Banes Motor České Budějovice
11.04.2022, Marek Baloun

SF5: Sen o finále se rozplynul. Motor na Spartě těsně padl

Nevyšlo to. Motor i přes velkou bojovnost nedokázal po trefách Milana Gulaše a Daniela Voženílka udržet vedení ze začátku druhé třetiny a nakonec prohrál 2:3. Do finále se tak se Třincem podívá Sparta, Motor končí v sezóně 2021/2022 na třetím místě.

Motor byl od prvních vteřin aktivní a důrazný, o čemž svědčil fakt, že už v 58. vteřině se hrálo po souboji Beránka s Němečkem 4 na 4. Nižší počet hráčů sedl více Jihočechům a byli střelecky mnohem aktivnější. Po návratu se hra srovnala a zanedlouho přišel v polovině 5. minuty první sparťanský gól. Po souboji u pravého mantinelu Hrachoviny sebral kotouč David Tomášek a vystřelil na bližší tyč, na což budějovický gólman neměl moc šanci odpovědět. Inkasování Motor vybičovalo ještě k větší aktivitě, přes Júliuse Hudáčka ale neprošly ani vyložené tutovky. Jihočeši měli až takovou smůlu, že když už Hudáčka překonali a měli před sebou klec zející prázdnotou, vždy jim na poslední chvíli něco zabránilo dostat kotouč za čáru. Sparta následně dostala přesilovku, po Kašeho faulu na Pecha ale byla čtvrt minuty před jejím vypršením ukončena. Téměř čtyřminutovou početní výhodu Motor ale naprosto spálil a nevytvořil si žádnou větší šanci. Necelé tři minuty před koncem třetiny se ale po hromadné bitce všech deseti mužů v poli vylučovalo znovu. Zatímco na straně Motoru dostali tresty dva hráči, Sparta musela poslat na trestnou hlavy tři. Spartaňský Němeček o 50 vteřin později vyprovokoval další dvojité vyloučení, Budějovice i přesto ale nedokázaly využít přesilovku a do kabin tak šly s jednogólovým mankem.

Na vyrovnání se čekalo až do začátku 21. minuty. Po neúspěšné velké šanci se dostal kotouč na modrou k Romanu Vráblíkovi. Ten u pravé tyče našel navrátilce do sestavy Milana Gulaše a kapitán Motoru byl se střelou do růžku bližší tyče rychlejší než Hudáček od tyčky k tyčce. V čase 22:15 se pak početný kotel žlutě oděných fanoušků radoval znovu. Daniel Voženílek zatáhl hru za branku Hudáčka, podařilo se mu ale poslat puk skrze brankoviště a od brusle jednoho z domácích se kotouč odrazil prakticky do prázdné klece. Na konci 25. minuty ale Motor o náskok přišel. Jindřich Abdul šel odsedět trest pro hráčskou lavici a po střele Filipa Chlapíka a nepřehledné situaci v brankovišti nakonec skončil kotouč za Hrachovinou. Na obou stranách se od té doby jen kouskovala hra a hra místy připomínala spíše reakční testy obsluhy časomíry. Více ze hry měla v této pasáži Sparta, branka ale nepadla ani na jedné straně a do kabin se tak šlo za stavu 2:2.

Do třetí třetiny šli Jihočeši s další čtyřminutovou přesilovkou, využít se ji ale i přes několik skvělých šancí nepovedlo. Netrestalo se ani při technickém provinění Stoljarova, naopak Dvořáček s Formanem pořádně zatopili Dominiku Hrachovinovi. V 54. minutě Sparta dokonala tlak a šla opět do vedení. Forman se ukázkovou kličkou mezi nohami zbavil obrany a po lajně našel Romana Horáka, jenž z pokleku propasíroval Hrachovinovi kotouč mezi lapačkou a tělem. V závěru utkání Budějovice zkusily ještě hru bez brankáře, ta ale branku nepřinesla a sen o finále se tak Budějovicím rozplynul.

Ohlasy po zápasu

Josef Jandač (Sparta): "Jsme rádi, že jsme to zvládli. Proti Budějovicím byl každý zápas těžký. Potvrdily své výkony z druhé poloviny sezony a hrály opravdu velmi dobře. V dnešním utkání byla důležitá naše velmi dobrá hra v oslabení."

Jaroslav Modrý (Motor): "Prohráli jsme, ale určitě jsme neudělali ostudu. Zápas rozhodly speciální formace. V přesilovkách jsme si nepomohli a naopak jsme sami jednou inkasovali. Ale byli jsme rozhodně důstojným soupeřem. Užili jsme si to a jsem hrdý na náš tým i fanoušky, kteří nás podporovali celou sezonu. Doufám, že jsme dobře reprezentovali klub i celý náš region."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....