Banes Motor České Budějovice
21.02.2021, Jiří Michal

ZLN - CEB 2:3 - Motor vystřelil vítězství v poslední minutě a veze domů tři body!

Motor se v rámci 47. kola Tipsport extraligy vydal na dalekou cestu do Zlína s jasným cílem - přivézt domů tři body, a to se nakonec i povedlo. Jak bylo zvykem, že v sezoně Motor několikrát ke konci utkání dobrý výsledek ztratil, dnes naopak 36 vteřin před koncem rozhodl, že všechny body poputují na jih Čech.

Jihočeši hned od začátku utkání vykazovali dobrý pohyb a ve třetí minutě se mohl prosadit Jan Štencel, ovšem těsně minul branku Daniela Hufa. O minutu později si Motor připsal druhou šanci, jelikož do úniku se dostal David Gilbert, na jeho kličku však Huf pohotově zareagoval. Až do osmé minuty měli hosté navrch, ovšem vše zkomplikovalo vyloučení Jana Štencela, který soupeře zasáhl vysokou holí. Při přesilovce sice Berani vyslali několik pokusů na Jana Strmeně, ten ale svůj tým podržel. Po dlouhé pasáži bez přerušení a několika šancích na obou stranách dostali možnost přesilové hry i svěřenci Václava Prospala a narozdíl od Beranů v ní byli úspěšnější. Svou skvělou střeleckou formu potvrdil Zdeněk Doležal, když se rozhodl vypálit z první po přihrávce Ondřeje Slováčka – 1:0 pro Motor. Ještě několik sekund před koncem první periody usedl na trestnou lavici Jakub Ferenc, v první třetině se však již nic víc důležitého nestalo.

Zdeněk Doležal mohl přidat na začátku druhé třetiny další branku, když dobíhala přesilovka hostů, ovšem jen o pár centimetrů se mýlil. Druhou početní výhodu v zápase Motor již nezužitkoval, a tak se pokračovalo ve hře pět na pět, ve které jsme mohli vidět po několika šancích na obou stranách. Ve 24. minutě Motor špatně vystřídal a rozhodčí napočítal na ledě šest hostujících bruslařů, domácí tak dostali druhou šanci přesilové hry. Ta však neměla o nic lepší průběh než ta první, pár pokusů sice k vidění bylo, k vytouženému vyrovnání to však nevedlo. O několik minut později mohl Matěj Toman se svojí lajnou zvýšit vedení, ovšem velký závar v domácím brankovišti Huf dokázal vyřešit. Nakonec však Jihočechy neproměněná šance mrzet moc nemusela, jelikož po sporném momentu ve 30. minutě se radoval Martin Beránek. Kotouč sice dostal do branky, ovšem rozhodčí napoprvé signalizovali, že kvůli jejímu posunutí gól nebude uznán, po konzultaci s videorozhodčím ale svůj postoj přehodnotili – 2:0 pro Motor. Do konce třetiny jsme mohli vidět snahu domácích něco udělat s nepříznivým stavem, ovšem bez výsledku. Oba celky dostaly ještě jednu možnost kompletní přesilové hry, ani jedna ale nebyla využita. Do šaten tak České Budějovice odcházely výrazně spokojenější.

I vstup do třetí třetiny se Jihočechům vyvedl, minutu po vhazování mohl opět skórovat Matěj Toman, ovšem nedokázal dostat puk až za brankovou čáru. David Nosek poté zkoušel pozornost Jana Strmeně, ten ale držel čistý štít. O ten ho ale o chvíli později připravil Jakub Šlahař, když tečoval ránu Davida Noska a rázem to bylo pouze o jeden gól. V 51. minutě vít Jonák šikovně dokázal poslat puk na Zdeňka Dolažala, který ale těsně minul branku Daniela Hufa. Domácí se tlačili dopředu a jejich tlak se jim vyplatil. Tomáš Fořt dostal přihrávku mezi kruhy, odkud vypálil nad lapačku a Jan Strmeň nedokázal zareagovat. V 54. minutě tak bylo srovnáno. O chvíli později se musel činit opět Daniel Huf, kdy své štěstí zkoušel Miroslav Holec. Ke konci základní hrací doby oba celky přešly spíše do ofenzivy, vše se připravovalo na prodloužení. Situaci si však domácí pořádně zkomplikovali, jelikož přesně minutu před koncem byl vyloučen kapitán Tomáš Žižka a Motor dokázal 36 sekund před koncem početní výhodu využít. Daniel Voženílek skvěle zabránil výhledu Hufa na kotouč, ten jej však dokázal vyrazit, následně ale budějovický útočník se pohotově vrhnul po dorážce a i se štěstím dokázal vystřelit Motoru tři body.

Ohlasy po zápasu
Václav Prospal (hlavní trenér Madeta Motor České Budějovice): "Jsme rádi za vítězství a tři body. Měli jsme zápas velmi dobře rozehraný od prvních minut a byli jsme lepším týmem. Zlínu je však houževnatý soupeř a věděli jsme, že utkání předem nevzdá. Měli jsme v duelu i hluchou pasáž, kdy jsme inkasovali dva góly. V tu chvíli jsme nehráli příliš dobře. Musím ale pochválit tým, že našel cestu k výhře zásluhou využité přesilovky a odvážíme si odsud zaslouženě tři body."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Neměli jsme do utkání dobrý vstup, neboť soupeř měl lepší pohyb a odskočil nám o dvě branky. Přesto jsme to nezabalili. Povzbuzovali jsme se, abychom nepříznivý stav zvrátili. To se nám podařilo a ve třetí třetině jsme byli lepším týmem. Přišlo vyrovnání, ale nešťastný gól v poslední minutě v přesilovce soupeře rozhodl. Bohužel už s tím nic neuděláme, třetí třetina nám nestačila k výhře."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....