo že se tento způsob trávení času nemá mládeži prezentovat. Ale esport je označován za byznys budoucnosti. Věříte tomu, že esport čeká velký boom?
Někde jsem četl, že v Asii jsou esporty sledovanější více než Liga mistrů. Ten boom, o kterém se tu bavíme, si myslím, že už ve světě nastal, jen u nás v Česku to moc nechceme přijmout, jelikož většina lidí bere esport jako kravinu a zbytečně promarněný čas. Stačí se podívat na esport ligu ve Finsku, jakou to tam má hodnotu. Ovšem musím říct, že naše EHL liga se dostává do podvědomí čím dál více lidí a moc se mi líbí, jak se to ti lidé snaží dělat.

Vy tedy nevnímáte gaming jako promarněný čas? Neřešíte někdy, jestli to nepřeháníte? A jak se na tento koníček dívá přítelkyně, případně vaši známí? Já to za zbytečně strávený čas neberu. Odreaguji se u toho, zabavím se a mám z toho radost. Samozřejmě občas jsem z toho pěkně naštvanej, když mi to nejde, ale to k tomu patří (úsměv). Jinak doma mi fandí, hlavně táta je můj velký fanoušek. A přítelkyně? Ta to občas musí překousnout, ale určitě jí nezanedbávám.

Vy jste aktivní sportovec, popíráte tak možná představu některých lidí o gamerech, že jde o nesportovce, nerdy sedící hodiny u obrazovky či monitoru. Z vašeho pohledu, uznáváte esport jako sport, nebo byste gaming jako sport nikdy neoznačil?
Samozřejmě se to s aktivním sportem nedá srovnávat. Je to úplně něco jiného, sednout si za monitor, vzít ovladač a hrát, než bruslit a srážet se s protihráči na ledě. Avšak uznávám, že gaming je také jakýsi sport, i když je to trošku něco jiného.

Některé státy už esport jako oficiální sport uznaly. Uvažuje se dokonce o zařazení esportu do programu olympijských her. V Česku již byl složen první tým hrající profesionálně videohry - lákalo by vás něco takového?
Zaregistroval jsem to a líbí se mi to. Určitě by mě něco takového lákalo, ale přede mnou je opravdu hodně práce a sebezdokonalování, abych na něco takového vůbec mohl pomýšlet.

Letošní ročník EHL se hraje o finanční odměnu v celkové výši 150 000 Kč, je to pro vás lákadlo?
Určitě je to lákadlo pro každého, byla by to pěkná třešnička na dortu. Ale na tohle v současné chvíli s klukama vůbec nemyslíme a soustředíme se pouze na nejbližší zápasy, které nás čekají. Je před námi dlouhá cesta a už se moc těšíme, až to všechno vypukne. Každopádně jak říkám, bylo by krásné dosáhnout na jakoukoliv odměnu.

ČTĚTE TAKÉ:
ENYAQ Hockey League: Do týmu se připojí také Václav Karabáček
O víkendu trénuji až pět hodin denně, říká Martin Tejček


Vojtěch Krcho (vlevo) s Martinem Tejčkem

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....