Banes Motor České Budějovice
14.03.2024, Václav Plachta

JUN: Parádní druhá třetina proti Olomouci vynesla Motoru tři body

Českobudějovičtí junioři navázali na vítězné utkání z Přerova a v domácím zápase proti Olomouci získali po výsledku 4:1 důležité tři body v boji o záchranu extraligy. O osudu utkání rozhodla druhá třetina, ve které Jihočeši vstřelili tři branky a otočili stav utkání ve svůj prospěch. Závěrečnou čtvrtou branku Motoru přidal ve třetí třetině Michal Kusak, který si v utkání s Hanáky připsal tři body.

Od úvodních minut se hrál v Budvar aréně rychlý hokej, ve kterém si více šancí tvořili domácí. V první větší příležitosti Jihočechů se ve 4. minutě objevilo duo Marcel Kříž – Štěpán Hoch, přičemž druhý jmenovaný mířil pouze do hrudi připraveného Müncha. Olomouc mohla poprvé více zahrozit při vyloučení Lva, paradoxně si však největší šanci připsal ve vlastním oslabení opět Motor. V početní nevýhodě vyrazili domácí do přečíslení, ve kterém se Marcel Kříž rozhodl místo přihrávky pro střelu. Kotouč však českobudějovickému hráči v poslední chvíli sjel z hole a následný střelecký pokus tak neměl šanci na úspěch. Atraktivní hokej pokračoval v nastoleném tempu i nadále a po sedmnácti minutách se domácí Michal Kusak dostal do samostatného úniku, ve kterém byl podražen olomouckým brankářem. Rozhodčí neváhali a hned nařídili trestné střílení, ke kterému se postavil Ilarion Kuprijanov. Jihlavská výpomoc v dresu Motoru však na Müncha nevyzrála. Bezbrankový stav tak vydržel až do samotného závěru třetiny, ve kterém se prosadila Olomouc. Třináct vteřin před koncem se Hanákům podařilo vyhrát vhazování v útočném pásmu, po kterém se kotouč dostal až k Matěji Smýkalovi, jehož rána na Maříkovu lapačku skončila až v síti.

Vedením však Kohoutům vydrželo pouze do 25. minuty, ve které se podařilo Jihočechům vyrovnat. Richard Pitel našel svojí přihrávkou zpoza branky Adama Sochora, který zůstal osamocený před olomouckou brankou a dokázal nakonec propasírovat kotouč mezerou mezi betony až do sítě. Jihočeši se rázem po vyrovnávací brance mohli dostat i do vedení, Hochův pokus v přesilové hře ale rozezněl pouze brankovou konstrukci. Po nevyužité šanci tak byla opět na tahu Olomouc, konkrétně Michal Tomeček. Ani on však nedokázal překonat Maříka, jenž si střelecký pokus z bezprostřední blízkosti pohlídal svojí lapačkou. Na další branku si tak diváci počkali až do 37. minuty. Domácí se dostali do rychlého přečíslení, ve kterém dokázal Štěpán Hoch přihrát přes ležícího hráče přesně na hůl Radka Tomase, který otočil stav utkání ve prospěch domácích. Netrvalo ani minutu a Motor se navíc ujal dvoubrankového náskoku. Michal Kusak nabral rychlost ve středním pásmu, obešel obránce a následně se dostal až před brankáře Müncha, který neměl nárok na Kusakův pokus do horních pater branky. Olomouc mohla v závěru třetiny snížit ztrátu v početní výhodě, proti však byli obětaví Jihočeši, kteří oslabení ubránili.

Třetí třetina začala obdobně, jako ta druhá a Jihočeši se dokázali rychle prosadit. Humeník posunul kotouč na Michala Kusaka, který našel v ideální pozici Ilarionova Kuprijanova, a ten nakonec dokázal propasírovat kotouč za Münchova záda. Tříbrankový náskok Motor po zbytek utkání svědomitě bránil a Olomouc se dlouho nemohla dostat do nebezpečnější šance. Ta nakonec přišla až v závěrečné pětiminutovce z hole Jakuba Belana. Mařík však perfektně zasáhl svým pravým betonem a nedal Hanákům důvod k radosti. Závěrečný tlak se, i díky rychlým protiútokům domácích hráčů, nakonec nekonal a fanoušci v Budvar aréně se už žádného gólu nedočkali. Tento fakt však nic na výsledku utkání již nezměnil a svěřenci Davida Vrbaty si tak připsali po výsledku 4:1 veledůležité tři body v boji o záchranu extraligové příslušnosti.


Ohlasy po zápasu
Zdeněk Kutlák (asistent trenéra Motoru): Vstup do utkání byl velmi dobrý, vytvořili jsme si pár gólových šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Pak nám tam spadl trochu smolný gól po buly před koncem první třetiny. Ve druhé třetině se nám ale podařilo brzy srovnat a v průběhu ještě zvýšit na 3:1. Kluci ji odehráli výborně, i když nám druhé třetiny za poslední zápasy moc nešly. Ve třetí třetině už jsme si výsledek ohlídali a klukům musíme poděkovat za obětavý výkon.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....