Banes Motor České Budějovice
08.03.2022, Michal Špírek

HKR - CEB 2:1p - Českobudějovičtí bojovníci! Motor si zajistil postup do čtvrtfinále

Povedlo se! Motor získal v posledním kole kýžený bod, zajistil si tak čtvrtou příčku v tabulce a může se radovat z přímého postupu do čtvrtfinále play-off! Domácí Hradec Králové se dostal brzy do vedení a stav 1:0 platil až do 57. minuty. Tehdy se ale skvělou akcí předvedl Valský, který připravil gólové zakončení pro Michala Vondrku a zápas tak skončil po základní hrací době 1:1. V prodloužení sice uspěli domácí, Motor ale ziskem bodu korunoval povedenou základní část. Čtvrtfinále na jihu Čech se bude hrát od 21. března, o soupeři Motoru bude jasno po odehrání předkol.

Karty byly před utkáním rozdány jasně. Jakýkoliv bodový zisk na ledě vítěze základní části by Motoru zajistil čtvrté místo v tabulce. Od úvodních vteřin se hrál svižný hokej s plným nasazením obou stran. Domácí se v čase 4:18 ujali vedení. Nedomlel nahodil kotouč na branku, do dráhy letu vložil svou hokejku Aleš Jergl a jemnou tečí překonal Hrachovinu. Platnost branky ještě musel ověřit videorozhodčí, puk ale po odrazu od tyče přešel brankovou čáru celým svým objemem – 1:0. Hradec měl i první možnost přesilové hry po Karabáčkově vyloučení. Největší šanci si ale v oslabení připsaly Budějovice. Pech vlétl do útočného pásma, počkal na najíždějícího Piskáčka, kterému adresoval přesnou přihrávku. Novotný se musel proti jeho střele rychle přesunout, ale zvládl to a připsal si výborný zákrok, kterým sebral Motoru vyrovnání. Ve 13. minutě Hrachovina neméně povedeně zasáhl proti Smoleňákově zakončení, nepřišel si na něj ani Jergl. V 15. minutě se protlačil k zakončení Perret, sám před gólmanem, i kvůli hostujícímu faulu, neuspěl. Rozhodčí jinak nechali hře volnější metr, v 15. minutě už ovšem udělili rovnou tři tresty, Hradec hrál přesilovku pět na čtyři. Jenomže dlouho si ji neužil, fauloval totiž i Kelly Klíma. Ve zkrácené početní výhodě v 18. minutě Motor uzamkl soupeře v pásmu, Novotný odolal.

Hned po několika vteřinách druhé třetiny měli Jihočeši gólovku. Valský využil nekoncentrovanosti soupeře, prohodil si obránce Gaspara, Novotný si proti jeho zakončení povyjel a puk vytěsnil mimo tři tyče. Další šance byly na hradecké straně, Orsavovi chyběly k úspěchu centimetry, Hrachovina se svým betonem přispěchal včas. Zajímavá podívaná se naskýtala divákům i nadále, nechyběly potyčky ani šance. Při vyloučení Pavlíka ve 27. minutě Motor opět strávil většinu z dvou minut v útočném pásmu, nejblíže brance byl ovšem Hradec, Pilař orazítkoval pohotovou střelou po buly tyč. Ve 32. minutě měl po odrazu kotouče na hokejce vyrovnání Novotný, jenomže trefil jen dezorientovaného Novotného. Hradec následně nevyužil přesilovou hru. Ve 38. minutě Vráblík svoji ránu nezamířil přesně, Novotný nemusel zasahovat a čisté konto udržel i při následném Ščerbakově vyloučení.

Ani při dohrávání přesilovky se Motor ve třetí třetině neprosadil, poté rozhodčím neuniklo budějovické hraní v šesti. Hradec ale v přesilovce nic nevymyslel. Ve 44. minutě po Gulašově průniku střílel Beránek, ani on na Novotného nevyzrál. Hrachovina si poradil s Oksanenovou tečí. Vzhledem k vývoji utkání Zlína s Pardubicemi si byli svěřenci Jaroslava Modrého vědomi, že pokud chtějí rovnou do čtvrtfinále, musí vyrovnat. Hradec se soustředil na obranu, Motor byl ve třetím dějství aktivnějším celkem. Minuty ale ubíhaly dál bez změny stavu, v 51. minutě zachránil Hradec včasným vyjetím proti dotírajícímu Valskému brankář Novotný. V 54. minutě rozhodčí ohodnotili Vondrkův zákrok jako nedovolený a Budějovice se musely bránit v oslabení. Uspěly. A v čase 56:19 udeřily! Jakub Valský předvedl svoji šikovnost, přitáhl na sebe pozornost soupeře a přihrávkou před brankoviště vybídl ke skórování Michala Vondrku, který doklepl puk do brány - 1:1! Do konce hrací doby už se nic nestalo a Motor tak získal bod, který jej posunul do čtvrtfinále Tipsport extraligy.

V prodloužení měl více šancí Hradec Králové a také se nakonec dočkal rozhodující trefy, Lalancette našel volného Kellyho Klímu, který zacílil přesně - 2:1p.

Ohlasy po zápasu

Ladislav Čihák (Mountfield HK): "Byla to bitva jak na ledě, kde to mezi hráči jiskřilo, tak mezi fanoušky. To se mi líbilo, ale naše hra se mi upřímně moc nelíbila. Byly tam pasáže, kdy nás Budějovice přehrávaly, a v závěru jsme si nepohlídali tlak a inkasovali gól. Celou třetí třetinu jsme neodehráli v dobrém tempu, přitom jsme měli jasně rozhodnout v přesilovce. Jsem ale rád, že jsme vyhráli a diváci si to užili. Za základní částí uděláme tlustou čáru a 19. března pro nás začíná nová sezona."

Jaroslav Modrý (Motor České Budějovice): Bylo to velice kvalitní utkání, jehož parametry se blížily play off. Hrálo se před vynikající kulisou, fanoušci nám připravili krásné prostředí. Na začátku jsme inkasovali gól, potom jsme tlačili, ale nemohli vyrovnat. Šance byly na obou stranách. Ke konci jsme našli cestu, jak vybojovat ten důležitý bod, a v prodloužení jsme prohráli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice