Banes Motor České Budějovice
12.10.2020, Adam Pavlíček

Dohraje se liga? Rozhodnou následující týdny, říká Aleš Totter

Všechny sportovní kluby napříč Českou republikou čeká pauza od soutěžních utkání. Následující období a to, jak bude Motor trénovat, jsme probrali s Alešem Totterem.

Celému sportu v České republice byla vystavena stopka. Může za to zhoršující se situace v souvislosti s infekčním onemocněním covid-19. Českobudějovický klub jím je i na české poměry poznamenán poměrně dost. Nejprve absolvoval čtrnáctidenní karanténu, ještě před startem sezony. Poté se nákaza projevila u většiny hráčů i činovníků klubu a následovaly téměř další dva týdny “volna”. Vzhledem k omezení shromažďování do šesti osob se, pokud nebude vyjednána výjimka pro profesionální hokej, nyní budou moci zápasy dle avizovaného znění opatření konat až po skončení nouzového stavu, který má nastat 3. listopadu.

Přichází tak na řadu další týdny bez soutěžního zápasu.

“Kluci samozřejmě bedlivě sledují aktuální dění v zemi. Když to shrnu do jednoho slova, je to pro ně obrovská nejistota. Jako pro všechny. Sledují narůstající počet nakažených, baví se o tom a někdy je i na tréninku vidět, že do toho nejsou úplně stoprocentně ponoření,” přibližuje Aleš Totter atmosféru v týmu. “Bohužel teď nebudeme moct dělat, co nás baví. U hokeje je to ještě o to specifičtější, těžko ho něčím nahradíte. Nemůžete jen běhat dva týdny po lese a udržovat se v kondici. Bez ledu je to opravdu těžké,” poznamenal.

Ještě před pondělní večerní tiskovou konferenci vlády, na které byla představena další zpřísnění opatření, se konala videokonference představitelů extraligových klubů. Výstup zní takto: "Kluby Tipsport extraligy na dnešní videokonferenci Mimořádné valné hromady APK LH odsouhlasily změnu herního plánu, který respektuje Usnesení vlády ČR ze dne 8. 10. 2020, tzn. přerušení nejvyšší soutěže do 25.10.2020. V případě, že by opatření zastavit profesionální soutěže mělo být prodlouženo, je sezona Tipsport extraligy zásadním způsobem ohrožena z termínových důvodů, které se ještě více promítnou do ekonomického hlediska ztrát z neodehraných utkání."

Dále bude asociace argumentovat pro povolení soutěže. “Tipsport extraliga chce pokračovat a fanouškům být zatím nablízku alespoň prostřednictvím televizních obrazovek při stávajícíh diváckých omezeních,” stojí společně s předchozím vyjádření na webových stránkách APK LH.

“Čekáme, jak vláda zareaguje. Zatím se budeme připravovat ve skupinkách na suchu, tak, abychom neporušovali žádná nařízení," přiblížil Totter.

“Těžko specifikovat, na druhou stranu se tady u nás pořád volá po tom, že by se mělo hrát více zápasů. Proč bychom to tedy nemohli zkusit a hrát třikrát nebo čtyřikrát týdně? Věřím, že když bude soutěž přerušena maximálně do 1. listopadu, dá se to dohrát. Dá se různě zkracovat - hrát play off na tři vítězné zápasy například,” odpovídá Aleš Totter na otázku, zda se podle něj liga stihne dohrát. “Podle mě rozhodne následujících čtrnáct dní. Budeme doufat, že se situace zlepší,” dodává na závěr optimisticky.

(poznámka: článek byl napsán před vydáním nových vládních opatření platných od 14. října, 13. října byl aktualizován)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....