Banes Motor České Budějovice
14.04.2020, Filip Kortus

Nejdůležitější je, aby to kluky bavilo, říká o starších žácích B trenér Filip Turek

Kategorie starších žáků B prožila dobrý ročník. Za 24 zápasů prohrála pouze dvakrát a neúplnou tabulku ovládla. Výše než výsledky ale staví hlavní trenér Filip Turek radost ze hry. "Do zápasů samozřejmě jdeme s tím, že je chceme vyhrát, ale ne za každou cenu. Prioritním cílem pro nás je, aby to hráče bavilo," říká v posezónním rozhovoru.

Jak hodnotíte uplynulý ročník s kategorií U14?
Je škoda, že vzhledem k tomu, co se v dnešních dnech děje, sezona vyšla trochu do ztracena. Tím, že se obnovila soutěž deváté třídy, jsme pokračovali ve stejné lize. Soutěž byla dvouročníková, takže proti nám nastupovali o rok starší kluci. Popasovali jsme se s tím dobře a oproti loňské sezoně jsme to zvládali mnohem lépe. Myslím si, že za celý ročník jsme udělali kus práce.

Po výsledkové stránce jste byli spokojení?
Hlavní věcí v této kategorii nejsou výsledky, ale dařilo se nám. Je hezké, že jsme ligu zakončili na prvním místě, ale mnohem přednější pro nás je, abychom dokázali vychovat šikovné hráče. Zaměřovali jsme se na technické dovednosti, které kluky posunou dál. Zvládali je dobře a přenášeli do zápasů, kde jsme byli často úspěšní.

Co považujete za nejdůležitější pro tuto věkovou kategorii?
Je třeba, aby byli šikovní na puku a dobře bruslili. Základy bruslení jsou věcí, která je pro hráče v tomto věku klíčová. Prioritním cílem pro nás je, aby se kluci hokejem bavili. Snažíme se, aby většina činností vycházela ze hry. Myslím si, že by to pro ně ještě neměl být dril, ale stále zábava. Vkládáme jim do tréninku i cvičení na kondici, ačkoliv o tom třeba neví. Když například hrají tři na tři na celé kluziště, tak pracují na fyzičce a je to formou hry.


Konečná tabulka


Častým problémem u všech věkových kategorií je koncovka, která vás naopak zdobila. Potěšilo vás to?
Už jsem s týmem čtvrtým rokem a neustále se posouvají. Loni jsme proti starším protihráčům bojovali, často se nám nedařilo přes jejich fyzické parametry dostat. Letos to bylo o poznání lepší a díky naší šikovnosti jsme dávali plno gólů. Mnohdy se na to dalo pěkně koukat.

Už jste s týmem měli i tréninky pouze na suchu?
Některé věci už jenom na suchu děláme. Hráči posilují s vlastní vahou, ještě jim nedáváme žádné činky. Zapojujeme dost cviků na švihadle, je to i kvůli lepší koordinaci. Ještě na to ale mají čas, až v dorostu dostanou pořádně zabrat.

Kolik zápasů do konce sezony jste nestihli odehrát?
Ještě čtyři nám chyběly. Myslím si, že bychom už dokázali udržet první místo, protože nás čekali převážně slabší soupeři. Do zápasů samozřejmě jdeme s tím, že je chceme vyhrát, ale ne za každou cenu. Snažíme se kluky pravidelně střídat, jen ve výjimečných případech se stalo, že bychom někoho nepouštěli do hry. Výhry jsou pro hráče velkou odměnou, mají z nich radost.

Jakým stylem v těchto dnech pracujete s týmem?
Zhruba v půlce března jsme naposledy trénovali. Následně dostali všichni třítýdenní volno, po kterém jsem jim poslal cvičení, která by měli plnit. Ví, co mají dělat, takže až začneme, snad budou v dobré kondici.

V uplynulém týdnu vysílal kanál ČT Sport semifinále play off z roku 2005, kdy jste oblékal dres Vítkovic. Díval jste se?
Několik známých mi psalo, že utkání bude v televizi, takže jsem si to pustil. Byla to hezká vzpomínka, prožili jsme dobrou sezonu. Byla výluka v NHL, takže soupisky týmů byly opravdu nabité. Mrzelo mě, že jsme se nedostali do finále, protože jsme v semifinále se Zlínem vedli už 3:1 na zápasy.


Statistiky hráčů


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....